Hogyan kell megnézni a csillag delta indítónál a forgásirányt?
Fontos ugye hogy ha csillagba indítjuk a motrot és deltába átváltjuk akkor ne ellentétesen akarjon indulni a motor.
Ezt szokták "sötétre lámpázni". Ezt hogyan kell?
Egyébként itt írnak a lámpás módszerről:
De nem nagyon ajánlanám, megfelelő rutin hiányában.
Ettől függetlenül megoldható célműszer nélkül is, multiméterrel beazonosítva az egyes fázisokat.
Pl. lekötöd a betápot és ellenállásméréssel / sípolással.
Vagy csak 1-1 fázist kötsz rá, kimenetre lámpát (nem a motort) és beazonosítod egyenként, hogy mi merre megy.
Szerintem (ha maga a cs-d kapcsolás nincs elrontva) nem tudod úgy bekötni hogy csillagban ellentétesen forog mint deltában.
Max. úgy tudod bekötni a motort hogy csillagban elindul, majd amikor átvált deltába akkor a motor megáll.
Hát csak az, hogy ez ugyanaz, mint a hobbielektronikás rajz, a sötétre kapcsolós. :) De én nem erről a rajzról beszéltem, mikor rajz nélkül akartam megvilágosítani a dolgot. Hanem nyilván a hobbielektronikásról. :)
A hobbielektronikás rajzon azért van a motor feletti bal szélső a motor alatti bal szélsőre kapcsolva, mert az ugyanaz, mint a másik rajzon a keresztbe kapcsolás:
Az U1 a W2-vel lesz összekötve, ésígytovább.
sajnos még mindég nem teljesen értem a dolgot. Hobbielektronikás fórumot olvastam de nem érthető teljesen. szerintem a rajz is hibás.
például ennél a kapcsolásnál hol lámpázom ki hogy jó e a forgásirány.
(Ha tudtok légyszives firkáljatok bele.
Sokat segítene, ha mondanál valamit. :D Mit nem értesz rajta? Hol hibás?
"Ennél a kapcsolásnál" ugyanúgy.
Csak itt még azzal van keverve, hogy itt a motornál nem a kapocsléc van ábrázolva, hanem a tekercsek fentről le vannak, U1 az első tekercs eleje, U2 az első tekercs vége. A hobbielektronikásnál meg a szokásos motor tekercsek kapocslécre kikötése van ábrázolva. Neked sincsenek kapocslécre kötve a tekercsek?
de van kapocsléc.
nekem csak a lámpázással van problémám. hol kell ezt elvégezni.
PL az én rajzom esetében. K2 1-es pontja(U1), és a U2 V2 W2 között nézem lámpával? és akkor jelen esetben a K2 1-es pontja (U1), a W2 vel nem fog világítani tehát e két pont közt fog zárni.... és így tovább a a V1 el stb ?
Úgy kell bekötni, ahogy a rajzon van. Ami fázis az U1-re megy, azt megnézni, melyik érintkezőre megy a K2-n (javasolt, mint a rajzon az 1. számú), és amivel összezáródik (a rajzon a 2. számú érintkező), azt kell a W2-re kötni.
Lámpával is csinálható, a lámpázáshoz
1. oda kell készíteni a K2-ről jövő vezetékeket a kapocsléchez, távolságokkal rögzítve, hogy ne okozzon balhét, és
2. A K1-ről jövő vezetékek vagy szintén oda vannak készítve, vagy be is vannak kötve, és
3, A K3-at blokkolni kell, nem kapcsolhat be, majd
4. A K1-et be kell kapcsolni
2. a K2-t be kell kapcsolni, vagy nyomni, és
3. a lámpa egyik vezetékét az U1-re kötendő vagy kötött betápra érintve amelyik K2-től jövőnél a lámpa nem világít, azt kell a W2 csavarra kötni. Ésígytovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!