Borzasztóan zavar, hogy nincs diplomám. Más is van ezzel így?
Vidéki város "elitgimnáziumából" kerültem fel Pestre. Azért hangsúlyozom az elitet, mert itt egyszerűen elvárás, hogy mindenki egyetemre menjen az érettségi után, ezt sulykolták belénk 6 éven keresztül.
Én sosem tudtam igazán, merre menjek tovább, a nyelvek mentek csak jól, ezért úgy döntöttem, hogy kiveszek 1 év "szünetet", aztán visszatérek a suliba (felvettek, csak passziváltam). Külföldre mentem bébiszitterkedni, tök jól éreztem magam, olyan volt, mint egy nyaralás. Amikor hazajöttem, el is kezdtem az egyetemet, ahova felvettek, de nem azt kaptam, amit vártam, nem tetszett a szak, utáltam a kolit, a szüleim nem tudtak támogatni, nem volt pénzem, stb. Semmi nem motivált, depis lettem, és otthagytam a sulit, hogy dolgozhassak.
Ez volt több, mint 5 éve, most jó állásom van nagyon jó fizetéssel (főleg, hogy nincs is végzettségem) a nyelvtudásomnak köszönhetően, többet keresek, mint a legtöbb azóta lediplomázott volt osztálytársam.
Mégsem vagyok elégedett, félek, hogy mikor jön elő ez a téma valakivel (pedig senki nem szólt be miatta, legalábbis szemtől szembe), és már előre rettegek a következő osztálytalálkozótól, ahol már mindenki mint orvos, tanár, közgazdász lesz jelen, míg én...
Hülye vagy. Inkább keresnék jól, mint diplomával szarul.
Ha nagyon idegesít, keress valamit, ami érdekel, és végezd el levelezőn.
Egyetértek az előző válaszoóval.
Viszont engem is zavar, hogy nincs diplomám, jelenleg javító érettségire készülök, jövőre szeretnék egyetemre menni.
Tudom, hogy ez leginkább a fejemben probléma, de évek alatt sem enyhül, hiába nem rossz az anyagi helyzetem, sőt...de egyenesen rettegek az olyan szituktól, ahol szóba jöhet a végzettség. A kollégáim nagy része is diplomás, görcsbe rándul a gyomrom, ha feljön az egyetem téma (semmi számonkérés nincs senkitől, csak néha beszélgetnek egyetemi élményekről pl.).
Azt hittem, hogy a stabil munkahely és fizetés majd kárpótol, de nem...
Egyébként bölcsész lettem volna, ha elvégzem a szakot, szóval sokkal jobb karrierem akkor sem lehetne.
Gondolkoztam már a levelezőn, de egyrészt ezt is cikinek érzem mások előtt, másrészt csak olyan diplomáért fizetnék, aminek értelme is van, az én beállítottságom alapvetően bölcsész, így nem tudom, hogy megérné-e.
Én is tipikusan olyan gimiben tanultam egy kisvárosban, ahol azt tolták, hogy egyetem, diploma stb. Jelentkeztem a kiválasztott szakra, fel is vettek. Az első 1 évben ott akartam hagyni, mert rájöttem, hogy baromira messze áll tőlem az egész, és mégsem azt kaptam amit a szaktól vártam. Jött a szülői nyomás, hogy ha már elkezdted akkor csináld végig, meg stb. Még 4 évig kínlódtam (mert közben csúsztam is 1 tárgy miatt 1 egész évet), majd amikor 2 tágyból már vagy 6x sem engedett át a tanár (majdnem minden félévben mentem vizsgázni, és készültem rendesen) azt mondtam, hogy én itt befejeztem, nem vagyok én bohóc, és utálom az egészet!
Aztán elkezdtem dolgozni, és most kezdtem el szeptemberben egy 2 éves felsőfokú szakképzést levelezőn olyan szakon amit mindig is szerettem volna. Nekünk is megvolt tavaly az 5 éves osztálytalálkozó, de senki nem nézett ferdén, hogy évek után otthagytam az egyetemet. Volt aki több 1-2 hónpos tanfolyamot végzett el, volt aki 2 OKJ-s képzést. Mindenki próbál boldogulni, de az első 5 percen kívül nem igazán a munkáról szól a beszélgetések többsége, max ha valakinek olyan története van. Ne aggódj ezen szerintem. :)
Munka mellett is tanulhatnál, ha akarnál.
De azért felesleges, hogy legyen egy papírod és elmondhasd az osztálytalálkozón :) Úgy érdemes, ha valóban vennéd valami hasznát is.
Ha magad miatt zavar, akkor tegyél ellene. Biztos van olyan szak, ami valamilyen formában kapcsolódik a mostani munkádhoz.
Én akkor gondolkodtam el rajta, amikor a férjem családja kerek perec megmondta, hogy én sosem lehetek jó feleség és anya, mert nincs diplomám. Nagyon bántott a dolog. De egy diploma nem kis munka, nekem nem fontos, más miatt pedig nem vagyok hajlandó évekre feláldozni a szabadidőm nagy részét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!