Kerti világítás lecsapja a biztosítékot. Mi lehet a gond?
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy pár napja telepítettem 6 darab kerti lámpát. A mai nap próbáltam felkapcsolni őket, viszont lecsapta a biztosítékot. Rövidzárat nem mértem rajta.
Mit lehet tenni ezellen? Hogy induljak neki?
Előre is köszönöm a válaszokat!
"lecsapja a biztosítékot"
Nem véletlenül az ÉV relé kapcsol le? Nagyon sokan biztosítéknak nézik...
vedd ki az lámpákat és egyenként nézd meg hogy mi történik, hátha valamelyik hibás.
aztán neki lehet állni végignézni a vezetékeket amiket lefektettél, elástál, nem tudom mit csináltál, mert azt nem írtad le. Nézz végig minden csatlakozást, kötődobozt, stb. Lehet belefolyt víz, vagy egy kígyó.
FI-relé lesz az, nem kismegszakító. Elég csak egy kis párásodás, nedvesedés, és máris elfolyik az a pár milliamper a föld felé, amitől leold.
Megoldás: jobban szigetelt lámpatestek, vagy az egész kör elejére tenni egy 1:1 leválasztótrafót, utóbbi esetben áramütésbiztos lesz az egész kerti világítás, mert csak akkor tud megrázni, ha egyszerre érsz hozzá mindkét vezetőhöz.
És akkor mi van? Semmi. Mert az már a szekunder körből folyik a föld felé, viszont a hálózatról a leválasztó trafó leválasztotta. A primeren csak a fázis és a nulla között folyik az áram.
Ha nem értesz hozzá, ne kéne erőltetni a hozzászólást.
"És akkor mi van?"
Akkor az van, hogy a szekunder oldal is földelt lesz. Zárlati áram nem fog ugyan folyni, de a földzárlat miatt a szekunder oldal NEM lesz földfüggetlen.
Következésképp egyből ugrott is az a kijelentésed miszerint: "áramütésbiztos lesz az egész kerti világítás".
Hát nagyon nem lesz az!
"Ha nem értesz hozzá, ne kéne erőltetni a hozzászólást."
Én meg azt tanácsolom hogy ne adj félrevezető tippeket amivel másokat hamis biztonságérzetbe ringatsz.
A leválasztó trafó ettől függetlenül is csak tüneti kezelés, szakmai szempontból szerintem nem korrekt megoldás (taknyolás).
Teljesen hülye vagy, nem is érdemes vitázni veled.
Kérdező, a leválasztó trafó megoldja, hidd el.
Esetleg ha Sztrogoff erre jár, őt még kérdezd meg, rá érdemes hallgatni, tudja mit beszél, nem úgy mint ez a macskajancsi fentebb.
"Teljesen hülye vagy"
Komoly szakmai érv, meghajol előtte! :)
Szerinted miért nem veszélyes (miért nem ráz) az a biztonsági transzformátorral leválasztott 230V aminek az egyik oldalát leföldeli a földzárlat?
"Semleges áram" lesz belőle vagy mi? :)
"nem is érdemes vitázni veled."
Nem is kell feltétlenül. De szerintem csak azért válaszolsz ilyen paraszt módon mert nincsenek használható érveid, vagy elbeszélünk egymás mellett...
Csigavér!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!