Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Li-os akkupakk védő áramkörei...

Li-os akkupakk védő áramkörei - ez minden ellen véd?

Figyelt kérdés

A 3 fő dolog:

-túltöltés

-alámerülés megakadályozása

-fordított polaritás.

(vagy esetleg van egyéb még?)

Akit eddig kérdeztem, nem volt biztos benne h fordított polaritás ellen is véd, pedig nekem az nagyon fontos lenne, mert jártam már úgy h amiatt füstölt el vmi. És egy 20 ezres akkupakknál már nyilván egyéb "csoda" is történhet ...

Azaz elengedhetetlen lenne nekem, mert sok gyártó abszolút nem foglalkozik a megszokott szabványokkal, sőt a Sony pl szereti szándékosan fordítva bekötni a dolgait (fekete a poz, fehér a neg.) és aztán észnél kell lenni, amikor szerelgetek rajta vmit, ha nem akarok bajt.

De még a szabvány DC 5,5*2,1 aljzatnál is találkoztam olyannal, h a középső érintkező volt a neg.

Aki ért hozzá, megmondaná? Én akarom összeállítani, 3-as kis műanyag tartókból (amik sorosan összekötik) 6 db-ot összetenni, azaz a cellákat forrasztani se kell, és lkesz egy 6 x 3 cellás pakkom.

Csak ezen elakadtam, holott nekem kardinális kérdés, mivel nem tudok mindent bebiztosítékozni.

köszönöm

[link]

2019. aug. 12. 12:15
 1/4 anonim ***** válasza:

Fordított polaritású töltés ellen a töltőt lehet olyanra tervezni, hogy az ellen védjen.

Terhelés fordított bekötése ellen a terhelést lehet védeni.

Ez pedig nem véd egyik ellen sem, főleg az utóbbi már vicckategória is lenne, de nem tudom, mire gondoltál, meg milyen Sony akármi, minek a DC-aljzata stb.

A műanyag teleptartó nem túl megbízható, áramterhelés és érintkezés szempontjából sem.

2019. aug. 12. 12:27
 2/4 anonim ***** válasza:

Egyébként tud mást is:

- Túláramvédelem, amihez a paralel R005 SMD-ellenállásokon eső feszültséget figyeli, a lentebb megadott értéken.

- Építettek rá balanszert is, ami ezeknél abban nyilvánul meg, hogy 4,2 V felett a cellákra kapcsol egy-egy kisütő ellenállást, amivel igyekszik lehúzni a feszültséget, ha a soros körben nem egyformán emelkedne. Összesen 3 db ellenállást láthatsz, amit tranzisztorok kapcsolnak.

- Hőmérsékletet is figyelhetne egy védelem, de ez nem olyan.

2019. aug. 12. 12:45
 3/4 A kérdező kommentje:

igen, igaz, a terhelés volt gyárilag fordítva kötve, elírtam.

a többi meg oké, na csak nekem így itthjoni módszerrel max a hagyományos forrasztással tudnék bármit is összekötni, az meg nem a legjobb ugye. azért sztem meg lehet ezekkel a tartó műanyagokkal is oldani, utána úgyis az egész egy dobozba kerül, azaz tök mindegy az is ha akár tök szorosan összeszigszalagozom őket stb, nem számít az esztétika. mondjuk jobban idegesít h cérnavékony vezetékek vannak hozzájuk és ... el se tudom képelni, h ezen 1 A-nél nagyobb áram folyjon.

2019. aug. 12. 18:07
 4/4 anonim ***** válasza:

Javításokhoz egyébként is áramkorlátozott tápegységet szokás használni, például sok célra jól használható egy ilyen is:

[link]

Forrasztani is szoktam 18650-et, csak tudni kell a módját.

Cseh pillanatpáka, rövidített heggyel (vagyis növelt teljesítménnyel), reszelés (gravírozás), gyantázás után pillanatok alatt odakapatom, így szinte nincs is ideje átmelegedni.

Több csavarbehajtóba is építettem forrasztott cellákat, rendesen végzik a dolgukat.

Úgy persze nem megy, hogy gyenge pákával és rutintalanul hosszasan taknyolni, ragasztgatni, míg felfő a cella.

2019. aug. 12. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!