Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan beszéljek többet?

Hogyan beszéljek többet?

Figyelt kérdés

Nem vagyok jó beszélgetőpartner. Beszélgetések közben egyszerűen semmi nem jut eszembe magamtól. Egy társaságban általában én vagyok az aki a legkevesebbet beszél. Ha pedig kettesben beszélgetek valakivel, akkor az idő nagy részét nem én beszélem (kb 80%-ban a másik fél beszél) Egyszerűen nem tudok mit mondani mert semmi nem jut eszembe. Nekem az írás és az írásbeli kommunikáció jobban megy. Sokkal jobban, hiszen akkor szinte fosom a szót. Meg mindig is jó fogalmazásokat írtam, érettségin is az enyém volt a legjobb :D

Nem tudom hogy javíthatnék a beszélőkémen :c ha többet tudnék beszélni, sokkal jobban érezném magam. Akkor nem érezném hogy untatom az embereket a hallgatásommal :c

És nem az a baj, hogy nem merek beszélni, hanem egyszerűen nem tudok.

2016. júl. 4. 22:14
 1/2 anonim ***** válasza:
12%
Sehogy. Nem kell rajta javítanod. A lényeg az, hogy ha mondanod kell valamit, akkor rendesen meg tudd fogalmazni. Az már nem lényeg, hogy jókat beszélgess valakivel, aki még egy falat kenyeret sem adott neked.
2016. júl. 5. 19:26
 2/2 anonim ***** válasza:
94%

ezen mindenképpen csak a gyakorlás változtat. esetleg érdemes lehet megpróbálnod valamilyen kommunikációs tréninget, improvizációs tanfolyamot, színjátszókört. ezek sokat tudnak segíteni az előadásmód és beszédkészség javításában, de az is segíthet, ha egyszerűen csak minél többet próbálsz beszélni emberekkel. próbáld rávenni magad, hogy minél aktívabb résztvevője legyél a beszégletéseknek. idősek például nagyon hálásak szoktak lenni és örülnek neki, ha beszélgetnek velük, úgyhogy velük lehet gyakorolni a beszélgetést - na persze fiatalokkal és idősekkel teljesen más dolgokról és teljesen máshogyan kellhet beszéni, úgyhogy nem jó csak idősekkel gyakorolni, de azért segíthetnek.

az emberek általában jobban érzik magukat, ha ők beszélnek és nem a másik, úgyhogy az nem feltétlenül hátrány, hogy te nem beszélsz sokat. a mondás is úgy tartja, hogy azért van két füled és csak egy szád, hogy kétszer annyit hallgass, mint amennyit beszélsz. viszont, ha nagyon hallgatag vagy, akkor könnyen háttérbe szorulsz társaságban és a párbeszédet sem biztos, hogy élvezni fogják. nem árt, hogyha meg tudod fogalmazni a gondolataidat és tudsz magadról is beszélni.

ha párbeszéd zajlik, akkor kevésbé kell magadtól beszélned. kérdezz rá dolgokra a beszélgető partnernél és arra már könnyebb válaszolni, amit ő mond. a figyelem jele és az egyetértést fokozza, ha visszamondod a másiknak, amit mondott, illetve arra reagálsz. pl. szóval szereted a kutyákat, nekem is a kutya a kedvenc állatom. neked melyik a kedvenc kutya fajtád, hogy hívják a kutyádat, ,stb?

ha nagyon nem megy magadtól, akkor megpróbálhatsz valamennyire felkészülni a gyakran szóbakerülő témákra és helyzetekre. az üzleti életben például bevett dolog, hogy legyen az embernek előkészítve egy rövid bemutatkozása (elevator pitch), ami röviden, tömören és lényegretörően, de hatásosan bemutatja, hogy ki vagy, mivel foglalkozol, mi érdekel, mit akarsz a másiktól. érdemes lehet ilyesmit magadnak is előkészíteni a beszélgetésekhez.

ezen kívül az emberek szeretik a törétneteket, meg a humort is, úgyhogy nem árt, ha vannak érdekes/kalandos törétneteid, amiket egy-egy beszélgetésben a megfelelő pillanatban elsüthetsz. például, ha háziállatok kerülnek szóba, akkor elmesélhesd a saját kutyád hogy hozott cikis, vagy vicces helyzetbe, stb. arra figyelj, hogy lehetőleg ne vicceket mesélj és pláne ne egyiket a másik után, mert az a társalgás halála.

természetesen az sem jó, ha előre bemagolod a bemutatkozást, poénokat, történeteket, vagy bármit. ha bemagolt, akkor nagyon természetellenes, mesterkélt és így nem vált ki jó reakciót. inkább csak nagyjából írd össze, hogy miket akarsz elmondani magadról és többé-kevésbé jegyezd csak meg, hogy egy kicsit azért mindig kelljen vele foglalkoznod, hogy megfogalmazd, így nem annyira betanult. ráadásul így egy kicsit mindig tudsz változtatni, finomítani a megfogalmazáson is. figyeld az emberek reakcióit, ki hogy reagál különböző megofgalmazásokra, vagy részletekre. például, ha egy poén többször sem jön be, akkor ne mondd el azt a történetet újra, mert valószínűleg nem vicces, vagy nem vevők rá az emberek.

2016. júl. 7. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!