Szeretnék kismegszakitót kötni konnektor után, hogy ne a villanyórát csapja le állandóan. Kis segítség?
Tudom.
Csak egy megszakítót szerettem volna bekötni
Eleget kontárkodtál már, alapvető dolgokkal nem vagy tisztában!
NE NYÚLJ AZ ELEKTROMOS HÁLÓZATHOZ, HÍVJÁL VILLANYSZERELŐT, MIELŐTT VALAKIT MEGÖLSZ!
"Ha konnektor után kismegszakítót kötök, akkor túlterhelés és rövidzárlat esetén is a kismegszakítót csapja le nem a villanyórát?"
Hát az attól függ hogy milyen megszakító van az óránál és milyet kötsz be te. (leoldási karakterisztika, leoldási áram).
Ha az óránál B16A van te meg raksz egy C6A-est akkor túlterhelésnél valószínűleg a 6A-es old le csak.
Zárlatnál más a helyzet, mert olyankor több ezer A is kialakulhat rövid ideig annyitól meg mindkettőnek le kell kapcsolni. Ilyenkor az időtényező lesz fontos, hogy melyik old le gyorsabban.
Ha nagyon masszív a hálózat (kicsi az ellenállása) akkor szinte lehetetlen lesz megoldani hogy zárlatnál csak az egyik oldjon le vagy hogy ne legyen véletlenszerű melyik old le, mert akkor olyan brutális áramok alakulnak ki ami mindkettőt leveri, mindegy hogy 2A-es vagy 20A-es.
Köszönöm az utolsónak a segítőkész választ!
Zárlat elleni védelem a fő szempont
Ha az óránál B16-os van, de én a konnektorhoz kötök egy B10-est akkor a legközelebbi, azaz a B10es kapcsol le nem?
Van az ajtó felett egy doboz, az telen van C karakterisztikájúakkal, gondolom azok azért nem kapcsolnak le soha mert időzítettek
Értem mi lenne a cél.
A leoldási karakterisztika a túlterhelésre vonatkozik, nem a zárlatra.
Tehát hogy a névleges áram kétszeresénél, tízszeresénél stb mennyi a leoldási idő.
A karakterisztikákat nézegetve kiderül, hogy bármelyik típus a névleges áram tízszeresénél már 0.01 sec alatt le kell hogy oldjon (ez az érték egyforma mindegyiknél).
Ha zárlatot csinálsz akkor nem hogy tízszeres áram, de százszoros is kialakul.
Egyébként mit alkotsz hogy olyan gyakran csinálsz zárlatot hogy ezzel a problémával foglalkozni kell?
Teraszra illetve faházba kötöttem be az áramot, villany + konnektorok
Mivel a szomszéd telkén van a villanyóra ezért szeretném, ha itt oldaná le a megszakítót és nem a villanyórán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!