Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan akadályozzam meg, hogy...

Hogyan akadályozzam meg, hogy alkoholista legyek? 15L

Figyelt kérdés
Heti 4-5 alkalommal is leiszom magam.És mielőtt valaki feltételezne bármit is,nem,nem bulizok.Egyedül iszogatok.Ha éppen nincs borom,akkor rossz kedvem van,unatkozom.Ha meg úgy indul a nap,hogy tudom,hogy ma inni fogok,akkor jó kedvem van,ha iszok,akkor még jobb.Nem vagyok rászokva az alkoholra (legalábbis testileg nem),de nem akarok az alkoholtól függni.Mit csináljak?
2017. aug. 9. 10:40
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
#8: Ez ugyanolyan dolog, mint a dohányzás: nekem van dohányos ismerősöm, aki több hónapig volt kórházban és megvolt bagó nélkül. Még örült is, hogy na, leszokott... ja, evészen addig, amíg ki nem került.
2017. aug. 9. 10:54
 12/19 anonim válasza:

Ebben az esetben a félelmed már bekövetkezett.

Nem szeretnél függni tőle, de hevesen tagadod, hogy kevesebbet kellene innod, s nem olyan gyakran>alkoholista vagy

Ha tetszik, ha nem! S ha nem fogadod el a jó szót nem tud majd senki segíteni neked!

2017. aug. 9. 10:54
 13/19 anonim ***** válasza:

Ha nem érzed jól magad nélküle, akkor függő vagy. Ha nélküle szomorú vagy, függő vagy. Ha irányítja a hangulatod még a pia ígérete is, függő vagy.

Alkoholista báty mellett nőttem fel. Napi 2-3 sörrel indult, a beteges nem a napi 2-3 sör volt akkor, hanem a szertartás, amit kerített köréjük. Mikor a gyógyulás útjára lépett, már napi 10+ sör és valamennyi feles meg Hubertus is volt a menün. Tudod, ez úgy alakul, hogy egyre többtől érzed jól magad, a kicsi már nem boldogít. És hopp, meg is érkeztél a másik oldalra.

2017. aug. 9. 10:55
 14/19 anonim ***** válasza:
Egyes nézetek szerint már akkor alkoholista vagy, ha képes vagy egyedül inni. Nem a társaság számít, vagy a buli, hanem a pia és az az egyetlen feltétele a jó hangulatnak. Érdemes rajta elgondolkodni akkor is, ha szélsőségesnek tűnik.
2017. aug. 9. 11:05
 15/19 2*Sü ***** válasza:

Néhány félreértést tisztázzunk:

>> akkor te már alkoholista vagy.

> Nem,mert nem vagyok rászokva.Csak azért iszom,hogy jókedvem legyen.

Pont ez a lényeg. Az alkoholizmus az alkoholtól való függőséget jelenti. Ez nem feltétlenül, sőt nem elsősorban a testi függőséget jelenti, hanem azt, hogy a kedélyállapotodat meghatározza az, hogy fogyasztasz, fogyaszthatsz-e alkoholt vagy sem. Rengeteg dologra rá lehet szokni, függővé lehet válni úgy, hogy annak nincs testi tünete. Például lehet valaki sorozatfüggő, szerencsejáték függő, stb… Ezeknek természetesen nincsenek testi elvonási tünetei, de mivel a „beteg” kedélyállapota, hangulata, a tettei függnek valamitől, akkor az függőség.

Ha neked jó kedved van akkor, ha tudod, hogy mondjuk este inni fogsz, és rossz kedved van akkor, ha tudod, hogy aznap nem ihatsz, akkor az már komoly függőség. Ha a kedélyállapotod arra ösztönözz, hogy alkoholt igyál, vegyél, akkor rá vagy szokva, de rendesen.

~ ~ ~

És igen, a válasz az, hogy ne igyál. Meg lehet próbálni szépen lassan csökkenteni az egy nap alatt elfogyasztott alkoholmennyiséget, vagy az alkoholfogyasztással telt napok számát. Én anno kvázi minden este megittam három sört. Nem tűnik soknak mondjuk este héttől éjfélig, igazából még csak spicces sem lettem tőle, csak úgy ellazított. De tudtam, hogy ez is alkoholizmus, így szépen lassan elkezdtem belőle lefaragni. A három sörből kettő lett, a kettőből egy, aztán alkoholmentes sörrel is próbálkoztam, de az nem annyira jött be. A heti hét estéből hat, majd öt lett.

