Ráznak a nem földelt elektromos eszközeim közül egypáran. Mi okozhatja?
Ami nem földelt, azt nem kell földelni.
De pár dolgot kihagytál.
A HDMI kábel gondolom nem a fiókban tárolva ráz, hozzá van kapcsolva valamihez.
A hangfal gombja sem magától, az is csatlakozik valahova a konnektoron kívül.
Első olvasatban nem annyira érthető hogy ezeket milyen körülmények közt tesztelted, de azt javaslom, a lakás elosztóban rakass rendet, be kell szereltetni egy áram-védő kapcsolót. Ez arra jó, ha tényleg hiba van, lekapcsolással véd meg egy bizonyos áram határ fölött.
A többi meg esetleges, majd ha megtudjuk a többi hiányzó információt, akkor könnyebb válaszolni, egyenlőre ennyi.
Kihúztam mindent és egymástól függetlenül bedugtam CSAK a konnektorokba. Nem csatlakoztatva őket egymáshoz semmivel sem. Amik ráznak teljesen külön is:
- Logitech hangfal jack dugó fém része
- TV box (magyarán a helyi "Digi"box a tévének) hátsó fém kimenetei
- TV (LG) hátsó hdmi kimenetele
- terrárium fűtőlapja a terrárium aljára ragasztva, az üvegen és a terráriumban lévő földön keresztül, a földben lévő kis kókuszrostok végein, ha végighúzom a kezem a földön, akkor érzem.
A lakásban végigjártam a helyiségeket a fent említett kütyükből a hangfallal és a TV-box-szal, mindenhol ráznak, de hol jobban, hol kevésbé. Lakáson kívül a saját pincerészünkben is ráz eléggé. A szintünkön lévő szomszéd lakásban megkértem, hogy hagy dugjam be ott is, és ott nem ráztak. Sem a közös területen lévő elektromos órák szobájában lévő konnektorból üzemeltetve.
Volt kint az elektromos művektől ember, szerinte rendben van minden a pár hónapja cserélt elektromos órák körül és az egész ház földelésével is. A lakás tulajdonosának saját szerelője multiméterrel méricskélt az elektromos szekrényünkben, szerinte nem normális, hogy néhol 328 voltot mér, máshol meg 125-öt. Szerinte az utóbbi az jó, de a 300-al kezdődő már nem. Egy másik szerelőtől pedig ezt kaptuk, lefordítva magyarra: "A villanyszerelőd mérései helyesek voltak: a hálózati feszültség 3x230 volt, tehát nincs semleges vezeték, ha a szekrényben vagy a földeléshez képest egy aljzatnál mérsz, akkor 1x127 voltot mérsz, a másik vezetéken pedig 317 voltot, ami tökéletes. Az alagsorban lévő mérőhídnál mért föld 9,2 ohm, tehát nagyon jó."
Szóval most már tényleg nem tudom, mi lehet ez...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!