Normális dolog, hogy pislog (LED)?
"Vagy ez a filament lámpák másképp működnek?"
Ebben a látványelemek miatt a tápnak kevesebb hely marad a foglalat részben, és csak a legszükségesebb dolgok férnek el. Emiatt ebben a hagyományosan áramgenerátoros megoldáshoz képest a ledek nem párhuzamosan vannak kapcsolva, hanem sorosan. És amikor 4 db 50 V-os sor van összekapcsolva, ott kevés tartalék marad.
""a ledek nem párhuzamosan vannak kapcsolva, hanem sorosan.""
Szedtem már szét jó néhány nem filament LED lámpát - mindegyikben sorban voltak bekötve a LED-ek.
a normál izzók is pislantottak csak azt nem vetted észre annyira, mert az izzószál lassan kezdett elhalványodni és mire láttad volna a halványodást "visszafényesedett"
minden nagyobb fogyasztó indulása feszültség esést fog előidézni a környezetében. szokj hozzá.
- A hűtőszekrény egyáltalán nem nagyfogyasztó és régen rossz az a hálózat, amit egy hűtőszekrény megránt.
- Amikor egy nagyfogyasztó "ráránt" az nagyon is jól látszik egy izzólámpa fényén.
- Az áramgenerátoros táplálás egyáltalán nem feltételez párhuzamos LED-eket, sőt. Mindamellett gyakori a LED-ek vegyes kapcsolása is.
Filament LED-lámpa létezik aktív elektronikus áramgenerátorral (IC-s driver) vagy létezik passzív kapacitív előtéttel is.
Utóbbi ugyebár még elektronikának sem nevezhető, mivel aktív alkatrészt egyáltalán nem tartalmaz.
(Elektronikának azt nevezzük, ami áram- illetve feszültségerősítő alkatrészt tartalmaz, tranzisztor stb.)
De vajon milyen felépítésű a kérdésben szereplő lámpa?
Valószínűleg a filament fényforrásban jóval több led van sorbakötve, mint egy hagyományos LED fényforrásban. Egyszer egy ilyen hagyományost szétkaptam kiváncsiságból, a LED-lapka 85 V körül kezdett világítani, 100 V feszültségen már normális fénye volt. Szétszedés előtt kipróbálva 95 V váltakozófeszültségnél indult el, és ha már bekapcsolt, nem függött a fényerő a feszültségtől, 90-250V között ugyanúgy világított.
Viszont a búra átlátszó félgömb részét kivéve az egész tele volt elektronikával. Egy filamentesnél csak az E27 menetes rész belsejébe lehet valamit belezsúfolni, ami korlátozza a LED-ek áramát.
Nem csak valószínű, hanem biztos. Barkácscélra rendeltem is egyszer Kínából 5 db szálat, amiből pontosan 5 db tört ketté a szállítás viszontagságai közepette.
Utána meg elfelejtődött, nem rendeltem ismét.
Ezekben 22 chip volt, névleges értéken 1 W / 15 mA / 66 V egy szál.
De ez kúszik feljebb is, mert a valóságban egy chipen 3 V-nál több esik.
Alkalmazzák vegyes kapcsolásban is, pl. kettő párhuzamosan, kettő sorosan (4 W).
7-
Éppen azért vásároltunk filament lámpát mert valahol azt olvastam, hogy tartósabbak a hagyományos LED lámpáknál.
Mert már unjuk, hogy akármelyik márkás gyártó LED lámpáit vesszük a "beigért" 10 ezer órás élettartam helyet jó ha a 2500 órát kibírja. Tök mindegy, hogy Osram , Philips, Tungsram STB... max - 2500 óra (jó esetben) és vége.
"Leginkább a kűtés hiánya zavar a filamentnél. Nincs egy normális hővezető felület, aminek a gyaníthatóan túlhajtott ledek leadhatnák a hőt. "
Akkor a probléma megoldva. Ne zavarjon hogy ennek a megoldásnak jobb a hűtése mint a gömbnek.
De a filament pont azért van üvegbe zárva, mert hővezető gázt töltenek bele. Egyébként műanyagba építenék, hiszen olcsóbban jönnének ki, egyszerűbb lenne gyártás. Ez lényeges, hiszen anélkül hamar tönkremenne.
Gyakorlatilag izzólámpagyárakat állítottak át, vannak erről videók is:
https://www.youtube.com/results?search_query=filament+led+ma..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!