A youtube bedobta nekem ezt a kis videjót (lent) ahol ugye egy transzformátorral a 230 AC-t 1.7 AC re letranszformálja viszont kijön belőle a 1000 amper persze rövidzárlat ahogy láttam és a többi lent. kell a kérdőjel:) ?
Ha a feszültséget (szekunder oldalon 1.7V) fixnek veszed, akkor az 1000A áramerősség egy _elméleti_ maximum. És itt jön be az ohm-törvény, R=U/I, vagyis I=U/R, amire most szükségünk lesz. Az ujjad ellenállása (AC esetében igazából impedadncia lenne a kérdés, de az emberi test gyakorlatilag csak ellenállásnak tekinthető) adott, Valahol a kOhm nagyságrendben. Tehát esetünkben, ha megfognád, akkor I=1.7V/1kOhm = 0,0017A=1,7mA áram folyna át rajtad. Ennek pedig nem lenne káros hatása. Gyakorlatilag mintha egy elemet megfognál.
Ennek ellenére NE PRÓBÁLD KI! A 230V-os hálózattal sose próbálj meg kísérletezgetni SEHOGYAN!
Ilyen kis feszültségű áramnak (az erősségétől függetlenül), semmilyen hatása sincs rád, akár nyalogathatod is :)
Egy alumíniumot előállító gyárban a kohókra vezető sínek szigetelve sincsenek, pedig ott aztán százezer amperok rohangálnak:)
Persze a feszültség ott is csak 2,1 Volt.
„azzal az alap elektromos tudással amit az iskolában tanultam azt tudtam lehozni, hogy 1.7 AC nem ártalmas mert túl nagy az elenállása az embernek”
Ezt jól gondolod.
„viszont a komment szekcióba annyi ember mondja hogy az az 1000 amper megsüt”
Attól, hogy annyi ember mondja még nem igaz.
Leegyszerűsítve, például legyen a transzformátor teljesítménye 170 VA, rövidrezárási árama 10-szerese a névleges áramának. Ekkor a szekunderáram névleges terheléskor 170/1,7=100 A, a primeráram 170/230=0,74 A. Ha a szekunder oldalt rövidrezárják, akkor ott 100·10=1000 A folyik.
Az 1,7 V egyáltalán nem veszélyes, hiába folyik rövidrezáráskor 1000 A, ha egy ember két ujjal megfogja, semmit nem fog érezni.
Próbaképpen lemértem az ellenállásomat: két kézzel jó megszorítva kb. 50 kΩ, két ujjal kb. 160 kΩ, egy kézen két ujjal nem lehet annyira megszorítani. Vizesen mindkét érték már csak nagyjából a fele volt. Mintha úgy emlékeznék, hogy a feszültségtől is függ a test ellenállása, bár nem biztos.
"„viszont a komment szekcióba annyi ember mondja hogy az az 1000 amper megsüt”
Attól, hogy annyi ember mondja még nem igaz."
Pedig igaz. 1000A megsütné. Csak ugyebár az 1kOhm-os ellenállású emberi testen I=U*R = 1000V * 1000Ohm = 1 000 000 V (egymillió Volt) feszültség kellene. Ezt egyébként a villámcsapás se nagyon éri el.
Nem igaz, mert 1,7 V esetén volt szó 1000 A-ről.
Az emberi test nem 1 kΩ, ha ennyi lenne, akkor bárki, aki hozzáér a 230 V-hoz halálos áramütést szenvedne. 230/1=230 mA és a 100 mA már halálos.
Azért írják hogy megsüt, mert ostobák
Csak annyit látnak, hogy a fémet izzásig hevíti az átfolyó áram. Ebből brilliáns következtetést vonnak le: ha a fémet izzásig hevíti, akkor az embert tuti megsüti.
Meg ugye ott vannak a villamosszékekről szóló sztereotípiák is. Filmekben könyvekben minden füstöl a villamosszékben :D Hát így lehet befolyásolni a plebszet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!