Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy lehet benne mindig áram?

Hogy lehet benne mindig áram?

Figyelt kérdés

Nem vagyok villanyszerelő ezért a magam módján megrajzoltam paint-ben ezt a bonyolult kapcsolást.

[link]

3 eres vezetékben a fázis megvan szakítva kulcsos kapcsolóval

A kapcsolóig 2 eres kábel megy.

rózsaszín négyzet = sorkapocs

kábel végén elosztó.

Probléma: lekapcsolt állapotban is jelez a fázisceruza az elosztóban (természetesen csak az egyik lyukban).

Ha kötök rá fogyasztót akkor működik a kapcsoló fel/le tudom kapcsolni de a fázis ceruza szerint mindig áram alatt van.

Ha beledugok egy 0,4 wattos kis led lámpát az halványan pislákol.

Mi lehet a probléma?

A kapcsoló jól működik, kimértem multiméterrel!

Illetve nincs zárlat sem.

Én arra gondoltam hogy a kapcsolóig külön kellet volna elhúzni a kábelt nem 1db 2 eres kábelben. Lehet az elektromágneses indukció miatt? jobb ötletem nincs.

2022. márc. 10. 21:21
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
#5-7-8-9-10, te nem vagy szakember, ugye?
2022. márc. 11. 11:27
 12/24 anonim ***** válasza:
A híradástechnika a területem, tehát ugatom a témát.
2022. márc. 11. 11:59
 13/24 anonim ***** válasza:

#11-nek:

Mivel a kérdező azt állítja hogy a kapcsoló a fázist bontja, és ennek ellenére a konnektorba dugva jelez a fáziscerka, így több lehetőség van:

-A kapcsoló nem a fázist bontja.

-Mivel a nullavezetőre kizárt hogy egy fázisceruza jelezzen, így fel lett cseréle a nullavezető és a védőföldelés szála. védőföldelésre jelezhet ha földhurok van, vagy a rendszer le sincs földelve.

-A kérdező troll.

2022. márc. 11. 12:03
 14/24 anonim ***** válasza:

4-es írta jól.

A két egymás mellett levő vezeték között kapacitás lép fel. Emiatt váltakozófeszültség esetén a kapcsoló kikapcsolt helyzetében is folyik egy csekély áram a fogyasztón keresztül. Ez a csekély áram a nagyobb teljesítményű fogyasztók működéséhez nem elegendő, például a hagyományos izzólámpa ettől egyáltalán nem fog világítani. Egy LED lámpa üzemi áramfelvétele kicsi, a vezetékek közötti kapacitáson folyó áram ilyenkor már elegendő lehet ahhoz, hogy a lámpa halványan világítson.

Lerajzoltam:

[link]

Ez a kapacitás kisfeszültségű kábeleknél 100-300 nF/km. Ebből adódik, hogy például, ha két vezeték 10 m hosszon halad egymás mellett, akkor az azok között fellépő kapacitás 1-3 nF. Ennek megfelelően, ha a kapcsoló kikapcsolt állásában a fogyasztónál összekötnéd a fázist a nullával, akkor is csak kb. 0,07-0,22 mA áram folyna.

2022. márc. 11. 14:33
 15/24 A kérdező kommentje:

- "Ha a földelésed tökéletes, akkor a nullavezetőre jelez, igaz? XD Nézd át azt a kibaxott földelést, mert ott lesz a gond. És nem válaszoltad meg, hogy melyik szálra jelez!"

- Válasz: nem. Kivan mérve, a fázis van megszakítva. Az elosztóban a fázis mindig világit ki és bekapcsolt állapotban is. Csak egy picit halványabban.

- "Biztos, hogy nem cserélted fel a földet a nullával a konnektoroknál?"

- Válasz: Biztos mert az elosztó az gyári kötés de a fázisban jelez nem a nullában és nem a védőföldben.

- "Vagy már eleve a bejövő fel van cserélve?"

- Erről nem tudok nyilatkozni nem én kötöttem be házba villanyt. Hogy tudom kimérni?

- "Az is számításba jöhet még, hogy "álföldelés" van. Vagyis mindenhol be van szépen kötve, csak épp sehol nincs ténylegesen leföldelve."

