1206 SMD Ledet mekkora feszültséggel lehet működtetni? Ha jól tudom 3V? Valamint milyen ellenállás ajánlott hozzá 5V és 12V mellett?
Standard 20 mA-es LED-ek és nem, a LED-eket továbbra sem feszültséggel kell meghajtani, hanem árammal.
Nyitófeszültség a színtől is függ.
Itt van a leírása a cuccnak, gyakorlatilag megerősíti amit az előző válaszolók is leírtak:
20mA nyitóáramra érdemes tervezni, a nyitófeszültség pedig 1,75 - 2,35 V közötti értékre érdemes belőni.
# 5
Amit linkeltél, piros LED. Más szín esetén más a nyitófeszültség. LED-en a feszültségesés amúgy is beáll "magától", az áram hatására. Annyi, hogy az ellenállás számításához le kell vonni a tápfeszültségből.
Kezdők használhatnak LED kalkulátort is, rengeteg található a neten.
Megjegyzendő, egy ilyen LED 20 mA áramon elég kellemetlen, erős szúró fényt ad, azaz 5-10 mA is elegendő lehet, de ez célfüggő is.
Sárga színű led 3V (elem) mellett vörösen világít, ezért vettem hozzá ellenállást.
Az eladó 600Ohm-os ellenállást ajánlott hozzá, ezért olyat vettem, és azt mondta, így használhatom 12V mellett.
Így történt, most jól világít.
A kérdésem az lenne, hogy a 600Ohm ellenállás nem kevés 12v mellett? Ha ezt az ellenállást használom, mennyi a megengedett feszültség?
12V mellett milyen ellenállás lenne ideális ehhez a ledhez?
Sárga LED-en esik kb. 2 V, azaz 10 V-ot kell ejteni egy ellenálláson.
R = U/I =10V / 0,02A = 500 ohm.
Ha nő az ellenállás, csökken az áram, kicsit csökken a LED-en eső feszültség is, de nem arányosan, mert a LED nem lineáris eszköz, kvázi "stabilizálja" önmagán a feszültséget. Egyszerűség kedvéért lehet ugyanannyi feszültséggel számolni:
10V / 600ohm = 17 mA
Ilyen egyszerű:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!