Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen villamos rendszer...

Milyen villamos rendszer érkezik be?

Figyelt kérdés
Miből derül ki , hogy milyen villamos rendszer érkezik be az elosztóba? Például ha adott egy régi társasház , ahol nincsenek leföldelve a dugaljak , akkor az milyen rendszerű?

2020. ápr. 19. 18:13
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
2020. ápr. 21. 18:30
 12/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
81%

"Földelés maga a PE sín vagy pedig az csak úgy jön létre , hogy ha egy szondából jövő vezetéket is rákötünk a PE-re?"

Nem feltétel, legalábbis a klasszikus társasházi lakásokban nem szokott lenni szondás vagy egyéb "földi-földelés" (üzemi föld).

A ház betápjánál lehet.

Egyébként régen a mérőkre tettek kis cédulát, amin szerepelt a nullázott rendszerre való átállás, illetve figyelmeztetés, de később ezek eltűntek a mérőcserék alkalmával, már gyakorlatilag mindenhol nullázott lett a rendszer, feltételezem.

Mindenesetre, azt innen nem tudni pontosan, hogy a szóban forgó épület rendszere mire lett felkészítve, de egy szokványos "nullázott" lakásban (ami nincs felújítva: FI-relé, EPH sincs), ez egyszerűen csak úgy működik, hogy az előszobai elosztónál válik két sínre a nulla és a védőföld.

Méghozzá FI-relé nélkül először van egy szigetelt nulla sín, arra megy betáp.

Innen van egy vastag átkötés a doboz fémvázára, azon van a földsín.

2020. ápr. 21. 20:35
 13/19 anonim ***** válasza:
76%

#4, hát ez a gyenge próbálkozás.

Úgy gondolod csúnyán beégettél? :D Szóval ez neked fontos. :D

2020. ápr. 22. 09:40
 14/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
81%

# 13

Hagyjuk ezt, ha nem lennél ennyire beszűkült, akkor természetesként foghattad volna fel, hogy miután a korábbi esetnél borzasztó arcátlanul és fensőbbségesen viselkedtél velem szemben, én is magától értetődően csaptam le rád, a szilikonnál.

Ha te nem szemtelenkedtél volna korábban (méltatlanul), én is esetleg másképp állok hozzá a szilikonhoz.

De ezt már elmagyaráztam vagy kétszer is, türelmesen. Mégsem fogod fel, sőt ki is forgattad már.

Ne feledjük azt sem, amikor én megírtam neked, hogy a szemtelenséged jutalmazom egy mínusszal, utána paranoid tévképzetek lettek rajtad úrrá és két másik esetben is megvádoltál, hogy én vagyok a te mínuszolód.

Holott én nem is "foglalkoztam" veled egyáltalán. Tehát joggal gondoltam magamban: normális ez?

Legnagyobb hülyeség, de ezt is megírtam már: szakmailag nem is lett volna gondom, a hozzászólásaiddal, miután én felismerem a szakmabelit, ha már erősáramot és gyengeáramot is tanultam, azaz joggal szólok hozzá mindkét terület témáihoz.

Ezzel szemben te arcátlan voltál és méltatlanul ugattál le engem. Az ilyet pedig megjegyzem és "méltányolom", ez csak ennyi.

2020. ápr. 22. 10:12
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Úgy látom, a kérdező is nagyon elszállt, meg a válaszok is.

Az autó is működik rossz fékkel, biztonsági öv nélkül, kopott gumival, és sorolhatnám.

A villamos hálózatokra nem csak az van előírva, hogy mit hova köss. Keresztmetszeti tényezők, és hurokellenállások, földelők értékei, stb. is szerepet játszanak abban, hogy egy esetleges hibaáram kialakulás esetén, mekkora feszültségemelkedés lép fel a védett testeken a talajhoz képest (illetve más, idegen potenciált hozó testekhez képest mekkora áthidalható fezsültség mérhető érintéskor), és a védelem működésbe lépéséig mennyi idő telik el eközben.

Ez a része az érintésvédelem:

[link]

És nem véletlen, hogy az érintésvédelem része az ellenőrzés, és még a vizsgálat módszerei is. Ha nem tudod milyen rendszeren, mit-mivel és miért, valamint hogyan kötsz össze, és az működése szerint minek kell megfeleljen, addig nagyon nincs értelme egy általános kérdésből konkrét választ kovácsolni.