- Válasz: Ugyan az mint az előzőnél

- "A kapcsoló nem a fázist bontja."

- Válasz: A kapcsoló a fázist bontja ez 100%

- "Mivel a nullavezetőre kizárt hogy egy fázisceruza jelezzen, így fel lett cseréle a nullavezető és a védőföldelés szála. védőföldelésre jelezhet ha földhurok van, vagy a rendszer le sincs földelve."

- Válasz: Ezt szintnlén megválaszoltam. Ez egy 35 éves ház, nem én köttem be, nem tudom. Hogyan lehet kimérni?

-"A kérdező troll."

-Válasz: A kérdező nem troll. Ez egy valós probléma.

- 14/14

- Ez így teljesen logikusnak tűnik

Fejlemények: Beszéltem egy elektronikai műszerésszel és ő szerint ez teljesen normális jelenség és nem kell tőle tartani, illetve megrázni sem tud mert pár tized miliamper lehet csak benne amit a környezetéből összeszed

A Multi szerint 70V van a lekapcsolt fázis és az "elméletileg" 0 között.

2022. márc. 11. 22:20
 16/24 A kérdező kommentje:

Bocsánat ezt itt elírtam

- "Mivel a nullavezetőre kizárt hogy egy fázisceruza jelezzen, így fel lett cseréle a nullavezető és a védőföldelés szála. védőföldelésre jelezhet ha földhurok van, vagy a rendszer le sincs földelve."

- Válasz: Ezt szintnlén megválaszoltam. Ez egy 35 éves ház, nem én köttem be, nem tudom. Hogyan lehet kimérni?

Nem a nulla vezetőre jelez hanem a fázisra.

2022. márc. 11. 22:23
 17/24 A kérdező kommentje:
Az egyik válaszolónak abban igaza volt hogy a lakásban nincs védőföld szóval azt ezek szerint csak dísznek kötögedtem. 35 éves ház, akkor még nem volt kötelező, 2007-ben vezették be.
2022. márc. 11. 23:13
 18/24 anonim ***** válasza:
No, hát ez annyira nem igaz, mert már hatvan éve is kellett "védőföld" hidegpadlós helyiségekben, valamint a padló anyagától függetlenül motoros és hőfejlesztő készülékeknél, ésígytovább.
2022. márc. 12. 13:17
 19/24 anonim ***** válasza:

"Mivel a kérdező azt állítja hogy a kapcsoló a fázist bontja, és ennek ellenére a konnektorba dugva jelez a fáziscerka, így több lehetőség van:

-A kapcsoló nem a fázist bontja.

-Mivel a nullavezetőre kizárt hogy egy fázisceruza jelezzen, így fel lett cseréle a nullavezető és a védőföldelés szála. védőföldelésre jelezhet ha földhurok van, vagy a rendszer le sincs földelve.

-A kérdező troll."

Esetleg, ha elolvastad volna mások válaszait (derogált, vagy nem értetted?), akkor nem égetnéd magadat itt napok óta. Pont olyan vagy, mint a gyermekorvos, akihez elviszik a köhögős, hőemelkedéses gyereket, aznapi ötszázadik betegként, ugyanazon tünetekkel, és semmi mással, de ennek nem c-vitamint meg lázcsillapítót ír fel, hanem elküldi a Kékgolyó utcába, mert ez akár rák előjele is lehet. A fázis megy át a kapcsolóhoz menő száltól, amelyen fázis van, a kapcsolótól a dugalj felé menő szálra, amely a levegőben lóg. Kapacitás, érted? Híradástechnikában már nem tanítják az Xc=1/omega*C-t?

2022. márc. 12. 13:23
 20/24 anonim ***** válasza:

#19-nek:

De tanítják, csak hogy nem tudhatod, hogy egy 45 éves emberrel beszélsz!

A faxom sem emlékezett már fejből annak a kibaxott Glimm-lámpának a fogyasztására ami a fáziscerkában van! Mivel úgy emlékeztem hogy a vezeték lehetséges kapacitásához képest túl jelentős, ezért ezt kizártam. Úgy véltem hogy nem lenne képes kihajtani.

Utána néztem, tévedtem. Képes.

2022. márc. 12. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!