Régen minden müszaki cikk selejtes volt?
Nem. Cak a mostaniak selejtesek. Már selejtesre tervezik őket.
Nem bírják a sok éves használatot. Ezért nevezik ezt fogyasztói társadalomnak.. :(
"Akkor miért mondják hogy akkoriban 90% volt a selejt,lehet hogy akkoriban jobban figyeltek a minőségre és ami ma pl tökéletes az akkoriban selejt volt?" - kérdező, ez az 1 mondatod már eleve ellentmond önmagának! Ha jobban odafigyelnek a minőségre, pont hogy akkor kell tökéletesnek lennie, nem pedig selejtnek, nem?!
Amúgy sajnos igen, ma már minden olyannyira a pénzről és haszonról szól - sokkal jobban, mint régen - hogy ma már minden gyártó, köztük néhány kivétellel a nagyobb márkák is csak a mennyiségre mennek, hogy minél több jöjjön le a gyártósorról, a minőség meg le van sz#rva! 🤬 Borzasztó! És ehhez nem kell annyit visszamenni az időben, sajnos ez a láncreakció-szerű változás már az ezredforduló után következett be!
"Néhány kivétellel", köztük például a Bosch is a józanság határán maradt! Az alapító Robert Bosch jelmondata volt: "Inkább pénzt veszítsek, mint bizalmat!", és a gyakorlatban úgy tűnik, hogy szerencsé a cég a mai napig kitartóan viszi tovább ezt az elvet!
#12 vagyok. Véletlenül előbb elküldtem!
Na szóval: szerencsére a cég a mai napig kitartóan viszi tovább ezt az elvet! (Bosch)
Persze régen sokkal jobban odafigyeltek a minőségre is, de azért a gyári hibás darabokat akkor sem lehetett 100%-osan kizárni, és ennek fő oka a tesztelés hiánya volt, pedig akkor ahhoz sem kellett volna fejlett technológia, csupán minden egyes darabot már a gyártósoron úgy tesztelni, mint amikor otthon használja a vásárló! Nagymamám a '70-es és '80-as években dolgozott a Videoton-ban, és ott sem volt tesztelés, hanem összeszerelés után már egyből a csomagolás jött! Meg is lett az eredménye: dolgozói vásáron vettek egy tv-t, és itthon szembesültek vele, hogy abszolút nem működött!
Ha a hosszútávú minőségre nem is, de röviden a tesztelésre azért odafigyelnek! Én 2009-2010-ben dolgoztam a Philips-ben, LCD TV soron, és ott például az összeszerelés és csomagolás között ott volt a "dühöngő", vagyis a gyártósor részeként egy fülke, amiben minden egyes darabot teszteltek kb. fél percig (hang, csatornaváltás, stb.)!
Nekem van egy házi gyümölcsprésgépem, orosz.
Olyan a hangja, mint a helikopteré. :)
Soha nem kellett javítani. 1983-ban kaptam ajándékba, tehát idén 38 éves.
Nem cseppenként csurgatja a kipréselt gyümölcslevet,
hanem ömlik belőle. A gyümölcshúst meg lefagyasztom, és télen fel tudom használni a sütikhez. A szűrője kopott el, most az után
kajtatok, hátha valahol vannak retro alkatrészek.
Régen megvetted a mosógépet, évtizedekig is működött.
Amikor bejöttek a nyugati műszaki tömegcikkek, azok már
úgy voltak/vannak pozicionálva, hogy mire lejár
a szavatossága, az után nem sokkal döglik be.
Régen a tartósság volt a jellemző. Nem voltak olyan szépek,
kifinomultak, de jól használhatók voltak és tartósak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!