Szerintem transznemű vagyok, de nem biztos?
a transzszexualitást: amikor egy ember nemi tudata ellentmond a testi nemi szerveinek (például férfitestben élő nő, aki biológiailag férfi, lelkileg viszont nő),
az interszexualitást: amikor valakinek nem egyértelmű a testi neme (korábbi nevén hermafroditizmus),
a transzvesztitizmust: ha valakinek nincs problémája a testi nemével, de az ellenkező nem ruháit viseli.
Attól függ minek érzed magad. A fenti három közül nem mindegy melyiket mondod mindegyik mást jelent.
Szia! Gondolom még tini vagy, és ilyenkor teljesen normális, ha az ember nem érzi jól magát a testében, hiszen a hormonok ebben az életszakaszban a legőrültebbek.
Az sem baj, hogy nem viselkedsz lányosan, és nem érzel késztetést hogy hagyományos, feminin szoknyás&sminkes kisasszonyka legyél, mint amilyenek mondjuk az 50es évek háziasszonyai voltak. Ez az egész női&férfi viselkedés nagyrészt csak egy halom semmitérő szexista beidegződés, amit messze nem kell olyan komolyan venni, mint ahogy a konzervatívok, vagy transzaktivisták gondolják. Attól, hogy nőnek születtél, nincs veled baj, ha nem a rózsaszínt, hanem a kéket szereted, nem az érzelmeid vezérelnek, hanem a logikád, és nem érdekel a sminkelés, hanem mondjuk a sport. Nincs sem külön női és férfi agy, sem külön női és férfi lélek, csak túlnyomó részt betanult magatartásformák, szocializáció, és a testi valóság (pl női-férfi hormonok).
Persze léteznek transz emberek, (bár manapság a lgtöbb transz csak ez a "nem vagyok olyan mint a többi lány/fiú :S" kategória) de nekik ez tényleg élet-halál kérdés, nem pedig ilyen "közelebb érzem magam a másik nemre aggatott sztereotípiákhoz, mint a sajátoméhoz" érzés.
De persze ez a te életed, ráérsz még megismerni magad, és majd kialakulnak benned a dolgok és ha végül úgy döntesz, hogy transz vagy, akkor sincs semmi baj, de a lényeg az, hogy ne gondold, hogy kívülálló vagy, csak azért, mert nem viselkedsz a sztereotípiák szerint.
És ha tanácsolhatom, - bár anyukád miatt ez amúgy sem túl valószínű - ha mégis transznak gondolod magad, ne kezdj el hormonokat szedni addig, amíg nem vagy felnőtt.
A nemi identitásán az embernek nem igazán kell gondolkodnia senkinek. Ha magadtól mindig is fiúnak érezted magad, akkor nagy valószínusséggel transznemu vagy, ha csak akkor érzed ha magadba nézel és nagyon nagyon megfontolod, akkor nem annyira.
Én meleg vagyok, de ezt mindig is tudtam. :) A fiatalok gyakran osszezavarodnak, ha el akarják "donteni" kik is ok igazán, szóval ne eroltesd, ha transznemu vagy, akkor magátol jon és tudni fogod.
Udv,
Pál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!