Elszúrom az életemet, ha kitűnő vagy jeles vagyok? Abba kéne hagynom a tanulást?
Elsőre kissé szokatlan lehet a kérdés, viszont valóban elgondolkodtam rajta. Miután megpillantottam egy reklámot netezés közben (mégpedig ezt: [link] ), nem hagyott nyugodni a dolog – „Avagy miért nem a kitűnő tanulókból lesznek topmenedzserek?” –, így utánanéztem kicsit a témának, és elszörnyedtem az olvasottakon .
Természetesen nem csak ez a két cikk állítja ezt, és komolyan megijedtem. Igaz, nem mindig vagyok kitűnő, de 4,7-es év végi átlagnál rosszabb eredményem még sosem volt, és leginkább az ilyen kis semmilyen tárgyak húzták le, mint például a testnevelés.
Jelenleg gimnazista vagyok és rengeteget tanulok, sokkal többet, mint az osztálytársaim. Minden egyes napom a tankönyveim fölött telik, örülök, ha csodás véletlen folytán jut egy kis időm netezni vagy olvasni hétvköznaponként. A hétvégékre is ambivalens érzelmekkel tekintek, ugyanis örülök, hogy alhatok végre, viszont tudom, amint felkeltem, már megint tanulnom kell, mire pedig mindennel végzek – bár van, hogy ez nem is sikerül –, már vasárnap este van, egy szóval ismét el lett szúrva az egész hétvégém. Utálom ezt az egész soha véget nem érő körforgást, s majd' elepedve várom a szüneteket. Akkor is tanulnom kell ugyan, de legalább marad időm másra is.
A cikkekben leírtakkal ellentétben nem vagyok sem unalmas, sem a tanárok kedvence, sőt barátaim is vannak, nem utálnak az osztálytársaim, viszont aggódom, hogy teljesen feleslegesen küzködök ezek szerint. Nem kényszerít senki, megfelelni sem kívánok senkinek, csak magamnak. Ha nem tanulok meg valamit, egyszerűen pocsékul érzem magamat, másfelől igazából szeretek is tanulni annak ellenére, hogy gyűlölöm. Jó érzés egyre többet tudni, és imádom, hogy okos vagyok, ám már a tulajdon anyám szólt rám látható szenvedéseim végett a minap, hogy hagyjam a fenébe a fizikát, így is túl sokat tanulok, és a világon semmi nem fog történni, ha nem ötös lesz a dolgozatom. Én természetesen nem akartam hagyni, így mire mindennel végeztem, már majdnem hajnali egy óra volt, reggel pedig keltem nulladik órára hatkor, és a hasonló éjszakai elfoglaltságok nem is rendhagyóan ritkák. Előfordult már, hogy még a kádban is tanultam, mert nem engedhettem, hogy ázással vesztegessem a perceimet.
Szóval akkor mindez teljes mértékben fölösleges? Azért küzdök ennyit, hogy utána soha az életben ne legyek sikeres, ne legyen jó munkahelyem, és azoknak dolgozzak lassacskán nevetségesen alacsony bérért, akiknek ki tudja, hányszor magyaráztam az órán vett anyagot, hogy végre felfogjanak belőle valamicskét? Azok lesznek sikeresek, akik tesznek az egészre?
Nem is tudom, vajon miért érzem kellemetlenül magam...
Valóban nem járkálok nagyon el szórakozgatni és valóban alig van gyerekkorom, a kamaszkori lázadás is megfeledkezett rólam, de eddig az lebegett a szemem előtt, hogy egy szép, boldog jövőért mondok le azokról, amiket mások megengednek maguknak, aminek én is örülnék, ám most minden értelmét vesztette, és fogalmam sincs, mit tegyek. Kérlek titeket, segítsetek!
15 éves lány vagyok, karrierista, ha mondhatom így ebben a korban. Nincs szükségem a jövőben sem férjre, sem gyerekekre, csak a munkámnak élnék, no de így?
Szia!
Nem tudom, hogy nézed-e még a kérdést, de azért válaszolok.
Én is hasonlóan látom a világot, sorstársak vagyunk.
Én sem járkálok el nagy bulikba, nem iszom, stb. És én is "karrierista" vagyok. Próbálok mindent megtanulni és kitűnő vagyok (kivéve nyelvtanból, az a gyenge pontom). Élvezem a tanulást és az, hogy sokat tudok. Én sem voltam még szerelmes, pont a rózsaszín köd miatt.
