Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » WORKZONE WB 12-3/2 típusú...

WORKZONE WB 12-3/2 típusú (aldis) akkus csavarozóhoz milyen töltőt?

Figyelt kérdés

12 V 2000 mAh akksi van benne. Nem baj, ha nem illik hozzá forma szerint. Sarus töltő is jó lenne pl.

Igazából az érdekelne, hogy milyen adatokkal rendelkező töltővel tölthető ez az akkumlátor. Ha valaki tud, linket is küldhet, vagy egyéb ötletet.

Keresgéltem már a neten, de nem nagyon találtam, vagy annyiba kerülne, hogy a gép nem ér annyit.

Ez esetleg megfelelne?

[link]

2020. nov. 2. 00:11
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%

A 14.4V -os csúcsfeszültségű töltő túltöltené a lítium alapú akku(pakk)ot. Ez a feszültség még az eredeti töltő áramerősségétől alacsonyabb árammal is tönkre tenné (a biztonsági szelepen kifújná a lítium akku az elektrolitból származó gázokat) a lítium alapú akkupakk-ot...

Az a töltő nikkel alapú akku(pakk) -hoz való, nem ajánlott vele más típusú akku töltése (ólom alapú akku töltésére talán alkalmas, de abban nem vagyok biztos, hogy a töltő kibírná -e az ólom akkuk belső ellenállását).

Megjegyzés:

Én nem dobnám ki a gépet sem és az akkupakkot sem, csak csinálnék az akkupakkra cellánkénti kivezetést és utána cellánként tölteném (a #4 -es hozzászólásomban említett modultípussal), vagy ami egyszerűbb: a pakkot egyben egy 12.6V -ra és 2.5A -re beállított szabályozható feszültségű és áramkorlátos (akku töltésre is alkalmas) modullal tölteném.

Például egy ilyen tökéletes lenne a pakk töltésére (bocsi, de csak egy oldalról linkelem be a modult):

[link]

2020. nov. 5. 12:18
 12/31 A kérdező kommentje:

Ez jó lenne hozzá?

[link]

Ezt mivel tudom betáplálni és hogyan tudom beállítani, ebben tudsz segíteni?

2020. nov. 5. 19:37
 13/31 anonim ***** válasza:
100%

Ez nem alkalmas akkumulátor töltésre. Nem a kijelző a lényeg, hanem az állítható feszültségen túl az állítható áram is. Emellett persze jó ha van rövidzár és túlmelegedés védelem is.

Egyébként bármilyen tápforrás megfelelő lenne, aminek a "Voltage drop" fölötti a feszültsége a szükséges kimeneti maximumhoz képpest.

"Voltage drop" -> Az a feszültség különbség, ami a bemeneti feszültség és a kimeneti feszültség maximuma közt legkisebb különbségként beállítható. Ez modulonként eltérő érték, de legtöbbször 2V alatt van. Vagyis ha 12.6V -ra van szükség, akkor az ilyen modulokat a 12.6V + "Voltage drop" értékkel egyező vagy annál nagyobb feszültséggel lehet táplálni, de bemeneti maximumként nem szabad átlépni a modul tűrőképességét, ami szintén modulonként eltérő érték lehet.

Amit belinkeltem az miért nem jó? Azt hiszem hazai áruházakból is rendelhető...

2020. nov. 5. 20:39
 14/31 anonim ***** válasza:
100%

Ez állítólag szabályozható áramú, de max 2A hűtés nélkül, illetve semmit sem ír a védelmekről:

[link]

Az a dupla kijelzős modul, amit korábban javasoltam 5A -el terhelhető és rövidzár védett is, illetve alkalmas akku töltésre (tudom, mert van egy olyanom).

2020. nov. 5. 20:45
 15/31 A kérdező kommentje:

Csak azért gondoltam, mert aliról 30-50 nap mire ideér, bár nem olyan sürgős...

Amúgy ezt mivel tudom betápolni, milyen adapterrel? Mert ugye nem 230-ra kell csatlakoztatni az inputját.

2020. nov. 5. 22:08
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

Ez például itthonról rendelhető és alkalmas töltő készítésre is:

[link]

Egyébként az összes ilyen step-down topológiás modul DC feszültségről táplápható. Általában egy 24V -os adapter teljesen megfelelő lenne számodra ezek működtetésére, de akár egy 15V -os is, mivel a számodra szükséges max feszültség mindössze 12.6V... (a legutóbb belinkelt modul max 35V -al táplálható, de ez modulonként nagyon eltérhet, illetve ez fordított polaritás és visszatáplálás elleni védelemmel is el van látva.)

