12 voltos ólomsavas akksinak gond az, ha 18.5 voltos 3.5 amperes laptoptöltővel töltöm?
Ha tönkre akarod tenni akkor nem gond.
12 voltos akkunál meg kell nézni az adattábláján hogy maximum hány volttal és hány amperrel bírja elviselni a töltést. A legtöbb a 13 voltot esetleg a 14 et eltűri de hosszútávon az sem jó. Na meg persze az sem mindegy hogy mivel terheled mennyire meríted le stb...
De töltésnél ez rengeteg. Köss sorba egy 6 voltos izzót a pozitívval így némileg csökken a feszültség ha nincs erre alkalmas feszültség csökkentőd és akkor valamivel jobb lesz.
Gond.
A laptoptöltő nem töltő, hanem tápegység. Kiad egy stabilizált feszültséget, és van egy maximális terhelhetősége, ami fölött letilt a legtöbb A tiéd esetében ez 18,5V 3,5A.
A töltő viszont a maximális áram felett nem letilt, hanem visszaszabályoz. És ezzel a visszaszabályozott áramerősséggel éri el a töltés végfeszültségét, aminél nem megy feljebb, az áram pedig folyamatosan csökken, egész a csepptöltésig.
Ólom-savas akkuhoz szoktak alkalmazni olyan töltőt is, ahol a dugasztápban van a szabályzó is.
Attól függetlenül, hogy 15 V-osnak nevezi (láttam már olyat is), kínaiaknál nem lehet tudni, simán elképzelhető, hogy az egy 14,4 V-is akkuhoz méretezett töltésszabályzó.
Te meg ahelyett rákötsz 18,5 V stabilizált feszültséget, agyon is vágja az akkut.
Fórumokon gyakori a hasonló kérdés, hogy ilyen-olyan adaptert használhat-e valami helyett, amiről pontosan nem tudni, hogy milyen jellegű.
Amikor én helyettesíteni akarok valamit, ezzel szemben rendesen felmérem az áramköröket, működés stb., ahhoz képest oldom meg, hogy jó legyen.
Amit a fórumozók csinálnak, az meg többnyire csak hasra ütés, ja bedugom, majd lesz valami.
Meg kellene nézni a konstrukciót, hogyan kapja a töltést.
Rajzot nem látok a neten, így nem tudom.
Ha fix. 15 V kell neki, az megoldható a laptoptáp után kötött DC-konverterrel. LM2596 vagy XL4005.
Nyugodtan jöhet ide is, arra való a fórum, vagy nevezzék ezt akárminek.
Fórumszerű képződmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!