Falon kívüli kábelcsatornákba hány vezeték rakható be?
Biztos láttál már csarnokokban, vagy raktárban, kórház alagsorban stb. kábeltálcákat a mennyezethez rögzítve.
Na azokban nem ritka, hogy 100 vezeték is megy egy tálcában.
Minden, terhelhetőséget meghatározó módszernél figyelembe veszik egyrészt a közös csőben, csatornában elhelyezett vezetők számát, másrészt a közel egymáshoz fekvő köpenyes vezetékek számát (még akkor is, ha kórház alagsorban van :D ). A 90-esekben kimúlt magyar szabvány egyszerűbben, a most érvényes meg még olyan részletekre is kitér, hogy egymás mellett köpenyek érintésével vagy térközzel, egy vagy több rétegben, mekkora távolságra elhelyezett tálcákkal, stb.
Csak az a kérdés, ezekből milyen esetek fordulnak elő egy lakásban. Például, ha egy irányba elmegy az öt áramkör, másfelesek, akkor azokat túláramvédelem szempontjából (egyenként) lehetne terhelni 13 A-re, ez így összesen 65 A, és ha a mérő meg 32 A-es, akkor lehet, hogy eleve nem tudunk vonalsugárzót csinálni a csatornából (azért csak óvatosan, mert 5 db 13 A-es áramkörnél az 10 vezetőt jelent, amelyeknél mindegyiken melegít 13 A).
Egyébként mindkét módszer szerint kb. 0,6 lenne a szorzó 10 vezeték esetén (5 áramkör, a védővezetőn ugye nem folyik áram tartósan).
Hát mi a tekemnek szemeteled tele a másik fórumot??? :)
Mindegyiknek a terhelhetősége lemegy a szorzótényezős szintre.
Nincs olyan, hogy "eredetileg 25 A". Az egy régi szabvány volt, 79-ben adták ki és 98-ban vonták vissza. Azóta más előírás érvényes, melegebb az éghajlat, stb. Ma a téglafalra szerelt védőcsővel (csatorna nincs külön megfogalmazva) a PVC szigetelésű vezeték terhelhetősége 17,5 A. Nincs is másfelesnél ennél nagyobb érték a táblázatban, csak köpenyes vezetékeknél, föld alatt, stb. Ezt kell tehát szorozni a tényezővel.
Most meg már égeted is magadat. :D
Egyrészt megkaptad ugyanazt a választ.
Másrészt meg nem gondolkozol. A vezeték szigetelése megy tönkre a melegedéstől, mi az, hogy másfelesnél ez elhanyagolható??? :D
De látom, te is az a fajta vagy, aki nemválaszt vár, hanem igazolást a saját elképzelésedre. :D Szakembertől azt nem kapsz.
Nem okoskodásból írtam amit írtam, nem tudom miért reagálsz rá ilyen bunkón... Am pontosan azt írtam h 13Aes bizti és 1,5ös réz vezeték. Sok helyen láttam 16A es biztit 1,5ös kábelen és az elosztóból kifelé együtt mennek a kábelek, vagy mbcuk mennek vakolat alatt közvetlen egymás mellett. A munkahelyemről nem is beszélve (amit írtam)... Azt elhiszem h ez a szabvány, de am egymást csak a melegítés miatt befolyásolják? Elektromágnesesen nem hatnak kölcsön egymásra?
És még mielótt elkezdesz hülyézni én mindig mindenhol kérdezgetem az embereket, mert szeretem teljesen átlátni a rendszereket. De ezen ne akadj ki, villanyszerelést még csak most kezdem megismerni:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!