Nagy- és középfeszültségű hálózaton mennyi a vonali feszültség és az üzemi feszültség?
Ezeken a feszültségszinteken a megnevezés a névleges feszültség szerint történik, ami vonali feszültség.
Sokan ezt a régóta 120 kV-osnak nevezett hálózatot már 132 kV-osnak nevezik, az a szabványos névleges feszültségszint kb 20 éve. De találkozni még a 120 kV-al is. A szabvány szerint az előfordulható legnagyobb feszültség 145 kV, a készülékeket erre gyártják, de a gyakorlatban a masszívabb hálózaton mondjuk úgy 128 kV körül szokott lenni, a vidékiesen meg valamivel kevesebb, 124-126.
35-ről nem tudom, mennyit szoktak tartani.
Magyarországon részletesen ld.: MSZ-1:2002 szabvány.
KÖF (középfeszültség) névleges vonali feszültségek: (3),(6),11,22,30,35 kV (a 3 és a 6kV nem használható közcélú hálózaton).
NAF névleges vonali feszültségek: 132,220,400,750 kV
"A szabvány szerint az előfordulható legnagyobb feszültség 145 kV, a készülékeket erre gyártják"
Ezt sajnos kissé elmaszatoltam, a 145 az a berendezés legnagyobb feszültsége (lehet), valóban erre gyártják, de a hálózat legnagyobb feszültsége az kevesebb, 138.
"alapvetően delta kapcsolt"
120/22 szokásos: Yy6
120/11 szokásos: Yd11
...én csak a budapestit ismerem, ott 5 kV volt. Illetve például Fehérváron is. A budapesti 5 kV-ra nem nagyon lehet megmondani, hogy mikor szűnt meg, mert a nagy része megszűnt a hetvenesekre, és egy kisrésze még majdnem 20 évig húzta.
A fehérvári az a nyolcvanasokban tért át.
A 30kV-os kábellel mi a helyzet?Úgy tudom,kb 15 éve szűnt meg.
Azt letranszformálták egyből 0.4kV-ra,vagy először 20 vagy 20kV-ra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!