Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Lehet még belőlem "valaki"?

Lehet még belőlem "valaki"?

Figyelt kérdés

Nagyon okos kisgyerek voltam, általánosban végig a legjobb tanuló. Versenyekre járattak, amiket sokszor megnyertem, fővárosi fordulókba jutottam be (nagyrészt humán tárgyakból, nyelvtanból és nyelvekből). Gimnáziumban, ha nem is mindig voltam átlag alapján "a" legjobb, de benne voltam a legjobb 3-4-ben. Itt is nyertem versenyeket, köztük az OKTV egy nyelvi fordulóján országos helyezést értem el. Aztán külföldre mentem egy világszínvonalú egyetemre, de itt már valami nem működött, haza kellett jönnöm.

Valamiért ugyanis gimnázium vége felé már eltűnőben volt a motivációm. Hiába érdekelt a biológia gyerekkoromtól kezdve és hiába töltöttem rengeteg szabadidőmet természetjárással, megfigyeléssel, egyszerűen valamiért nem volt bennem kitartás tanulni. Pl. nem érdeklődtem valamiért a biológia nehezebb részei iránt. Elkezdtem mindenből a gyengébb ellenállás felé menni. Miután hazajöttem, itthon választottam egy olyan egyetemi szakot, amit sose szerettem, de végigcsinálom. Nem tudom megmondani, miért. Valamiért az a képzet él a fejemben, hogy a tudományos életben nem keresnek jól az emberek, azzal nem lehet nagy karriert csinálni. Mindig azt hallottam mindenkitől, hogy egy biológus, rovarkutató, madárkutató nem él meg, csak egy különc csodabogár lesz. Közben a szüleim jól menő vállalkozók.

Nem tudom, ez okozta-e nálam ezt a leállást, de tény, hogy miután elkezdtem saját magamra kényszeríteni olyat, amit nem szeretek, minden motivációm eltűnt. Utoljára adok be mindent, kitolom a határidőket az utolsó percre, aztán összecsapok valamit, nem olvasom el a kötelezőket, mások jegyzeteiből tanulok. Egyszerűen nem érdekel az, amit csinálok, hiába, hogy egy "menő" szak és már az utolsó év végénél tartok. Idén 24 éves leszek. Szeretnék visszaorientálódni a biológia felé, de még mindig nem érzem azt a tüzet, ami ahhoz kéne, hogy végigcsináljak egy újabb, tanulással teli alapszakot. Abban biztos vagyok, hogy a képességem megvan rá, természettudományos tárgyakból se voltam rosszabb soha 4-esnél. Csak ellustultam, elfásultam. Magánéletem nincs, általános vége óta tele vagyok lelki sérelmekkel (ez egy más történet), szakembertől szakemberhez járok, nem tudok mit kezdeni magammal. Ha egyszer túljutok ezen, be tudom pótolni a lemaradásomat? Lehet belőlem valaminek a szakértője, vagy az ilyenek menni szoktak a levesbe? Fura mód ugyanis azt látom, hogy a korosztályomban sokszor nem azok kezdenek kitűnni, akik annak idején mindenben jók voltak, hanem azok, akik egyvalamire ráálltak.

2016. ápr. 28. 13:11
 1/8 takimann válasza:

Azt kéne eldöntened, kell e "valakinek" lenned, hogy fontos e ez egyáltalán.

Hírnévre, ismertségre, sok pénzre vágysz e, vagy boldogságra, megelégedettségre.

Nagy igazság, az egyetemeken nincs egyetemes műveltség szak, mindenki specializálódik.

Tanácsot nem adhatok, de saját választásom elárulhatom.

Választottam egy ágat, elvégzem legjobb tudásom szerint, megélek belőle.

Kollégáim szerint mindent feladatot "túl spilázok", mert nem szeretem a félmunkát, maximalista vagyok.

Mikor otthon vagyok, a munkám teljesen félreteszem, mintha nem is volna.

A magánéletben filozófálok, csillagászkodok, idegen nyelvekből fordítok, verseket, novellákat írok, túrázok, stb..

