Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Földeletlen konnektorba...

Földeletlen konnektorba földelt hosszabbító?

Figyelt kérdés
Sajnos nem kapok olyan elosztó hosszabbítót, aminek a dugvillája nem földelt lenne,a szobában pedig földeletlen konnektorunk van. Haszálhatom attól a hosszabbítót biztonsággal? Több villanyszerelési oldalon azt írják tilos, nekem évek óta úgy van, de kell tőle félnem? Miért nem árulnak akkor olyan elosztót is?
2020. dec. 11. 15:47
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem árulnsk olyan elosztót, mert a laikusok bedugnák a védőföldes aljzatba, majd védőföldeléses eszközt használnának vele és az nem lenne biztonságos.

Amennyiben csak kettős szigetelésű eszközöket dugsz a védőföldes elosztóba, amit nem védőföldes aljatba dugsz, nem érhet áramütés, de akkor is szabálytalan. A baj akkor következik be ha mégis beledugsz egy védőfőldes eszközt, ami testzárlatos lesz, de mivel a fém test nem lesz földpotenciálon, így nem alakul ki a zárlati áram ami leoldja a kismegszakytót, a fázis kint marad a fém részeken és áramütést okozhat.

2020. dec. 11. 16:46
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
bocs az elütésekért, kismegszakítót természetesen helyesen!
2020. dec. 11. 16:47
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Tv, töltő, és porszívó van csak beledugva.Néha hajvasaló.

Ez úgy tudom mind mehet.

Akkor nagy gáz nem érhet.

2020. dec. 11. 17:04
 4/9 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
21%

mind mehet? Mire erted?

foldeletlenul semmit se lenne szabad hasznalni

de ettol még mindent lehet

kulonbseget szerintem magad is tudod a ketto kozott...

2020. dec. 11. 19:20
 5/9 A kérdező kommentje:

Ezek kettős földelésű dolgok mind, és lapos euros dugvillájuk van, tehát földeletlen konnektorba is dugható vezetékük van..Erre értem #3

Az egyesnek írtam, hogy igen, csak olyan van beledugva, amit ő is írt,hogy lehet..

2020. dec. 11. 20:12
 6/9 A kérdező kommentje:

kettős szigetelésű* na

Félreírtam.

2020. dec. 11. 20:13
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Régen volt olyan hosszabbító, amelynek a villásdugója nem volt földelt és a kábelre szerelt dugaszolóaljzatok sem voltak földeltek. Ma már ilyet nem gyártanak. A mai falba szerelhető dugaszolóaljzatot is mind földeltek.

„a szobában pedig földeletlen konnektorunk van”

Ha közvetlenül ebbe csatlakoztatod a készüléket, akkor annak nincs földelése. Ha ebbe a földeletlen dugaszolóaljzatba csatlakoztatsz egy földelt hosszabbítót, akkor annak a másik végén lesz földelés? Nem. Ilyen szempontból ugyanannyira „biztonságos”, mint, ha a fali, földeletlen dugaszolóaljzatba csatlakoztatnál egy régi földeletlen hosszabbítót. Annyiban viszont rosszabb, hogy hamis biztonság érzetet ad, mert egy hozzá nem értő könnyen gondolhatja, hogy ott a földelt hosszabbító, az biztonságos. Ha a földelt hosszabbítót csatlakoztatod egy földeletlen konnektorba, akkor a védővezető nem csatlakozik sehova, a készülék védelmét nem látja el. Így bekövetkezhet az, amit 1-es már leírt. Az igazi megoldás az lenne, ha a fali konnektor földelt lenne (úgy, hogy be is van kötve a védővezető) és ahhoz egy mai szabványnak megfelelő földelt hosszabbítót csatlakoztatnál. Ha a fali konnektor a régi földeletlen, akkor lehet, hogy nincs is kiépítve védővezető…

2020. dec. 12. 00:12
 8/9 A kérdező kommentje:

Tavaly volt nálunk villanyszerelő. Ki lett az összes aljzat és kapcsoló cserélve újra, így van, ezek már földelt termékek, de persze attól a konnektor nem lett földelt.

Akkor mondta el, hogy a konyhában és a fürdőben van csak földelés illetve a folyosón, a parkettás szobákban nincs.

Utána beépített egy firelét, meg leásott több méter mélyre valami rudat is kint.

Ahhoz hogy a szobákban is legyen földelés vésni kellene a falat, egyelőre erre se pénzünk se kedvünk. Így egy darabig még így marad.

2020. dec. 12. 09:29
 9/9 anonim ***** válasza:
Az még aztán a szabálytalan, védővezetős aljzatokat szerelni úgy, hogy nincs bekötve védővezető beléjük.
2020. dec. 12. 20:25

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!