Hogyan kössem be ezt a potenciométert/potmétert?
LA42DWQ 22 10k
Van: Z1; ('előre nyíl'); Z2 bekötési pont. Elvileg egyenáramra jó. hova kell bekössem a fázist, nullát, és a 230V-os ventillátor motort(csak egy sima motor:fázis, nulla)?
Teljesen sötét vagyok, légyszíves segítsetek. Ha valami nagy butaságot írtam, előre is elnézést kérek. Ha lehet közérthetően rám tekintettel. Köszönöm a segítséget!
Mire akarod használni ezt a potmétert?
Egy 230V-os ventilátornak akarod a fordulatát szabályozni?
Ez egy egyszerű potenciométer. 1 kOhm (nem 10).
Nem egyenáramra vagy váltóáramra jó. Mindkettőre jó.
De potenciométerbe nem köthetsz fázist meg nullát mert durva szikraeső lesz a vége nem kevés füsttel.
Az hogy rá van írva hogy Umax 250V ne tévesszen meg az csak annyit jelent hogy a szigetelése annyit tud.
Milyen ventilátort?
Írd le mit szeretnél ezzel! Mi a cél?
230V-os ventilátor sebességét szabályozni? Arra ez önmagában teljesen alkalmatlan.
Az első képen 1 kΩ-os, a másodikon 10 kΩ-os szerepel, mindegy, mert önmagában egyik sem alkalmas ventilátor fordulatszám szabályozására. A honlapon ezt írják:
„Maximális feszültség: 250 V DC”
Ebből gondolod, hogy egyenáramra alkalmas? Nem, ez a szigetelési feszültsége, melynek semmi köze a rákapcsolható maximális feszültséghez. Az utóbbi az ellenállástól és a terhelhetőségtől függ. Ennél: Umax=√(Pd·R)=√(2·1000)≈45 V
Gondolkozz már, ha ehelyett 230 V-ot kapcsolsz rá mi fog történni? A keletkező veszteség:
P=U²/R=230²/1000≈53 W
Ez pedig több, mint a 25-szöröse a megengedettnek – pillanatok alatt szét fog égni.
35W-os motorról van szó. Igen, a sebességét szeretném szabályozni.
Értem, akkor nagy butaságot gondoltam ki.
Akkor van valami más megoldás? Bonyolult lenne kivitelezni házilag?
Attól függ milyen motor.
Univ. motor fordulatát viszonylag egyszerű szabályozni. Aszinkron motorét meg nehéz.
Jó lehet egy DIMMER, izzólámpához használt fényerőszabályzó, amely fázishasítással szabályoz.
A motor induktív terhelése azért okozhat probklémát.
Én DIMMELhető LED izzókhoz (ez külön kategória!) akartam használni a sima izzó helyett.
Nem igazán akart szabályozni, de az öt LED helyett egy izzót visszatéve működik a dolog.
Motor mellett lehet így ki lehet fogni rajta.
Re:#9
Az OBI-s dimmer nem jó ehhez a motorhoz. A LED-jeidhez is azért nem volt jó, mert ahogy le is ven írva mellette szépen érthetően, idézem: "alkalmas 50 W és 300 W között ". Ha betekersz 5 db 5W-os LED-et, az még kevés neki.
Kérdező: Néztem a ventilátort, ez valami kazán égésterébe fújó modell. Pontosabban mire kellene neked, mert kezd gyanús lenni az is, nehogy valami bakit csinálj.
Ja, és muszáj hogy fokozatmentes legyen a szabályzás? Nem elég 2 vagy 3 fokozat?
Mondj pár szót a projektről, hátha meglesz a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!