Nem földelt aljaztban szabad multiméterrel mérni?
milyen a multimétered?
hova dugtad a mérővezetékeket?
milyen állásban volt a multiméter?
mit vágott lr pontosan? van fi relé?
Nem való a majom kezébe borotva, szokták mondani.
Egy multiméterrel, szigetelésétől és a mérővezeték szigetelésétől függően 600-1000 voltig lehet mérni. Csak tudni kell, hogy mit akarsz mérni, és azt hogy kell megmérni, ehhez a műszer melyik banánhüvelyében kell a mérővezetéket dugni. El tudom képzelni, hogy addig eljutottál, hogy AC V állásba tetted, a megfelelő méréshatárra állítottad, csak épp a piros mérővezeték a biztosítatlan árammérő hüvelyben maradt. A kis áramú bemenet általában le van biztosítva a méréshatárnak megfelelően, ott csak látványos villanással kiolvadt volna a biztosíték. Itt viszont lement a kismegszakító, és valószínűleg a túlterheléstől rendesen elment az amúgy sem nagy pontossága az árammérésnek.
Nálad rosszabbul talán csak az járt, aki az autóakku "áramát" szerette volna megmérni hasonló módszerrel, ott mérősönt simán elolvadt.
Csak a sztori kedvéért, villanyszerelő vagyok, ahogyan egy kollégám is, aki annak idején kölcsönkérte a mászerem, hogy otthon mérjen valamit.
Mikor visszahozta, gyanús volt hogy nagyon siet.
A műszer belül össze volt durranva. Mikor rákérdeztem, ő is csak azt akarta megmérni, hogy elég áram (amper) van-e a konnektorban a mosógép részére.
Nem hittem el hogy ilyen balf@sz, de az volt.
Gondolom a kérdező is hasonlót nézett be. Vagy jó mérést választott, de a mérőzsinór rossz helyre volt dugva. Vagy ilyesmi.
Mielőtt mérünk, előbb érdemes tisztázni a méréssel kapcsolatos elvárásokat, szabályokat, feltételeket. Ha hiányosak az ismeretek, akkor ezt nehéz megtenni.
Ahogy mondani szokták, hülyeség ellen nincs orvosság.
Remélem a kollégád vett neked egy másik, pont olyan műszert :)
Az egyik régi műszerem csipog, ha feszültség- vagy ellenállásmérésre van kapcsolva, de az árammérő hüvelyben dugót érzékel, csökkentve a mellényúlások esélyét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!