Ilyen reflektort semmiképp se tanácsos földelés nélkül bekötni?
azt nézem, h elvileg valami keény műanyag a háza, és eredetileg is valaki sima 2x 0,75-össel kötötte be.
mennyire veszélyes ez így? megnéztem belül is, és a két ér nagyon fixen van odacsavarozva + melegragasztózva, szóval sztem azok nem tudnak megmozdulni.
mit gondoltok?
A "szokványos" két végű, R7S foglalatú halogénizzóval felszerelt nagy teljesítményű reflektorok általában - a nagy hőtermelés miatt - fémházasak és - a fémház miatt - földeltek - például:
* [link]
* [link]
Viszont ebben LED-es fényforrás van - például ilyesmi:
* [link]
aminek kisebb a hőtermelése, így - a kérdező elmondása is erre enged következtetni - lehet, hogy műanyag házas, aminél előfordulhat kettős szigetelés, amit meg nem szabad leföldelni.
Halogén reflektor ház, alu burkolattal, R7S foglalattal.
Attól hogy beletették a ledet, még nem változott az érintésvédelmi besorolása, mivel nem lett töle se kettős szigetelésű, se más egyéb aktív vagy passzív érintésvédelmi megoldás nem látható. Legalábbis innen nem.
Ha 12V vagy 24V-os, akkor nyilván más a helyzet, de ami benne van, a gyanúm szerint 230V-os.
Szerintem innen már menni fog a többi segítség nélkül is.
220V-os és eredetileg halogén volt, de már csak 15W ledcső van benne, na de attól még 220V. én s etudom eldönteni h kemény műanyag a héza vagy vmi fém ...
valóban emmi érintésvédelem nincs benne és sztem nem kettős szigetelésű. alul van az a kis négyzetalakú dobozka, az műanyag és ott van egy csoki. a vezeték bemenete pedig valóban elég mókolt, sztem vmivel kinyomták. na de az a baj h 4 db egyforma ilyet kell feltennem egy fémrúdra. és így elgondolkodtam, nehogy aztán rázzon ... még ha a vezeték tényleg nagyon bombabiztosnak is tűnik benne.
mikor régen szereltem ilyet, úgy rémlik, h volt benne földelés és a házhot volt csavarozva belülről. de ez tényleg csak rémlik ...
ebben az esteben nagyon durva dolog csak kéteressel bekötni?
A következő dolgokat teheted:
1. Ha tényleg műanyag a háza, akkor nincs mit leföldelni, bedugod, és használod.
2. Ha fémből van a háza, akkor kiszeded belőle a kéteres vezetéket, teszel bele háromereset. A védővezetőt rákötöd a fém testre.
3. Ha egyik megoldás sem szimpatikus, nem szeretsz barkácsolni, és továbbra is aggódsz miatta, akkor fogod a reflektort, beb...szod a kukába, és a probléma meg van oldva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!