Hogy lehet ellenőrizni multimeter nélkül, hogy a lakás lé van-e földelve? Pl. fázisceruza elég hozzá?
"lakás lé van-e földelve?"
Már maga a kérdés is zavarkeltő, hiszen gondolhatnék "földi földelésre" is (anyaföldbe belevert).
De társasházi lakásban inkább csak a szabályos nullázás kérdése merül fel.
Még egy érdekesség, ahogy tapasztaltam, ezen az oldalon sok válaszoló magától értetődőnek tekinti a FI-relé meglétét, sőt valaki még csodálkozott is, amikor jeleztem, hogy azért ez nem egészen így működik.
Mindenesetre, társasházban szerintem először is szemrevételezni kell a betápelosztót. Normális esetben szépen látszik a kétfelé csoportosított nulla és védővezető, amit egy bontható kötés közösít.
Ezt a kötést megbontva lehetne esetleg tesztelni, hogy nincs-e összekeverve a konnektoroknál valahol a kettő, de laikusnak ezt sem ajánlom. Ész nélkül nem lehet ilyenbe belevágni.
"De társasházi lakásban inkább csak a szabályos nullázás kérdése merül fel."
Háztartási fogyasztók esetében a nullázás nem értelmezhető, hiszen védővezetős érintésvéselmet kell kialakítani.
6.
Családi házunkat a 70-es években nullázták, egy kis sárga cédulát is rögzítettek a mérőre, ami a nullázás tényéről tájékoztatott.
Gyerekként is tudtam értelmezni.
Oda volt írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!