Nulla, fázis, földelés? Hogyan?
A régi csillárt cseréltem le modern LED lámpára. Az új lámpában jelezve volt az L, N és a földelés. A régi csillárban csak két vezeték volt, fázis és nulla, ami fekete és kék volt de volt ott még egy fekete kábel és az új lámpában azt tettem a földelés helyére. Mert amikor én bekötöttem azt hittem annak kell lennie a földelésnek. Ennek már 1 hete, jobb lett volna a harmadik kábelt csak fékre tenni? Ez csak most jutott eszembe hogy az valószínű a fázis és nincs földelés, talán jobb ha azt kiveszem a LED lampából és leszigetelem ahogy tudom.
Köszönöm hogy elolvastad, remélem érthető volt.
Valóban, általában a csillárok két fokozatban voltak kapcsolhatóak, tehát két fázisvezeték ment fel.
És még tegyük hozzá, hogy régen nem volt kötelező a világításnál a védővezető.
Ellenőrizned kellett volna bekötés előtt, hogy az a vezeték milyen potenciálon van.
Hát ha ismeretlen eredetű kábelt találok, akkor bemérem hogy valamelyik esetben van -e rajta fázis. Színétől sajnos nem lehetsz benne biztos hogy mi az. Ha csak kettő van és a színek is okésak, és eddig működött akkor agy valószínűséggel jó.
8 éve új lakásba költöztünk és nem kezdtem lámpák lecseréléséhez meg a kapcsolók, konnektorok. Hanyagoltam mert működtek. Aztán nekiduráltam magam és belenéztem az egyik konnektorba hogy mi a szitu. Minden frankónak tűnt. Megvettem minden kapcsolót, konnektort, vettem új lámpákat és rászántam a hétvégét. Villanykapcsolóknál jött a fekete leves, hogy néha a zöld sárga volt a fázis. Az volt kéznél. Jól volt bekötve csak elfogyott a kábel, aztán jó van az. Volt hogy 4 fehér vezeték nézett velem szemben. Azt hittem egy hétvége alatt végzek, nos nem tudtam, mert ki kellett méricskélni minden konnektort, kapcsolót.
Ismeretlen vezetéket én biztosan kideríteném mi az :) Illetve ha nem lehet akkor Ott hagyom leszigetelve, nem piszkálom.
Sok lakásban lakott szagértő aki becibált egy vezetéket mert gondolta a sima csillár kapcsoló nem elég 2 -t akar kapcsolni, mit ad isten van odahaza sárga zöld, jó van az, behúzza és voila működik. Új lakó meg néz hogy feszültség van a zöld sárgán. Mi a fax? Máshol is? Nem! Akkor a kapcsoló! ÓÓ hogy a jó k....srtw34w3v4w34--34vw3w34q34234 neki :)
Szóval azt levenném a földelésről és leszigetelném. Pláne ha nem is zöld Sárga. Feketénél lehet belőle kellemetlen meglepi.
A csillárkapcsolásnál 3 szálat húztak régen, egy nulla, meg két kapcsolt fázis, hogy a többágú csillárt ki tudják használni. természetesen csillárkapcsolóval, ami tudja kölön kapcsolni a két szálat.
Ha te ebből egyet a lámpa testjére kötöttél, és felnyomod mindkét kapcsolót, abból megrázó élmény születhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!