Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » WORKZONE WB 12-3/2 típusú...

WORKZONE WB 12-3/2 típusú (aldis) akkus csavarozóhoz milyen töltőt?

Figyelt kérdés

12 V 2000 mAh akksi van benne. Nem baj, ha nem illik hozzá forma szerint. Sarus töltő is jó lenne pl.

Igazából az érdekelne, hogy milyen adatokkal rendelkező töltővel tölthető ez az akkumlátor. Ha valaki tud, linket is küldhet, vagy egyéb ötletet.

Keresgéltem már a neten, de nem nagyon találtam, vagy annyiba kerülne, hogy a gép nem ér annyit.

Ez esetleg megfelelne?

[link]

2020. nov. 2. 00:11
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%

Ha egy adapter/dugasztáp/töltő ténylegesen csak 12V -ot ad le, akkor az tényleg kevés ahhoz, hogy feltölts egy olyan akku(pakk)ot, aminek a csúcsfeszültsége 12.6V.

Azonban vannak olyan adapterek/dugasztápok/töltők, amikre az van írva, hogy a kimeneti feszültség 12V, valójában ennél mégis magasabb az üresjárati feszültségük. Például nekem van 2db (papír forma szerint) 12V -os dugasztápom, amelyek közül az egyik 12.4V -ot ad le üresjáratban és terhelés alatt ez 12V -ig leeshet mielőtt a zárlatvédelem aktiválódik benne. Ez a tápegység neked nem lenne jó akku töltésre, mivel túl alacsony a kimeneti feszültsége.

A másik üresjárati feszültsége 14V, ami terhelés alatt 12.7V -ig eshet le, mielőtt a zárlatvédelem aktiválódik benne. Ez sem lenne neked jó (önmagában) akku töltésre, mivel túl magas a kimeneti feszültsége. (Egy magas hatásfokú és alacsony voltage drop értékű step-down modullal együtt már talán jó lenne, feltéve hogy a modul még képes 12.6V -ot leadni róla.)

Az összes áramforrás esetén a "Watt szám" mindössze a teljesítményt jelenti (feszültség szorozva árammal = teljesítmény). Ez az érték megfelelő feszültségen a felhasználható maximális áram értékét határozza meg. Ebből egy laikusnak mindössze az a lényeg, hogy milyen gyorsan tudná az adott árramforrás feltölteni az akku(pakk)ot (vagy hogy mekkora teljesítménnyel terhelhető az adott áramforrás). Minél magasabb a rendelkezésre álló áram, annál gyorsabb lehet a töltés (feltéve, hogy nem haladja meg az akku(pakk) tűrőképességét, az ugyanis forrósodáshoz/károsodáshoz, legrosszabb esetben (ami nem túl valószínű) robbanáshoz vezet(het)).

Az, hogy hány watt lenne az ideális, elég egyértelműen kiszámolható a csúcsfeszültség és csúcsáram szorzatával, ami a jelen esetben:

12.6V * 2.5A = 31.5W (peak).

Tehát egy (peak = maximum) 31.5W -os áramforrás lenne ideális. Viszont ha "csak" 20W -os áramforrásod van, de (töltöttségi szintnek) megfelelő(en növekvő) feszültséggel működik, az is teljesen jó lenne töltésre, mindössze lassabban töltené fel a kérdéses akku(pakk)ot.

De, az output a lényeg. És igen, a mA -nek (akku kapacitása esetén használunk mAh vagy Ah jelzést; nem akkumulátoros áramforrás esetén mA -t, vagy A -t, ami az áramerősség) van jelentősége: ebből lehet kiszámolni a teljesítményt és így azt is, hogy kb mennyi idő alatt tudna egy adott kapacitású akku(pakk)ot feltölteni.

Remélem, érted amiket leírtam és tisztázódtak így a fejedben a dolgok.

A belinkelt töltőről:

Az adott töltő multifunkciós (legalábbis a leírás szerint) (erről később írok többet is*), de a leírása szerint megfelelő lenne a 12.6V -os akku(pakk) töltésére (is). Bár az is igaz, hogy "csak" 2A -es, vagyis nagyon kis mértékben lassabban töltené az akku(pakk)ot, mint az eredeti (2.5A -es) töltő.

*Viszont mivel multifunkciós, én személy szerint az első töltés minden percét nyomon követném (multiméteres mérés formájában), mivel én személy szerint szeretek biztosra menni és szeretem látni, hogy egy adott eszköz tényleg helyesen végzi a dolgát. Mivel multifunkciós, van benne egy olyan alkatrész (egyfajta feszültség mérő), ami az adott akku(pakk) feszültség tartománya alapján állítja be a töltés feszültség értékeit. Én szeretném tudni, hogy ez az alkatrész (is) megfelelően teszi -e a dolgát és nem tölti túl az akku(pakk)omat. Bár ez nem lebeszélés akart lenni, csak leírtam, hogy én mennyire szeretek biztosra menni...

