Mi a fővezeték sorkapocs,mágneskapcsoló,kismegszakító egymás után bekötésének helyes sorrendje?
Adott egy hárompólusú kismegszakító,2 db mágneskapcsoló, 3 db fővezeték sorkapocs, és 6 db kismegszakító (3db 16A - 3db 10A).
Valaki feltudná nekem vázolni, hogyan alakul a vezetékezésük?
Ilyenre rövid leírásra gondolok,hogy: 3 fázis megy a 3 sorkapocsba,ott kettéosztani hogy pont 6 legyen belőle a 2x3 db mágneskapcsolóhoz, azok kimenetei pedig mehetnek a 6 kismegszakítóra.
Később tudok küldeni linket az alkotóegységekről.
Kapocs-kismegszakító-mágneskapcsoló
Ha nem érted miért, ne nyúlj hozzá.
Attól függ mit akarsz.
Melyiknek mi a szerepe, melyik kismegszakító milyen áramkörre megy stb.
Sorkapocs? Minek a sorkapcsa?
Valamelyik elmenő áramkörnek? Vagy mindegyiknek? vagy a betápláló vezetéknek?
A sorrend alatt mit is értesz? Az áramút sorrendjét? A rajzon szereplő sorrendet? lentről fel, fentről le, jobbról balra? Hogyan?
Vannak elágazások? Mi ágazik el hova, merre?
Így olyan a kérdés mint ha azt kérdeznéd milyen sorrendben kell belerakni az alkotóelemeket az ételbe.
Hát attól függ mit akarsz főzni! :)
Persze vannak bizonyos "ökölszabályok" de mindenre kiterjedő általános fix sorrend nincs.
Belinkelem az alkatrészeket és sok fentebbi kérdés világos lesz!
Fővezeték sorkapocs 3db: [link]
Mágneskapcsoló 2db: [link]
3pólus megszakító 1db: [link]
Kismegszakítók 3db: [link] (valamint 3db 16 amperes)
A feladat nem túl bonyolult egyébként.
Bejön a 3 fázis, majd elkellene valahogy úgy osztani hogy az egyik mágneszeleppel nappali áram lesz kapcsolva, a másikkal pedig éjszakai.
Mivel 3-3 kivezetése van a két mágneszelepnek, valamint kismegszakítóból is 3-3 van így már csak a kábeleket kell kimatekozni.:)
Elvi hiányosságaim ismét felszínre kerültek, Szirty kolléga már veterán segítőm így válaszolnék a kérdéseire.
Az áram vezetésének sorrendje a kérdés:) Nem ágazik ki semmi semerre, a bejövő 3 fázisból, a fővezeték elosztó segítségével 6 kimenő vezetéket kell varázsolnom, amiket aztán kismegszakítóval biztosítanom kell, és a mágneskapcsoló 3-3 lábára elosztani, ami majd szépen feszültség alá helyezi, az éjszakai/nappali áramkörköz tartozó reléket.
Valószínűleg rossz a jelenlegi gondolatmenetem, de azért leírom hogy a kérdés kiírása előtt hogyan elmélkedtem: Először is a 3fázis automata -> mindegyik fázis bemegy az 1-1-1db elosztóba, amikből utána kimegy 2-2-2db, ezeket már köthetem a két mágnesszelep 3+3 bemenetére (itt nemtudom számít e,hogy egy darab kapcsolóra is csak 3 különböző fázist kössek), aminek a 3+3 kimenete ->> 6db kismegszakító, amik pedig mennek a relékhez.
De az 1-es válaszoló akkor kijavított, hogy 3fázis-elosztó-megszakító-mágneskapcsoló, és ezután megy a relékhez? Ez ha még konfirmálva lenne valaki által azt megköszönném:)
"Nem ágazik ki semmi semerre, a bejövő 3 fázisból, a fővezeték elosztó segítségével 6 kimenő vezetéket kell varázsolnom"
Tehát elosztod és hat fele megy ki az az egy ami bejön. Tehát elágazik!
A főnök helyre tett és ő sorba tette úgy ahogy gondolta, innentől kezdve én így kötöm be aztán max átköti. 3fázis breaker -> 3 elosztó ami minden fázist ketté szed -> L1/L2/L3 -ba bekötöm a mágneskapcsolóre az egyik osztott 3 fázist, aztán a másik 3 fázis ugyanígy L1/L2/L3 -> mehetnek sorban a kismegszakítókra
Kérdés:
Elméletben egy megszakítón mindegy az áram iránya a 2 bekötési pontján, (gyakorlatban szabványos), de ha van rajta fésűs sínnek hely, akkor mindig a sínes oldal a bekötő oldal az sín,nélküli pedig elmenő nemde?
*a sín nélküli pedig
(bocsi az elírásokért)
A főnök helyre tett és ő sorba tette úgy ahogy gondolta
Azt rosszul gondolta. A leágazások elejére kellenek a kismegszakítók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!