Èszre vagy szìvre szoktatok hallgatni?
Kérdező, te lány vagy. A pasiknál nem kérdés, hogy az eszükre, a logikai döntésre támaszkodnak. A csajok jobban az érzéseikre, megérzéseikre hagyatkoznak. Mindkettőnek van előny, van hátránya.
Ilyen kérdésben azonban jobb, ha az eszedre hallgatsz. Vedd számba, melyik opció milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal járna, aztán mérlegelj.
(Hiszen mér' ne legelhetnél?) :-))
Kedves kérdező! Most erre válaszolok:
„Nem vagyok egy kimondottam vallàsos, de èrdekelnek különböző vallàsok ès a Biblia is, szóval vègigolvastam ès érdekesnek talàltam ezt a törtènetet. De ugyanúgy nem lettem okosabb??De azért köszönöm, kedvet is kaptam, hogy olvasgassak Bibliàt. Annyit elàrulsz, hogy akik hazaköltöztek akkor, azóta is otthon vannak, ès jól érzik otthon magukat vagy megbàntàk?”
Leveled első részére: az nem baj, ha nem vagy vallásos, én évtizedekig kimondottan ateista, materialista voltam, aztán jött a fordulat… Erről érdekes dolgokat tudnék írni. De ez megint eltérne a kérdésedtől, és talán 0%-ot kapnék azoktól a szigorú pontozóktól, akik ezt az oldalt karban tartják.
Ami a kérdésedet illeti: Akikről írtam, szintén a Biblián is tájékozódnak, Angliából költöztek haza egy éve. (Londonban van egy csodálatos magyar gyülekezet, ahol mindenkit, hitetleneket is, előítélet nélkül megismertetnek a Biblia alapjaival). Előtte legalább 1 évig puhatolóztak, érdeklődtek, infót szereztek, mi pedig imádkoztunk, hogy felelős döntést hozzanak. Erre is bátorít a Biblia kijelentése: „Mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.” (1 Thesszalonika 5, 21-22) Ezt Pál apostolon keresztül üzeni az Úr. Hosszadalmas lenne felsorolni, hogy mi mindent átnéztek, átgondoltak és elfogadtak.
Például először el kellett fogadniuk azt, hogy a kintihez képest kevesebb lesz a jövedelmük.
De megértették azt is, hogy ez nem politikai kérdés, hanem történelmi okokból adódó hátrány. Ez hosszú, de a lényeg: Nagy Britannia 400 évig a fél világot gyarmatosította, kihasználta a gyarmatokat, kiszipolyozta az ottani népeket, vagyis nem csak az önerőből való előnyöket használta ki, hanem más népek fél-rabszolgaságban tartásából gazdagodott meg. A mi hazánk pedig fordítva: kb. 300 évig küzdött a törökökkel, Európát, Angliát is védve, majd több száz évre elnyomtak minket a Habsburgok, majd Németország (az ún. 3. Birodalom), végül pedig 40 év szovjet uralom jött, vagyis Magyarország fejlődését akadályozta, hogy Ausztria gyarmata lett, majd egy tőlünk fejletlenebb ország (Szovjetunió) befolyása alá kerültünk.
(Ez azért fontos, mert a fentiek ismerete és megértése nélkül keserű szájízzel jössz haza, vagy el se indulsz. Ajánlom, hogy soha ne politikai alapon mérlegelj: nem szabad sem a kormánypárti médiának, sem az ellenzéki sajtónak egy az egyben hinni. Az előbbi fölnagyítja az elért eredményeket, az utóbbi pedig kisebbíti, vagy semmibe veszi. Ahol csak lehet, hivatalos vagy semleges fórumokat kell keresni).
Most nem sorolom fel, hogy mi mindent érdeklődtek meg (magyarországi szociális és adó rendszer, TB, NAV honlapjai, bérkalkulátorok, családi és egyéb adókedvezményekre szakosodott honlapok, aztán hová érdemes költözni, hol legyen a lakásuk, akkor a CSOK felvételének lehetősége, a szakmájukban milyen a munkaerő helyzet (hiány, vagy túlkínálat, stb. stb.)
Egy példa: Angliában van egy 9 hónapig tartó GYES nagyon pici pénzzel, utána legkésőbb 3 hónapon belül vissza kell menni dolgozni. De ez a 3 hónap már önköltséges. Megérdeklődték, hogy – ha igazolják a kinti folyamatos munkaviszonyt – akkor simán igénybe vehető a 3 évig tartó itthoni GYES-GYED, rögtön jár a családi pótlék, a családi adókedvezmény pedig a munkaviszony után.
Így is készültek, mindenről papírt kértek és hoztak haza. Mire révbe jutottak, fellélegezhettek, eltelt egy 5-6 hónap. Ha valaki visszatér, és igazolja a kinti munkaviszonyt, simán felveheti 3 hónapra a csaknem havi 100.000 Ft munkaerőpiaci támogatást (régen munkanélküli segélynek hívták). Vagyis a sok itthoni ügyintézést – pont az első 3 hónapban, amikor a legtöbb az intézni való - a magyar állam egy negyed évig támogatja. Ezeknek érdemes jó előre utána nézni.
Hát ennyit tudtam első nekifutásra írni… Az a helyzet, hogy szívesen válaszolnék konkrétabban, célzottabban, de ez már privát levelezés lenne. Talán, ha valahogy e-mailt írhatnánk? De hát itt mindenki elolvassa a címet! A technikai részéhez nem értek. Azt se tudom, hogy fiatal vagy-e, középkorú, férfi, nő, azt se, hogy tegeződjünk-e, vagy ne?
Azzal zárom ezt a választ, örülök, hogy kedvet kaptál a Biblia olvasásához. Ez nagy dolog!
Ha megvan a lelki egyensúlyod, akkor jól döntesz.
De azt megszerezni.....
Kedves 16# !
16# A lelki egyensúlyt valóban nehéz megszerezni. Ha valóban meg akarod szerezni, menj Jézushoz! Tudom, hogy ez túl egyszerűnek hangzik, de így van. Jézus mondja: „Jöjjetek mindnyájan énhozzám, akik elfáradtatok és (lelki) terheket hordoztok és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos szívű vagyok, és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek. Mert az én igám gyönyörűséges, és az én terhem könnyű.” (Máté 11, 28-30)Próbáld meg erre az alapra helyezni az életeded!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!