Most ott tartok, hogy húsvétra vettem 5 sört, hogy majd most jól megiszogatom. Majdnem megromlott a hűtőben. :-) De nem lettem antialkoholista. Nem vetek meg egy kulturált borkóstolást. Ha buli van, akkor iszok alkoholt, de igencsak mértékkel. Heti egy alkalommal járok egy olyan társaságba, ahol megiszok 3-4 sört. De már nem okoz semmiféle problémát, ha mégsem. Volt, hogy betegség, fáradtság, munka miatt ki kellett hagynom egy-egy alkalmat, és nem volt bennem hiányérzet. Van itthon sör, már csak azért is, ha vendégek jönnek. Néha el is határozom, hogy na majd a hétvégén megiszok egyet-kettőt. De valahogy ez mindig elfelejtődik.

A lényege a dolognak az, hogy ne terelj. Ne mondogasd magadban, hogy te nem vagy rászokva, nem vagy alkoholista. De az vagy, és ez nem a mennyiség, vagy a testi elvonási tünetek kérdése. Neked problémád van az alkohollal, és ez az alkoholizmus lényege. Vedd észre, lásd be. Akkor meg tudod húzni a vonalat, hogy „eddig és ne tovább”, aztán szépen lassan vissza tudod fordítani az egészet. Ha mégsem, akkor fordulj szakemberhez. Ez nem másnak, neked lesz jobb, még ha rövidtávon esetleg kellemetlennek is tűnhet. Minden addikció lényege az, hogy rövidtávon jobban érzed magad valamitől, de hosszútávon rosszabb lesz tőle. A dohányzásról való leszokásnak is az a hátulütője, hogy „inkább holnap”. Ha jó napod van, miért rontanád el a leszokással. Ha rossz napod van, miért tetéznéd a problémáidat a leszokással. „Inkább holnap.”. Csak minél több nap telik el, annál nehezebb leszokni, és annál mélyebb gödörből kell kimászni. A gödör meg elég mély lesz idővel, hogy már érezd, mennyire ki akarnál szabadulni belőle.

2017. aug. 9. 11:14
 16/19 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az elöttem írókhoz, hogy már az vagy, de legalábbis nagyon a peremén vagy.

Ahoz hogy ne legyél alkesz nagyon egyszerű a megoldás, mégpedig az, hogy nem iszol.

Próbálj olyan dolgokat csinálni amitől jó kedved lessz, vagy leköti a figyelmedet. Ezen kívül ne legyen otthon semilyen szeszes ital.

Szintén már írták, hogy a függők nem is veszik észre magukon.

Például te állításod szerint csak azért iszol, hogy jókedved legyen. Pont az ilyen állításokkal beszélik be maguknak, ezzel hamis képet felállítva.

Amíg korházban koltál azért nem ittál mert nem jutottál hozzá, elvonási tünetek pedig azér nincsenek még, mert még nem annyira súlyos, de gyorsan fog romlani a helyzet ha most nem változtatsz rajta.

A Ráérekmég és a jövőhéten ráérekből nem lessz semmi se.

Szóval most kell elkezdeni tenni valamit.

Szüleiddel nem tudsz erről beszélni?

Ha nem, akkor szakemberrel beszélj.

2017. aug. 9. 11:15
 17/19 anonim ***** válasza:

15 eves vagy, szerezz baratokat es logj veluk :D minden barati program jobb mint az ivas

18f

2017. aug. 13. 09:50
 18/19 A kérdező kommentje:
Nekem nincs kedvem ilyenekhez.
2017. aug. 20. 12:35
 19/19 anonim ***** válasza:
Ja, hát akkor legyél alkoholista, csússzál le, szokj rá a drogokra, maradj ki a suliból és patkolj el majd 40 évesen. Ha ehhez nagyobb kedved van, lehet ezt is.
2017. aug. 20. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!