Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 12V / 10A (max) kapcsoló -...

12V / 10A (max) kapcsoló - nagyon melegszik. Kettőt kötni sorosan?

Figyelt kérdés

Van egy 9-10 A közötti 12 V-os lámpám, amire szerelek kapcsolót, de az elvileg 12V / 10 A-es kapcsoló nagyon melegszik, relével meg nem akarnék variálni.

Ha két egyforma 10A-es kapcsolót sorba kötök a pozitív szálon, és max mindkettőt fel kell kapcsolnom egyszerre.

Akkor elvileg megoszlik, és csak 5-5A jut mindkettőre ugye?

Vagy nem biztos, hogy tényleg megoszlik? Mit gondoltok erről?

[link]

2020. jún. 28. 10:23
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha sorbakötöd, mindkettőn 10 A folyik és mindkettő melegedni fog. Párhuzamosan kötve rörténik az, amit szeretnél.

De ez így elég kókány munka. Nagyobb kapcsoló vagy relé lenne a megoldás.

2020. jún. 28. 10:31
 2/15 A kérdező kommentje:

kösz, és hops, tényleg, azt rosszul írtam.

de úgy szeretném, hogy egy kis kötődobozba fúrom a két kapcsolót, így aztán nem fog látszani, h mennyire kókány munka vagy sem, csak lényeg, h üzembiztos legyen. most ezt így házilag csak így tudom megoldani sztem.

de akkor kókány ugyan, viszont párhuzamosan jó az elgondolás, és úgy tényleg tuti feleződik a terhelés?

2020. jún. 28. 10:38
 3/15 anonim ***** válasza:
Igen, de ettől még csöves megoldás. Ha az egyiket véletlenül lekapcsolod, ugyanúgy melegedni fog.
2020. jún. 28. 10:42
 4/15 anonim ***** válasza:
2020. jún. 28. 10:55
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Vegyél nagyobb kapcsolót. Állandóan azt fogod nézegetni, mikor gyullad fel. Amúgy lehet, csak szar a kontaktus, megégett már, azért melegszik.
2020. jún. 28. 11:47
 6/15 A kérdező kommentje:

ja hogy azt mondod, a 10 A-esnek kellene tényleg bírnia a 10 A-t?

csak mert az ilyen adatokra már nem adok, mert most is egy 2A-es kapcsoló is van az autóban, és ehhez képest már a 0,5A-es fogyasztónál is melegszik.

értem h gagyi megoldás lenne, de ha azt mondod, 1 db-nak is kellene bírnia elvileg, akkor először tesztelem azzal vagy tényleg nézek nagyobbat.

a linkeket köszi, megnézem, ha azt mondod, az úgy tuti, akkor oké. csak nekem tényleg olyan stabil megoldás kell, ami működhet akár órákig is, és max langyosodik. (vegyes használatú autóaksi vagy lakás)

2020. jún. 28. 12:13
 7/15 A kérdező kommentje:

most nézem, na de nekem is pont ilyenek vannak:

[link]

akkor elvileg bírnia kellene a 10A-t? ez meglepett most, de akkor tényleg felesleges, már ha az adat valós

2020. jún. 28. 13:01
 8/15 anonim ***** válasza:
Gondolom azért írtak rá.
2020. jún. 28. 13:04
 9/15 A kérdező kommentje:

na jójó, de pont ezt írtam, hogy az elvileg 2A-osnak írt kapcsoló is erősen melegszik 0,5-0,8 A -től, szal nemtom mennyire lehet bízni abban, amit ráírnak.

(ha nem olyan ez, mint a kínai 15000 mAh-s Li-aksik, akkor OK)

ha lehet, akkor OK, csak szal

2020. jún. 28. 13:46
 10/15 anonim ***** válasza:
100%
A melegedés az az átmeneti ellenálláson keletkező feszültségesés és az átfolyó áramból számolható teljesitmény, ami csak hővé tud alakulni. Ha jó akontaktus, kicsi, vagy nulla a feszültségesés, akkor nem keletkezik akkora hővé alakítandó teljesítmény. Ha édtelmezed a fenti dolgot, egy 2A-os kapcsoló is melegedhet 1A hatására, ha 10 ohm mondjuk az ellenállása. Ez ugye 10W. Ha ugyanez a kapcsoló 0,1 ohm ellenállasú, akkor 1A-nal csak 0,1W hő keletkezik ugyanott.
2020. jún. 28. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!