Azonban néhány dologban különbözünk. Én sosem tanulok este 10 után. Még sosem tanultam fürdés közben. Nyitok az emberek felé, együttérzek velük, próbálok segíteni az osztálytársaimnak és sokat vagyok együtt a barátaimmal. Télen önkénteskedtem ételosztásoknál (már előtte meg volt a kötelező 50 órám). Az iskolai tanulás mellett járok különórákra (szakkörökre) is: röplabdára, angolra, infóra, bioszra. Nem tudom, hogy te mennyire vagy barátkozós típus vagy vannak-e iskolán kívüli elfoglaltságaid, de a leírásból úgy tűnik a suli nálad egy életforma és 0-24 tart. Mégis milyen suli ez? Én Budapest egyik nagyon jó gimiébe járok, de ennyit sosem kellett tanulnom, még a vizsgák előtt sem.
Próbálj valahogy változtatni ezen az életstíluson, mert ki fogsz égni. Ráadásul ha már gimiben ennyi erőfeszítésbe kerül a jó jegyek megszerzése, mi lesz veled egyetemen, amikor egy vizsgára egy érettséginek megfelelő anyagot kell megtanulnod? Ha pedig nem fog sikerülni valami az életedben, teljesen ki fogsz készülni. A maximalizmus nem egészséges. Lehet, hogy életmódváltással, több mozgással gyorsabban és könnyebben menne a tanulás. Vagy csak engedd el azokat a tárgyakat,amiket nem szeretsz, nem érdekelnek vagy nem mennek jól, elég belőlük a 3-as vagy a 4-es. Nem fog összedőlni a világ, ha te pl.: felső vezető szeretnél lenni, de föciből csak 4-es vagy.
Azt viszont nem mondanám, hogy a kemény munka és a tanulás fölösleges. De nem kell mindenben maximalistának lenni, csak abban, amiben tényleg szükség van erre.
Kedves 22-es!
Imádom az ilyen hímsoviniszta alakokat, mint amilyen te vagy. Bezzeg ha egy nő írna ilyet, már rögtön femináci lenne, nemde? De ne aggódj, nem fogok álmatlan éjszakákat okozni neked, ugyanis hála az égnek „csak” életeket menteni szeretnék.
Kedves 21-es!
Köszönöm a válaszodat, még ennyi idő után is, ugyanis a probléma még aktuális.
Kérdésedre válaszolván egy egészen átlagos gimnáziumba járok, nem kimondottan nehéz, szerintem kevesebb erőfeszítés is elég lenne, mégis a bökkenő az, hogy a mai napig nem tudom elviselni, ha valamit nem tanulok meg tökéletesen, pedig már tényleg fáradok. Próbálkozom, de egyszerűen nem megy, hiába kaptam korábban is az ezt javasló válaszokat.
Iskolán kívüli barátaim nemigen vannak, bár nem gondoltam, hogy ez akár fontos is lehetne. Főként, hogy a saját kis fontossagi sorrendemben a tanulás megelőzi őket.
Pedig én tényleg próbálkozom...
Mindent úgysem fogsz tudni.
Példa:
2 B2 nyelvvizsgám van: egy angol meg egy német. Papíron kb ugyanannyit tudok mindkét nyelven. Gyakorlatilag meg rohadtul nem, az angolom sokkal jobb, mint a német, mert 3x annyi ideje beszélem/tanulom a nyelvet, és mindennap használom.
Vagy. Jó vagyok matekból, fizikából, infóból, tudok helyesen írni, de az irodalom, biosz, mindenféle mondatelemzés nem megy. Mondatelemzésből 3 éve úgy is csak kettest írtam, hogy rengeteget tanultam rá, a legdurvább példamondatokkal gyakoroltam, és van "nyelvérzékem"
Ha szorgalmas vagy, a kötelező rossz tantárgyakból sem vagy rosszabb 3-asnál, és van egy nyelvvizsgád, simán bent vagy a választott felsőoktatási intézményben.
És ne élj csak a munkádnak. Ki fogsz égni.
Példa: én régen nagyon sok könyvet olvastam. A Harry Potter összes része. Tudományos könyvek. Stb. És egyszerűen beleuntam.
Nincs min paráznod, okos, szorgalmas lánynak tűnsz.
17F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!