Nagy- és középfeszültségű hálózaton mennyi a vonali feszültség és az üzemi feszültség?
#8 tisztában vagyok a négyzetesen csökkenő veszteségekkel.
De akkor miért nem 35kV lett a leggyakoribb hálózat 20kV helyett?Vannak olyan országok,ahol 35kV felett is van középfeszültség,pl Németországban 52kV-ig,Svájcban 50kV-ig,Lengyelországban 60kV-ig,USA-ban és Kanadában 69kV-ig.
A 30 és 35 az a 10 és a 20 kV-os elosztóhálózat feletti főelosztóhálózati szintnek indult.
Budapesten ez hamar bebizonyosodott, hogy kevés, vidéken meg a 70-es évekre. Ehelyett Budapest körül ma 120 kV-os kettős rendszerű távvezeték gyűrű van (nem teljes a kör), vidéken is 120 V a főelosztóhálózat (na de a lehetséges teljesítmények jóval kisebbek), és a 35 kV nagyjából lecsúszott nagyobb terhelhetőségű elosztóhálózatnak, mely fogalom a szocializmus iparosításának megszűnésével eléggé olyan tengő-lengő maradék valami lett. A kép persze sehol sem teljesen tiszta, vannak itt-ott maradékok.
"#8 tisztában vagyok a négyzetesen csökkenő veszteségekkel."
Megsértődtél? Ne oktassalak? Szóljál...
"De akkor miért nem 35kV lett a leggyakoribb hálózat 20kV helyett?"
Mert sok egyéb más szempont is van. Már a 20 kV is sokkal gorombább, mint a 10. Például a kábelszerelési technológia sem enged meg olyan apróságokat, amiket a 10 kV elvisel - magyarul egy jó 10 kV-os kábelszerelő karmantyúi felrobbantak hamar, ha 20 kV-on szerelt. Szakaszolni nem lehet szinte semmit üzem alatt. Satöbbi.
Nem sértődtem meg,engem még senki nem tudott megsérteni,még az sem,akinek ez volt a célja.
Az ok egyszerű:Soha nem érdekelt,hogy mit gondlonak rólam mások.
OK. :D)
Mintha lett volna ellenkezőjére bizonyíték egy kérdésben, amikor számon kértem a gondolkodás hiányát, és erre több reakció nem érkezett, de nem keresem elő. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!