Egyébként nagyon figyelj oda a helyes polaritásra (ne cseréld fel a pozitív és negatív pólust miután levágtad a csatlakozót), mert az tönkre teheti a töltőt és/vagy az akku(pakk)ot.

2020. nov. 8. 14:40
 22/31 A kérdező kommentje:

Az olcsó árakon felbuzdulva gondoltam arra is, hogy kéne csinálni egy 1.2V AA/AAA cNi-MH/Ni-CD töltőt is. Csomó ilyen akkum van. Találtam modulokat, amik 18650-es akkukhoz vannak, de vajon lehetne velük tölteni ezeket is? Találtam tartót érintkezőkkel DIY charger készítéshez, 4s-re gondolok.

Pl. egy ilyennel: [link]

2020. nov. 8. 18:52
 23/31 anonim ***** válasza:
100%

Azok a töltő modulok, amik 18650 -es (lítium alapú) akkukhiz vannak, nem alkalmasak nikkel alapú akkuk töltésére (a feszültség eltérések miatt és a nikkel alapú akkuk eltérő belső ellenállása miatt).

Az a modul, amit utoljára belinkeltél elméletileg alkalmas nikkel alapú akkuk töltésére is.

(De az is, amit én javasoltam korábban:

[link]

)

Az általad utóljára linkelt modul esetén a leírás eléggé információ hiányos. Illetve mivel csak 1 kijelzője van, mindenképpen kell hozzá pluszban egy multiméter is az áramerősség (áram korlát) szabályzásához/monitorozásához. Az szerintem ebben a felhasználási módban felesleges, hogy a modul kapcsolható bemeneti feszültség mérés és kimeneti feszültség mérés közt (elegendő a kimeneti feszültség kijelzése). Ezen felül áramot mérni nem tud, így azt sem látod (multiméter nélkül) mekkora az aktuális áram. Ennek a modulnak az egyetlen gyakorlati előnye az integrált USB csatlakozó (amin ugyanúgy a beállított kimeneti feszültség jelenne meg, szóval csak óvatosan használandó), aminek csak akkor vennéd hasznát, ha USB -s eszközök táplálására (is) használnád.

Optimálisabb az általam javasolt (bár némileg drágább) modul megvásárlása (ami passzív hűtést sem igényel ugyanekkora csúcs áram mellett, tehát kisebb a hővesztesége is). Az ugyanúgy (sőt, jobban) alkalmas akku töltésre is.

Nikkel alapú akkumulátor párhuzamos töltése sem javasolt eltérő töltöttségű szintű cellák esetében (mivel a leginkább lemerült cella kapná a töltés elején a legnagyobb áramot, miközben a leginkább feltöltött tovább merülne). Sokkal jobb, ha eltérő töltöttségű akkukat inkább nem töltesz párhuzamosan.

A ni-mh akkuk töltő feszültsége (emlékeim szerint) 1.5-1.55V a töltő áram pedig C/10 -el számolandó, tehát a kapacitás 1/10 -edével egyenértékű áramot kell kapnia. Ilyen esetben a formázó töltés cirka 16-24 óra, a normál töltés pedig cirka 12 óra. Megjegyzem, 24 óránál tovább semmiképp se tölts nikkel alapú akkut.

Ni-mh akku esetén 0.7-0.8V a kisütési legalacsonyabb feszültség formázáshoz (terhelés alatt) és 1.15V a lemerültnek tekinthető állapot üresjáratban, normál merítés esetén.

Ni-cd akku esetén a töltő fesz 1.47-1.5V a töltő áram pedig úgyszintén C/10. Kisütési legalacsonyabb feszültség 0.7-0.8V itt is, de a lemerültnek tekinthető feszültség kicsivel alacsonyabb: 1.14V Itt is ugyanazok az időintervallumok a mérvadóak töltés/formázás/max töltési idő szempontjából.

Mindkét akku típus melegedésre/robbanásra hajlamos túltöltés/túl gyors töltés esetén és akkor is, ha elöregedett az akku. Szóval nagyon óvatosan kezeld a nikkel alapú akkukat.

