Tervezett elavulás?

Figyelt kérdés
Mindenki mondja, hogy a régi elektronikus eszközök, legyen szó hűtőről, tv-ről, autóról, bármiről régen mennyivel tartósabbra csinálták őket. De a minőség akkoriban se volt olcsó, egy Hajdú mosógép félévi fizetésbe került. Az átlagos autók sokkal tartósabbak is, mint régen, nem rozsdásodnak, mint az akkori keleti autók. Még a 2000-es évek elején vettem egy új építésű lakást, igaz nem a legolcsóbb háztartási gépekkel, Siemens hűtő, Bosch tűzhely, Aeg mosógép, JVC képcsöves tv. A mosógépet kell tisztítani néha, de mindegyik háztartási gép hiba nélkül üzemel, s 2001-2002 is már a 21. század, a "tervezett elavulás" időszaka. A válasz szerintem erre, hogy kevesebb az emberek pénze, így rákényszerülnek az olcsóbb dolgok vásárlására.
2019. aug. 29. 00:17
 1/5 anonim ***** válasza:
73%

Én amondó vagyok, hogy létezik a tervezett elavulás, csak nem úgy ahogy sokan értelmezik. Nem azt jelenti, hogy letelik az 1-3 év aztán puff szét esik az eszköz. Alapvetően nem hardveresen, hanem szoftveresen illetve "marketing" oldalról fog elalvulni valami.

Egyrészt tele tömik az ember fejét mindenféle "ez a menő ezt vedd" marketing szöveggel. Illetve alapból nő az ingerküszöbünk. Régen elképzelni nem tudtam, hogy a színes TV-nknél bármi jobb lehet. Nem volt se kicsi, se nagy, másoknak is maximum nagyobb volt, de nem tudott többet. Manapság meg már a monitorom nagyobb mint a TV-nk volt és ezerszer jobb képet ad. Vagy ma már nem elég a HD, FullHD, már Ultra 4K mittudoménmi van.

Vagy tökéletes példa az Oneplus telefonom. Eleinte jöttek a valós frissítések. Később már csak "system stability increase" típusúak amik semmit nem oldottak meg. Majd kijött a legújabb Android ami konkrétan elrontja a telefont. Tele van a hivatalos fórum panaszkodókkal miszerint nem kapcsol be a kijelző, nem érzékel az ujjlenyomat olvasó, nem fogad hívást. NEkem is sznte minden rossz volt. A poén, hogy közben az Oneplus leszedte a korábbi frissítéseket, amik addig elérhetőek voltak, hogy ne lehessen vissza állítani az eggyel régebbi, de jó verziót.

2019. aug. 29. 00:31
 2/5 A kérdező kommentje:
Ja, ez mondjuk jogos, a számítástechnika nagyot fejlődött. De az halálom, amikor valaki azt mondja, hogy a Hajdú mennyivel tartósabb volt, közben meg egy 50 ezres mai géppel hasonlítja össze.
2019. aug. 29. 00:38
 3/5 anonim ***** válasza:
73%

Viszont ha csak a "hardvert" nézem, akkor az elektronikus eszközök nagy része elpusztíthatatlan.

A mikró, TV még gyerekkoromból való 15+ éve üzemelnek. Az egyik első számítógépem még megvan, szintén 15+ éves. Laptopom szintén 10+ napi szinten használt, kínoztam is rendesen. Már a jelenlegi gépem is 6-7 éves és simán fut. Régebbi "okos" telefonjaim is mind működnek, csak az aksi szar, meg lassúak mai szemmel.

Ellenben ha bele gondolok, hogy a régi Orion TV-nket háyszor szervizelte ismerős szerelő, a Hajdu mosogépet hányszor kellett szerelni, a Lehel hűtőben hányszor ment tönkre valami, akkor utólag eléggé megbízhatatlannak és rövid életűnek tűnnek.

ÉS abban is igazad van, hogy ugye nem mindegy, hogy akkoriban 1-2 típus volt relatív drágán, ma meg lehet 10 meg 100 ezrekért is vásárolni nyilván nem ugyanolyan minőségben.

2019. aug. 29. 00:41
 4/5 A kérdező kommentje:
Jaj, a Lehel hűtő. Mindig volt vele valami, nagyobb, akkoriban nagyobb melegben már nem hűtött, zakatolt, ma meg simán lehet használni egy hűtőt 40 fokban is. A Hajdút mondjuk magam szereltem, tény, hogy szinte állandóan. :D Van még egy 2010-es Panasonic plazma tévém, az egyik szerelő "dörzsölte" a kezét gúnyosan anno, hogy 2-3 év múlva dobhatom ki, aztán még mindig megy. A régi Videotont anno havonta vittem szerelőhöz. Ugyanígy a régi Skoda 120l-t is, amivel mindig egy gyomorgörcs volt elindulni hosszabb távra (50-60km). 10 éves Swifttel soha nem volt semmi gondom, noha a Skoda is megkapta mindig a törődést, akárcsak a 2008-as Swift is. Jó, most lehet mondai, hogy a Skodát otthon megjavítja az ember, de amannyit el lehetett vele szöszmötölni, azt inkább kifizetem a szerelőnek, mert az idő nagy pénz.
2019. aug. 29. 01:03
 5/5 Wadmalac ***** válasza:
100%

A tervezett elavulás alatt két dolog is értelmezhető, az egyik legális, a másik büntetendő.

Ami legális:

Felmérve a piaci helyzetet, hogy az adott típusú eszközt az emberek menyi időnként cserélik le elavulás miatt, az megengedett, hogy úgy legyen megtervezve, hogy az elvárható élettartamra, mint minimum élettartamra biztos, hogy "tűléljen".

Ami illegális:

Az amikor a szerkezetbe szándékosan beleépítenek olyan hardveres-szoftveres pontokat, amelyek GARANTÁLJÁK, hogy a tervezett határidőre elromoljon az eszköz.

Remélem tiszta a két dolog közti elvi különbség.

Az első garantál egy minimum élettartamot, a második meg behatárolja a maximális élettartamot.

Persze van azért a két dolognak vitás határterülete.

Ebből élnek a céges ügyvédek. :D

2019. aug. 29. 08:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!