Èszre vagy szìvre szoktatok hallgatni?
Én a közmondás szerint:
Mindig kövesd azt az utat, amit a szíved diktál, de az eszed mutat!
A szívedre vagy az eszedre hallgass? A válasz egyértelmű: egyikre se! Van egy kiváló könyv, ami nagyszerű használati útmutatást tartalmaz minden ember számára. Ez pedig a Biblia. Ha napi szinten elmélyülten, odafigyelve olvassuk, akkor előbb-utóbb minden élethelyzetre, minden lelki-szellemi kérdésedre választ kapunk. A konkrét helyzetre pedig Isten egyértelmű válasza, hogy egyikre se hallgassunk, hanem törekedjünk keresni és megtalálni az Ő gondolatát, akaratát. Ezeket rögzíti és tanácsolja Isten:
Miért ne a szívre hallgass?
„Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni!” (Jeremiás 17, 9)
„Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, gyilkosságok, házasságtörések, kapzsiságok, gonoszságok; valamint csalás, kicsapongás, irigység, istenkáromlás, gőg, esztelenség.” (Márk 7, 21-22)
Miért ne az észre, értelemre hallgass?
"Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féljed az Urat, és kerüld a rosszat!" (Példabeszédek 3, 5-7)
„Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet." (Példabeszédek 14, 12)
„Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” (Példabeszédek 16, 3)
„Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik.” (Zsoltár 37, 5)
A teljes válasz tehát ez: egyikre se hallgass, hanem keresd Isten útmutatását! Hogy miért? Mert mi piciny teremtmények sem értelemben, sem tervezésben és kivitelezésben meg sem közelítjük Istent! Erről így nyilatkozik maga az Úr: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti útjaitok nem az én útjaim - így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.” (Ézsaiás 58, 8-9)
Én vagyok az "utolsó" a 7-es. Íme a válaszom folytatása:
Kedves kérdező!
Amiben döntened kell, igen komplikált ügy. És kissé szkeptikus vagy, hogy tud-e Isten Neked segíteni a hazaköltözésedben. Tud, de nem annyira leegyszerűsítve a kérdést, hogy fölütöm a Bibliát és konkrét választ ad a Te konkrét kérdésedre. Vagyis Isten alapelveket tár elénk. Ebből tegnap megírtam kettőt a szívünk és az értelmünk megbízhatatlanságáról. Te magad is írtad valakinek azt, hogy „A szívem hazahúz, az eszem itt marasztal, ahol vagyok. (Külföld)”. Vagyis a honvágyad, a hazaszereteted hazahúz, és bizonyos gazdasági, gazdaságossági, esetleg politikai ismereteid pedig azt súgják: „maradjak külföldön”. Két ellentétes irány. Ehhez most leírom a 3. isteni alapelvet. Jézus mondja: „Mert ki az közületek, aki ha tornyot akar építeni, nem ül le előbb, és nem számítja ki a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig? Nehogy - miután alapot vetett, de nem tudta befejezni - gúnyolni kezdje mindenki, aki látja, és ezt mondja: Ez az ember építkezni kezdett, de nem tudta befejezni. Vagy ha az egyik király el akar indulni, hogy harcba bocsátkozzék egy másik királlyal, vajon nem ül-e le előbb, és nem tart-e tanácsot arról, hogy szembeszállhat-e tízezer élén azzal, aki húszezerrel jön ellene?” (Lukács 14, 28-31) A te „építkezésed” vagy "hadba vonulásod" most az, hogy haza szeretnél települni.
Látható, hogy Jézus (Isten) nem ment fel bennünket az értelmes szellemi tevékenység alól, sőt egyenesen erre bíztat: döntéshozatal és cselekvés előtt gondoljuk át, tervezzük meg, szerezzünk be információt, ahogy írja: "számoljuk ki" és „tartsunk tanácsot”! A Biblia szövegének mindig van egy konkrét jelentése: amit olvasunk, maga a történet, és van egy mélyebb lelki, vagy mint most egy tanítói üzenete. Erre most nem térek ki.
A közelmúltban figyelemmel kísértem egy család (szülők és 2 pici gyermek 18 év utáni hazaköltözését), láttam, hogy mit csinálnak, hogyan készítették elő fokozatosan, hogyan, mit és kiktől érdeklődtek meg. Stb. Ennek alapján is tudnék írni, de ez meghaladja ennek a „Gyakori kérdések" oldalnak a terjedelmi lehetőségét, meg nem is biztos, hogy mindenkit érdekelnének részletek.
Nem vagyok egy kimondottam vallàsos, de èrdekelnek különböző vallàsok ès a Biblia is, szóval vègigolvastam ès érdekesnek talàltam ezt a törtènetet. De ugyanúgy nem lettem okosabb🙄
De azért köszönöm, kedvet is kaptam, hogy olvasgassak Bibliàt.
Annyit elàrulsz, hogy akik hazaköltöztek akkor, azóta is otthon vannak, ès jól érzik otthon magukat vagy megbàntàk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!