Az adott oldalról idézve:

"Feszültségkülönbség a bemeneti és kimeneti feszültség között: min. 2V" -> ez a "Voltate drop" érték, ami ennél a modulnál 2V. Itt minimum 2V -al nagyobb feszültségű tápforrás szükséges a megfelelő kimeneti feszültség eléréséhez.

Valamint ahogy látom, erről az oldalról is rendelhető az a modul, amit elsőre javasoltam:

[link]

Ez a modul a kijelzői (és több visszajelző LED -je) miatt nem igényel multimétert a töltés monitorozásához, viszont nincs fordított polaritás és visszatáplálás védelem sem rajta (ami nem is olyan fontos dugasztápról meghajtás esetén, max áramszünet esetén, de azt egy plusz dióda beiktatásával meg lehet oldani, ami viszont feszültség esést okoz a dióda további negatív vonzataival együtt). Az oldal nem ír konkrét "Voltage drop" értéket ("...kicsi drop-out feszültség..." -ként hivatkozik az oldal az alacsony "Voltage drop" értékre, ami tapasztalataim alapján 1V körül van).

...

Mindenesetre a most linkelt 2 modul közül az olcsóbb bolondbiztisabb (a modul szempontjából, azaz nehéz a modult tönkretenni), viszont nincs rajta töltés mód esetén szükséges visszajelzés (multiméter nélkül nem lehet megállapítani sem a kimenő feszültséget, sem áramot és ami a töltéskor legfontosabb: azt sem, mekkora árammal tölt éppen, vagy hogy a modul szerint fel van -e már töltve az akku). Emiatt az olcsóbb modult akkor érdemes választani, ha van multimétered, amit befoghatsz "töltés mérő" -ként (akár ideiglenesen is).

A drágább modul a visszajelző LED -ek és kijelzői miatt önmagában alkalmas a töltő készítésre, viszont a visszatáplálás védelem hiánya miatt áramszünet esetén meríteni fogja az akku(pakk) -ot. Ez a modult sem és az azt üzemeltető (megfelelő) dugasztápot (vagy trafós+graetz hídas árramforrást) sem teszi tönkre, viszont több nap alatt teljesen lemerítheti az akku(pakk) -ot.

Megjegyzés:

Egy graetz híd önmagában is visszatáplálás védelemnek minősűl, csak sajnos az a trafós áramforrás esetén a modul előtt van, így a modul néhány mW -al akkor is terhelné az akku(pakk) -ot egy esetleges áramszünet esetén. Viszont a dugasztápok tartalmaznak visszatáplálás védelmet is (valamilyen módon, ami lehet kétirányú konverzió is, ami töblet fogyasztást jelentene), így a megfelelő dugasztáp választása mellett tenném le a voksom, már a fogyasztása miatt is... Bár a visszatáplálás védelem nélküli modul így is felvenne némi teljesítményt és ha utólag tesz az ember egy diódát a modul után, akkor az torzítja a modulnál (rajta) mért feszültség és áram értékeket (tehát a modul nem tud pontosan mérni, illetve a diódán eső feszültséggel is számolni kell a töltés folyamán és persze nem mellesleg a dióda áramtűrő képességeit is figyelembe kell venni)...

2020. nov. 6. 13:15
 17/31 A kérdező kommentje:

Nem említettem még, hogy laikus vagyok? :)

[link]

Ezzel be tudom táplálni akkor?

2020. nov. 6. 18:45
 18/31 anonim ***** válasza:
100%

#5 -ös hozzászólásodban említetted hogy laikus vagy, csak azóta rég elfelejtettem. Bocsánat!

Elméletileg igen (mármint a modulok működtetéséhez bőven elég), de az a 15W teljesítmény igencsak gyér a névleges 12V -os és 2000mAh -s akku töltésére még veszteséget nem számolva is... (Ezen a töltőn a feszültség érték valószínűleg csak egy névleges szám, terhelés függvényében változhat valójában. Ennek megfelelően én mérnék rajta üresjárati- és terheléses feszültséget is, hogy tisztán lássak...)

Saccolva azt mondanám, hogy olyan 16 óra kellene a feltöltéshez ekkora teljesítmény mellett minimum (vagy több).

2020. nov. 6. 21:00
 19/31 A kérdező kommentje:
Az a gáz, hogy nem találtam eddig csak 12V-os adaptereket, az meg kevés azt mondod. Akkor is, ha magasabb a watt szám? Hány W lenne az ideális? Amúgy nem az output a lényeg? a mAh-nek (jelen esetben 400) van jelentősége? Kicsit összekutyulódtam. :)
2020. nov. 7. 12:36
 20/31 A kérdező kommentje:

Közben találtam egy ilyet:

[link]

Olcsó is. :)

Ebből a 12.6V 2A jó lehet, ha levágom róla a dugót és rákötöm az akkupakk kimeneteire?

2020. nov. 7. 19:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!