Azt hallottam hogy az emberek valójában nem látják a szineket, csak a fény a tárgyakra süt, és úgy látjuk. Igaz ez?
Figyelt kérdés
2010. ápr. 22. 20:26
3/17 anonim válasza:
A tárgyaknak nincsen színük, amit mi színnek látunk az csak a tárgy által visszavert fény. (A fehér fényt szétbontva a szivárvány színeit kapjuk) A szemünk ezt a szétbontott fényt gyűjti össze, ezért látjuk színesnek a tárgyakat.
4/17 anonim válasza:
Ha nincs fény még a formákat sem látjuk!
Ezt hallotad-é??
5/17 anonim válasza:
én is halottam vmi ilyesmit, de attól még nem vok színvak
6/17 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat!:)
2010. ápr. 23. 17:37
7/17 anonim válasza:
Az ember valójában csak a 3 alapszínt (kék, piros, zöld) látja. A többi színt az agya keveri :D és az valóban igaz hogy a tárgyakról visszaverődő fény miatt látunk színeket.
8/17 anonim válasza:
Idézet a nyolcadikos fizikakönyvemből:
"A testek színe attól függ, hogy róluk milyen fény jut a szemünkbe. Ezt pedig a test anyagi részecskéi határozzák meg. Ha például egy test csak a zöld fényt veri vissza - a többit elnyeli - zöldnek látjuk. Lehet zöld egy test úgy is, ha csak a vörös fényt nyeli el és az összes többit - mint összetett zöld színt - visszaveri."
És a fehér fény összetett fény. Fel lehet bontani színeire, és akkor pirostól ibolyáig terjedő folytonos színképet kapsz.
9/17 anonim válasza:
3 fele rodopsin van es 2 keverekebolvan 1 fenyerzekelo sejt a retinan, a szineket nem a szemunk hanem az agyunk erzekeli, es egy szubjektiv fogalom, a piros szin nem piros szin hanem egy olyan hullamhosszu hullam amit pirosnak erzekelsz, ha egy kisgyereknek azt tanitanad h az auto, akkor nem prosnak hanem autonak latna RBG monitorhoz hasonloan latunk csak epp visszafele:D
10/17 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
nagyon hasznosak :)
2010. ápr. 28. 17:15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!