Sokszor még a villanyszerelők sincsenek pontosan tisztában átfogó módon valamennyi elvárással. Mondom ezt én érintésvédelmi felülvizsgálóként, amikor számos alkalommal az öreg szakik is kimagyarázták a hülyeséget amikor rákérdeztem, és nem viccből, hanem komoly meggyőződésből.

A kérdésedre visszatérve, az itt elhangzottakból semmi sem utal arra, ha a lakáselosztóban elkezdesz ügyködni, annak szabályos eredménye lesz.

Ugyanis ha a mért vezetéked a példának okáért 4-es alumínium, akkor a keresztmetszeti követelményeket figyelembe véve már nem is ágaztathatnád le azt PE és N vezetővé.

Az megint más dolog hogy megcsinálnak sok helyen sok dolgot, rámondva hogy jobb mint a semmi.

Csak ezt nem látja senki, 'jóvanazúgy'.

2020. ápr. 22. 10:52
 16/19 anonim ***** válasza:
76%
#14, ja, hogy ha hülyeségeket írsz, akkor, aki rávilágít, az borzasztóan arcátlan :D
2020. ápr. 22. 15:18
 17/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
81%

# 16

Ezt sem értetted meg, pedig elmagyaráztam akkor: legfeljebb szerinted.

Szerintem meg totál felesleges kukacoskodás volt, azért is jutalmaztam egy negatívval.

2020. ápr. 22. 16:34
 18/19 anonim ***** válasza:
43%

Sztrogoff úr válasza teljesen helytálló!

A kérdezőnek válasz:

A különböző rendszerekről részletes leírást és rajzokat is találsz itt:

[link]

Azonban „Szervizmérnök úr”!

„És ott válik kétfelé a nullából a védőföld. És akkor földeléses a rendszer.”

„Amikor én nem részletezek valamit, az nem jelenti, hogy nem vagyok vele tisztában, csak mert igyekszem egyszerűsíteni.”

Nullázásos rendszer helyett földeléses rendszert írni az nem egyszerűsítés, hanem a fogalmak összekeverése. Már látom is a kifogást:

„A nullázást majdnem írtam is, de amikor elfelejtettem, már nem tartottam annyira lényegesnek, hogy egy másik válaszban pótoljam.”

Ez már csak utólagos magyarázkodás, miután Sztrogoff úr megadta a helyes választ.

Itt érintésvédelmi, illetve mai nevén áramütés elleni védelmi rendszerekről van szó, ez nem okoskodás, igenis fontosak a pontos meghatározások, nem lehet nem lényegesnek tartani a védőföldeléses és a nullázásos rendszerek közötti különbséget.

Jó lenne ezeken elgondolkodni.

Egyébként nem értem, ha valaki felhívja a figyelmed arra, hogy valamit nem egészen helyesen írtál le, azt miért kell támadni? Olyan nincs, hogy valaki mindenhez ért, még egy szakmán belül sem. Egy normális önkritikával rendelkező ember képes beismerni, hogy hibázott, vagy valamihez nem ért. Sőt amihez nem ért ahhoz nem szól hozzá, de legalább mielőtt hibás dolgokat ír le, megbízható helyen utána néz. Te eléggé mérsékelt önkritikával rendelkezel, képtelen vagy elviselni, ha valaki jobban tud nálad valamit.

Előre tudom mi lesz a válasz: én kis hülye ne játsszam az eszem, én semmihez nem értek, bezzeg te már 100 éve a „szakmában” vagy.

2020. ápr. 22. 19:37
 19/19 Szervizmérnök úr ***** válasza:
81%

Igen, a villanyszerelők szokásos fontoskodása.

Fórumok legnagyobb trolljai az okoskodó villanyszerelők.

Gyerekkoromban a fogyasztásmérőkön ott szerepelt a "sárga cédula", ami a nullázásra figyelmeztetett.

Nullázás, ha érted. Baromira nem dől össze a világ, ha én is megemlítettem volna. Persze az külön poén, hogy egyik villanyszerelő azért szól be, mert nem írtam, másik azért, mert "akarni merészeltem volna írni".

Apropó, egy szóval sem írtam, hogy villanyszerelő vagyok.

Azt sem írtam, hogy az erősáramú szakmában vagyok, vagy voltam valaha is.

2020. ápr. 22. 20:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!