Multiméter helyett lakatfogó?
Multiméterem elromlott, ahogy nézegettem egész jó áron vannak már olyan lakatfogók, amik kb. tudják azt, amit a multiméterek. Érdemes lehetne egy multiméter helyett inkább egy ilyet venni?
Attól függ milyen munkákat végzel.
Ha elektronikával is foglalkozol akkor a következő hátrányokkal nézhetsz szembe:
Egyenáramot egyik sem mér egyáltalán.
Kis áramok mérésére a lakatfogó alkalmatlan.
Csak az egyik tud true RMS-t. Ez akkor probléma ha nem szinuszos áramot/feszt akarsz mérni (manapság gyakori az ilyen a kapcsoló üzemű készülékek elterjedése miatt).
A 25605-ös csak 200k-ig mér ellenállást, ami szintén lehet probléma a használat során.
Dióda vizsgáló mód sincs mindegyikben. Ez igen gyakran szükséges funkció.
Kapacitás mérésére egyik sem képes.
Az automata méréshatárváltás is sokszor akadályozza a használatot.
Kérdező, mégis mik az igényeid?
Amit belinkeltél: alapvető feszültség mérés (aksik, tápok, konnektor), szakadásvizsgálat, lakatfogóval a lakáselosztóban vagy autóban áram mérés (kábelen ugye nem működik a lakatfogó). Háztartási gépekben, autóban ellenállás mérés.
Barkácsoláshoz, ezt-azt mérni a ház körül, ahhoz teljesen jó, elektronikai eszközök építéséhez/diagnosztizálásához viszont kevés.
Kis áramot is lehet pontosan mérni lakatfogóval. Annyi a trükk, hogy többször át kell hurkolni a vezetéket a lakat szárán, mintha egy fojtó tekercset készítenél. A mért értéket elosztod a menetek számával és megvan a valós érték.
Köszönöm a válaszokat.
Barkácsoláshoz kellene, jelen pillanatban egy akksit szeretnék kimérni a motoromban, illetve egy vezetéket szeretnék megnézni vele.
Apósom azt mondja, hogy teljesen felesleges ilyen drágákat venni, ő is piacon vette 1500ft-ért és szuperül működik. Ilyen van neki, ha jól emlékszik
UNI-T 204R-t használok. AC/DC áramerősséget is tud mérni. Sok egyébfunkciót is tud. Én csak barkácsolok, nem vagyok villanyszerelő. Autóhoz is használom, meg a gépeimhez hibát felderíteni. 2022. januárjában vásároltam, működik rendesen. Termék, webáruház: [link]
Csináltam róla videókat is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!