Emellett: ha az üresjárati feszültsége egy nikkel alapú akkunak 0.8V alatt van, akkor az veszélyesen túlmerített. Ilyen esetben meg lehet próbálni még az életre keltést (de valószínűleg felesleges) C/40 amperes csúcsárammal töltve 6 órát, ami után ha 1.2V fölé ért, C/15 -ig emelhető a töltő áram három óránként emelve C/30; C/20; C/15 és összesen 24 óráig maradhat töltőn, de eközben figyelni kell a melegedést és ha túl meleg (nem tudod rajta tartani a kezed fél percig), akkor jobb ha azt az akkut veszélyes hulladékként kezeled.

2020. nov. 9. 13:29
 24/31 A kérdező kommentje:

Ismételten köszönöm, hogy ennyi időt, energiát szántál rám! Hasznos volt!

Valamennyire összeállt a kép bennem.

Ezekre esett a választásom a tanácsaid alapján:

[link]

[link]

Remélem jó választás lesz. :)

Mégegyszer köszönök mindent!

2020. nov. 9. 14:26
 25/31 A kérdező kommentje:
Ja és bízom benne, másnak is hasznos lehet ez a topic!
2020. nov. 9. 14:27
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

Az elsőnek linkelt töltő valójában több eltérő/választható variáns. Az önmagában csak akkor felel meg a 12.6V -os akku pakk töltésére, ha egy erre a feszültég tartományra is képes, precizen szabályozható (de azzal a típusú potival ez nehéz lesz, ami rá van építve), illetve ha nem lépi átt a 2.5A -t (a számodra szükséges feszültégtartományra képes változatokból van 3A -es variáns is!!!).

Ha a linkelt adaptert és a step-down modult együtt akarod használni, akkor azzal már megoldható a 12.6V -os akku(pakk) optimális töltése is (az adapert pl 24V -ra beállítva, a step-down modult pedig 12.6V -ra és 2.5A -re), illetve ugyanez a kombináció alkalmas akár nikkel alapú akkuk töltésére, természetesen itt is úgy, hogy az adapter feszültsége a modul után szükséges kimeneti feszültség fölé van állítva, hogy a modul "Voltage drop" értéke ne okozzon gondot.

Viszont, ha már a modul alkalmas feszültség és áram szabályzásra is, akkor felesleges egy viszonylag drága állítható feszültségű adapter. Optimálisabb lenne egy egyszerű 24V 2A -es táp + a linkelt step-down modul.

Valami ilyesmi kis egyszerű tápegységre gondoltam (nem biztos, hogy ez a legolcsóbb):

[link]

2020. nov. 9. 16:30
 27/31 anonim ***** válasza:
100%

*Akarom írni:

Az elsőnek linkelt adapter (nem töltő)...

2020. nov. 9. 16:31
 28/31 A kérdező kommentje:
Igen, együtt gondoltam a kettő használatát, persze megfelelően beállítva. Nem annyira drága ez az adapter sem és ez akár másra is jó lehet a jövőben, ezért gondoltam erre.
2020. nov. 9. 19:34
 29/31 anonim ***** válasza:
100%

Értem én, hogy mire jó az állítható feszültségű adapter, viszont azzal a step-down modullal (ha már úgyis megveszed azt is), akkor ugyanúgy állítható feszültségű kimeneted (és korlátozható áramerősséged lesz egészen 5A -ig) akkor is, ha egy fix feszültségű és fix csúcs áramú adaptert használsz a modul meghajtására. Ebből a szempontból még mindig úgy gondolom, hogy felesleges az állítható feszültségű adapter, kivéve ha azt a minimális veszteséget, amit a step-down modul okoz ki akarod küszöbölni. Úgy viszont az áramerősséget nem tudod korlátozni, viszont ez így (step-down modul nélkül) még mindig tökéletes sokféle áramkör táplálására.

Tehát ha megfelel számodra az az adapter és nem is tartod túl drágának, akkor a jövőben tényleg lehet némi töblet előnye annak, hogy már maga az adapter is állítható feszültségű. Ebben az esetben már csak azt kell figyelembe venni, hogy a jövőben mekkora csúcsárammal fogod maximum terhelni az adaptert és annak megfelelő csúcsáramú adaptert kell választani (természetesen a szükséges csúcsfeszültséget is figyelembe véve). Végülis ez a cirka maximum 6000HUF nem egy egetverő összeg.

Megjegyzés:

Remélem elolvastad a step-down modul leírását és értetted is. Bár itt hiányzik az, hogy a kimeneti feszültség tartomány 0.8V-29V...

2020. nov. 10. 12:23
 30/31 A kérdező kommentje:

Erről:

[link]

illetve erről:

[link]

mi a véleményed?

2020. nov. 11. 01:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!