WORKZONE WB 12-3/2 típusú (aldis) akkus csavarozóhoz milyen töltőt?
12 V 2000 mAh akksi van benne. Nem baj, ha nem illik hozzá forma szerint. Sarus töltő is jó lenne pl.
Igazából az érdekelne, hogy milyen adatokkal rendelkező töltővel tölthető ez az akkumlátor. Ha valaki tud, linket is küldhet, vagy egyéb ötletet.
Keresgéltem már a neten, de nem nagyon találtam, vagy annyiba kerülne, hogy a gép nem ér annyit.
Ez esetleg megfelelne?
Ez a modul:
(amit már korábban terveztél megvásárolni, azt hiszem)
több szempontból is jobb mindkét most linkelt modulnál.
A drágább modul túl sok felesleges tulajdonsággal/alkatrésszel rendelkezik (színes kijelző? az ilyen feladatra mi okból szükséges?; több irányba fordítható és a kijelző ennek megfelelően konfigurálható? az is felesleges; hullámforma megjelenítés? egy stabilra beállított kimenetnél ennek mi értelme?; ventilátor is van benne (tehát hűtést igényel, amivel energiát pazarol); számítógéphez kapcsolható (az is, amit terveztél megvásárolni (soros TTL kimenettel rendelkezik, külön modul nélkül, de ha van TTL modulod, akkor nem is kell hozzá más), az mégis kisebb/olcsóbb/hatékonyabb). Ráadásul itt, a drágább modul leírásában van némi anonália is (vagy elírás, vagy tényleg nem képes csúcsfeszültségen 5A leadására ellentétben azzal, amiről eddig azt hittem meg is akarod venni). Hiszen ezek az értékek szerepelnek: 0.6-30V; 5A; 80W. Azonban a 30V -os csúcsfesz az elméleti 5A -rel 150W -ot jelentene. A modul vagy nem képes egyáltalán az 5A -re, vagy emelt feszültség tartomány mellett már nem, csak maximum 80W -ig. Ok, ennek van beépítésre is alkalmas burkolata. Viszont a szabályzókból csak 1 van rajta és nem tudni mennyire precíz. Nameg az ára is a többszöröse...
Az olcsóbb modul azonban teljesen más feladatra van (de arra sem kielégítő). Az egy napelemes töltésvezérlő duál topológiás konverterrel (a leírás szerint), szabályozható feszültséggel (6V; 12V; 24V -os akkukhoz?) Viszont semmi túlmerítés védelem nincs rajta, ami egy napelemes töltésvezérlőtöl már elvárható lenne. Az, hogy duál topológiás modulra épül alkalmassá teszi arra is (bár a leírás szerint nem erre való), hogy egyszerűen csak egy duál topológiás konverterként (nem töltőként) használja az ember (inkább ennek kellene a leírásban főként szerepelnie azzal kiegészítve, hogy még akku töltésre (de napelemes töltésvezérlőként) is alkalmas). Ez a "cucc" 3A -ig terhelhető huzamosabb ideig hűtés nélkül, max 4A -ig nem huzsmosan, de hűtéssel. Ez (is) teljesen felesleges számodra és még a hatásfoka (mivel duál topológiás) is alacsonyabb sokkal, mint amiről már azt hittem tervezed megvásárolni. Emellett még jelentősen drágább is.
(Napelemes töltésvrzérlőn 3X2 kapcsolási pont kellene hogy legyen (napelem + és -; akku + és -; kimenet + és -), amelyhez egy intelligens (automatikus feszültség szabályzó) vezérlő áramkör felhasználása optimális, de nem követelmény, viszont a túlmerítés védelem már szükséges, ami 2X2 csatlakozási ponttal kivitelezhetetlen.)
A jelen hozzászólásomban legelsőként említett (és belinkelt) modult javaslom. Annak technikai paraméterei tökéletesek számodra (jobb mint az utóljára linkelt két "cucc", amikből az utolsó még arra sem jó, amire a "Supply for Solar Battery Charging" kifejezés utal). Igaz, hogy nincs burkolata a javasolt modulnak, de az nem létfontosságú (hogyha nem rakod elektromosan vezető felületre), illetve pótolható igény szerint. Én pl csak az aljára raktam egy műanyag lapot, ami még az alsó csavarokat is fedi (mivel a csavarjai egyik oldalon megegyeznek a bemenet + és - pólussal; másik oldalon pedig a kimenet + és - pólusával). De igény szerint építhető köré plexi doboz, vagy költséghatékonyan egy műanyag flakon méretre szabott darabjaiból is készíthető rá "doboz", persze lehetőleg átlátszó és nem színes, hogy lehessen látni a kijelölzőt és a visszajelző ledeket, illetve lyukat hagyva a szabályzók eléréséhez (és nem mellesleg a légáramláshoz is érdemes jukakat hagyni, hogy a modul le tudja adni a hőt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!