Teszem mindezt saját kedvemre, és megelégedésemre, nem reklámozva, nem pénzkeresés céljából.

Nem vágyom hírnévre, elismerésre, ismertségre. Ez az egy életem van, leélem szépen.

2016. ápr. 28. 15:28
 2/8 anonim ***** válasza:

Egy picit mintha depressziós lennél. Lazítanod kellene egy kicsit, próbálj hobbit keresni, barátokat, ilyesmi. Járj koncertekre, moziba, rendezvényekre, vagy amit szeretsz.

Azokkal a lelki sérelmekkel pedig kezdeni kellene valamit, mert szerintem dolgoznak benned rendesen. Próbálj szembenézni velük, ne ásd el őket. Fogadd el a múltat aztán lépj tovább. Bőven nem maradtál még le semmiről.

2016. ápr. 28. 17:10
 3/8 anonim válasza:

teljesen ugyanebben a motivációhiányban szenvedek én is.

kell keresni valami(ke)t, valaki(ke)t, aki(k) színt visz(nek) a hétköznapokba.

meg kell találni azt, amit annyira szívesen csinálsz, hogy inkább nem alszol, inkább nem eszel, csak hadd csinálhasd azt.

szerintem kutass az önismereti könyvek között, ahogy én is teszem.

és én spec. picit úgy érzem, hogy számodra a biológia inkább csak egy gyerekkori dolog volt, mintsem valami olyan, ami az életedet jelenthetné.

azzal meg ne foglalkozz, hogy mi kelendő, meg mi nem, mert a mai világban annyian vagyunk már, hogy ez a kérdés nem számít.

ne fásulj bele a tanulásba, mert ha nem tanulsz, lemaradsz, amit nehéz behozni. viszont te szabd meg, hogy mit szeretnél tanulni. aztán ha mindent kitanulsz, ami érdekel, illetve ha megvan a kellő motivációd ahhoz, hogy csináld is az adott dolgot vagy dolgokat, bárhol is élsz, nem leszel munkanélküli.

de ez célok és motiváció nélkül nem megy.

és hogy mik lehetnének azok? nos, erre a kérdésre mindenkinek magának kell válaszolnia - még nekem sem megy, de dolgozom az ügyön.

hajráhajrá, és ne hagyd magad "elfásulni"!

19/L

2016. ápr. 30. 16:45
 4/8 A kérdező kommentje:

"ne fásulj bele a tanulásba, mert ha nem tanulsz, lemaradsz, amit nehéz behozni. "

Pont ez a bajom. Most, és az elmúlt két évben a legkevésbé sem azt tanultam, amit akarok. Így le is maradtam, úgy érzem.

2016. ápr. 30. 17:18
 5/8 A kérdező kommentje:

"Azt kéne eldöntened, kell e "valakinek" lenned, hogy fontos e ez egyáltalán.

Hírnévre, ismertségre, sok pénzre vágysz e, vagy boldogságra, megelégedettségre."

Szerintem akkor lennék elégedett, ha igazán értenék valamihez. Jelenleg távol állok ettől. Megszoktam, hogy mindig a legokosabbak között voltam iskolában, de azt hiszem, túlértékeltem ennek a jelentőségét. Elszaladt mellettem az elmúlt néhány év.

2016. máj. 2. 00:51
 6/8 anonim válasza:
Elvileg sosem késő elkezdeni azt tanulni, amit szeretnél. :)
2016. máj. 4. 18:14
 7/8 A kérdező kommentje:
Nem szeretem ezt a "sosem késő"-szöveget. Hogyne lenne késő? Nekem talán igaz, hogy nem, de egy 70 éves ember már minek iratkozna be az orvosira?
2016. máj. 4. 20:12
 8/8 anonim válasza:
Igaz, de te még nem az a 70 éves ember vagy, és úgy érzem, hogy te is többet törődsz a problémáiddal, mint amennyit a problémáid megoldásával. :\ :)
2016. máj. 19. 00:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!