Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ilyen reflektort semmiképp se...

Ilyen reflektort semmiképp se tanácsos földelés nélkül bekötni?

Figyelt kérdés

azt nézem, h elvileg valami keény műanyag a háza, és eredetileg is valaki sima 2x 0,75-össel kötötte be.

mennyire veszélyes ez így? megnéztem belül is, és a két ér nagyon fixen van odacsavarozva + melegragasztózva, szóval sztem azok nem tudnak megmozdulni.

mit gondoltok?

[link]

[link]

2021. dec. 12. 18:47
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
60%
Ha gyárilag nem fogad harmadik eret az elektronikája, akkor valószínűleg kettős szigetelésű és azt kifejezetten tilos leföldeni!
2021. dec. 12. 19:07
 2/17 anonim ***** válasza:
Ez elég mókoltnak tűnik a második kép alapján. Mintha szilóval lenne kinyomva a tömszelence. Viszont mivel nagy a hőfejlesztése ezeknek az izzóknak, nem hiszem, hogy az egész műanyag lenne.
2021. dec. 12. 19:19
 3/17 anonim ***** válasza:
69%
Mintha led-es fényvető lenne kis áramfelvétellel, műanyag házzal, nincs szükség földelésre.
2021. dec. 12. 19:34
 4/17 anonim ***** válasza:
Nincs hivá kötni védővezetőt
2021. dec. 12. 19:42
 5/17 anonim ***** válasza:
2 vagyok. Valóban ledes. Nem figyeltem. Mea culpa.
2021. dec. 12. 19:55
 6/17 anonim ***** válasza:

A "szokványos" két végű, R7S foglalatú halogénizzóval felszerelt nagy teljesítményű reflektorok általában - a nagy hőtermelés miatt - fémházasak és - a fémház miatt - földeltek - például:

* [link]

* [link]

Viszont ebben LED-es fényforrás van - például ilyesmi:

* [link]

aminek kisebb a hőtermelése, így - a kérdező elmondása is erre enged következtetni - lehet, hogy műanyag házas, aminél előfordulhat kettős szigetelés, amit meg nem szabad leföldelni.

2021. dec. 12. 22:06
 7/17 anonim ***** válasza:

Halogén reflektor ház, alu burkolattal, R7S foglalattal.

Attól hogy beletették a ledet, még nem változott az érintésvédelmi besorolása, mivel nem lett töle se kettős szigetelésű, se más egyéb aktív vagy passzív érintésvédelmi megoldás nem látható. Legalábbis innen nem.

Ha 12V vagy 24V-os, akkor nyilván más a helyzet, de ami benne van, a gyanúm szerint 230V-os.

Szerintem innen már menni fog a többi segítség nélkül is.

2021. dec. 12. 22:08
 8/17 A kérdező kommentje:

220V-os és eredetileg halogén volt, de már csak 15W ledcső van benne, na de attól még 220V. én s etudom eldönteni h kemény műanyag a héza vagy vmi fém ...

valóban emmi érintésvédelem nincs benne és sztem nem kettős szigetelésű. alul van az a kis négyzetalakú dobozka, az műanyag és ott van egy csoki. a vezeték bemenete pedig valóban elég mókolt, sztem vmivel kinyomták. na de az a baj h 4 db egyforma ilyet kell feltennem egy fémrúdra. és így elgondolkodtam, nehogy aztán rázzon ... még ha a vezeték tényleg nagyon bombabiztosnak is tűnik benne.

2021. dec. 12. 22:34
 9/17 A kérdező kommentje:

mikor régen szereltem ilyet, úgy rémlik, h volt benne földelés és a házhot volt csavarozva belülről. de ez tényleg csak rémlik ...

ebben az esteben nagyon durva dolog csak kéteressel bekötni?

2021. dec. 12. 22:35
 10/17 puritan ***** válasza:
64%

A következő dolgokat teheted:

1. Ha tényleg műanyag a háza, akkor nincs mit leföldelni, bedugod, és használod.

2. Ha fémből van a háza, akkor kiszeded belőle a kéteres vezetéket, teszel bele háromereset. A védővezetőt rákötöd a fém testre.

3. Ha egyik megoldás sem szimpatikus, nem szeretsz barkácsolni, és továbbra is aggódsz miatta, akkor fogod a reflektort, beb...szod a kukába, és a probléma meg van oldva.

2021. dec. 12. 22:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!