Miért vannak gondjaim a beszéddel?
Sokszor például előbb beszélek,mint hogy végig gondolnám mit is fogok mondani. Vagy összekeverek szavakat, vagy a szó közbeni betűvel kezdem a szót és a kezdőbetű megy annak a helyére.
És sokszor nem sikerül összeraknom rendesen egy mondatot, vagy sokszor ki kell a mondat után magam javítanom.
Miért van ez? Lelki problémák miatt, vagy kiskoromban nem alakult rendesen a beszédkészségem? Logopédus segítene ezen?
Nem tartom butának magam, vagy ilyesmi, egyszerűen csak néha akadnak gondjaim a beszéddel és nagyon zavar, néha a hangom is más lesz mert szégyellem magam emiatt. Mások olyan folyamatosan és szépen beszélnek.
Ha hamarabb kezdesz a mondanivalódba minthogy gondolat fogalmazódna meg benned, az lehet azért, mert úgy gondolod beszélned kell.
Gondolkodj el azon, hogy mit szeretnél amikor beszélsz, mit veszítesz, ha nem beszélsz.
Ha viszont megvan a gondolat, és a fogalmazás vagy a kiejtés közben botlik meg a nyelved az sok olyan dolog lehet amiben nem vagyok jártas.
Engem nem igazán hallgattak meg a szüleim,állandóan elfoglaltak voltak. Én állítólag emiatt kezdtem el hadarni,és egyszerre próbáltam meg elmondani nekik mindent ha épp volt rám idejük. Ez teljesen rám ragadt. Szerintem zavarban is voltam pluszba ha meghallgatott valaki. Ezekből nem ismersz magadra? Nekem ezt javasolták: koncentrálj a mondanivalódra és ne kapkodj,telefonon sokat beszélgess, a hozzád legközelebbi embert avasd be,és dumálj vele rengeteget,olvass fel hangosan magadnak.
Szerintem semmi baja az agyadnak és logopédus se kell. Egyszerűen ez valamilyen gátlás lehet nálad.
Nahát ezt mintha én írtam volna:o
Hasonoló a helyzetem mint az előző válaszolónak, engem se sokszor hallhattak meg a szüleim és rászoktam a hadarásra emiatt. Bár ebbe még soha nem gondoltam bele igazán.
Nekem azt is mondták hogy túl gyorsan pörög az agyam, és már a mondat második felén gondolkodom mikor még ki se mondtam az elsőt.Furcsának tűnhet de mindig 2-3 lépéssel magam előtt járok:D Nem csak beszédben de írásban, sakkban, néha matekba is vagy bármilyen számolós feladatnál.
Lehet neked is túlságosan pörög az agyad. Nekem azt javasolták hogy mielőtt meg akarok szólalni gondoljam végig amit mondani akarok és beszéljek lassan. Ezt próbálgatom azóta is, szóval csak ennyit tudok tanácsolni:)
köszi a válaszokat:)
Az igaz, hogy ha olvasok, mondjuk kiolvasok egy könyvet, utána sokkal zökkenőmentesebben fejezem ki magam.A hangos olvasás nem rossz ötlet, kipróbálom.
Velem nem az a baj, hogy hadarok, hanem hogy nehézkesebben jut felszínre amit ki akarok mondani, mint másoknak. Ezt vettem észre..
Gátlásos vagyok, félénk, és igen, mikor én beszélek egy társaságban mindig zavarba jövök, hogy mindenki rám figyel, és elszúrom.
Lehet, hogy vannak lelki/pszichés problémáim is, hogy szorongok például.
És nektek rendbejött ez a dolog vagy még mindig küszködtök vele? Pszichés problémáitok nincsenek?
igen akkor is ha egy hozzám közel álló személlyel beszélgetek, kettesben.
20 éves vagyok, lány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!