Milyen tápra van szükségem?
Nem aha.
Áramgenerátoros táplálást igényel és lehetőleg 600 mA-rel jobban járnál, ha nem akarod túl hamar kinyírni. De a mégis, akkor persze tolhatod...
Utána megnézed a fehér LED karakterisztikáját és levonod belőle, hogy ekkora áramon már 3,5 V is eshet egy ilyen LED-en. Ezt megszorzod 5-tel és máris kezdesz okosodni.
Végül rájössz, hogy egy áramgenerátoros drivert kell beszerezni, ami 600 mA áramra stabilizál (ha jót akarsz).
Feszültségben pedig képes legyen kiszolgálni minimum 20 V-os LED-sort, de az sem gond, ha 10-30 V között képes generálni. Feszültséget.
Érted?
Valahogy úgy.
Soros kötésnél a feszültségek összeadódnak, és minden leden ugyanúgy 700mA fog átfolyni. Ez esetben 15V-os 700 millis táp kell.
Párhuzamos kötésnél meg az áramok adódnak össze, s minden ledre 3V-ot kell adni, ehhez kell 3V-os és 5*700= 3,5A-es táp.
"feszültség összadódik fogyasztónként"
Ne nagyon keverjük össze a "fogyasztókat", ami tág fogalom. Diódákról beszélünk (LED), ami a fogyasztóknak egy speciális típusa.
Nem fogható fel úgy például, mint egy izzólámpa, izzószál, amit többé-kevésbé lineáris fogyasztónak tekintünk (hagyjuk most a hidegellenállás titkait, minek is bonyolítani...).
A dióda viszont nagyon nem lineáris eszköz, a feszültség-áram görbét tekintve.
Persze, attól még igaz, hogy sorosan összeadódik a feszültség, de mindegy, ezt már úgyis elszúrtam...
Valamelyik Gyakori-troll úgyis bele fog kötni, ezt már ismerjük...
Minimum az Sz-betűs troll, alapból rárepül.
Szia Szervizmérnök ÚR!
Megint inkognitóban tolod a beszólogatást?
:)
7. Kiestél a szerepedből: szavakon való esztelen kukacoskodás.
Utána következik a másik Gyakori troll. Amelyik elkezd engem oktatni (az oktatót) hogy mit jelent soros soros kapcsolás, amivel szerinte én nem biztosan vagyok tisztában.
Végül hiányolom még a főbeteget is, amelyik elmagyarázza nekem, hogy hülye szakmunkás, mit okoskodik itt...
Mekkora egy viccoldal, még mindig nem térek magamhoz... Hogy miket láttam itt tavaly...
#8!
Nem kell mindent személyes sértésnek venned amivel nem értesz egyet (vagy csak szimplán nem érted és érinti a témát amiben éppen megnyilvánultál)!
Azt javaslom ne írj ide amikor elgurul a gyógyszer (mint most is)! Számolj el előbb tízezerig!
No meg el kell(ene) fogadni hogy rajtad kívül nem mindenki hülye és mindig vannak nálad okosabbak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!