Hogyan győzzem le? Tippek?
Én szociális fóbiás vagyok, nekem egy buszutazás is felér egy ilyesmivel. :)
Úgy szoktam megoldani, hogy a dadogás ellen, ha nagyon ki vagyok borulva, iszom egy korty (de nem több!) pálinkát, vagy egy kis pohár sört.
Pirulás ellen kőpúderrel segítek normális arcszínt elérni, mert én egyébként a mellkasomig bevörösödöm, ha cikinek találok egy helyzetet, márpedig mások előtt előadni valamit az nekem bőven kimeríti a ciki fogalmát :D
A citromfű tea is megnyugtat, kicsit el is álmosít, bár inkább csak alvással együtt fokozza az alvás hatását, anélkül nem, szóval ne aggódj.
Végül pedig... gondold azt, hogy ők ismeretlenek, tehát holnap vagy holnapután nem tudnak odajönni hozzád, hogy megmondják, mennyire nem voltál jó (persze szó sincs arról, hogy rossz lenne az előadásod vagy az előadásmódod, csak én mindig erre gondolok, hogy valaki majd kritizál utána...), mert soha többet nem fogsz velük találkozni.
Remélem, tudtam segíteni. :)
Az alkoholt felejtsd el, az nem jó módszer!!!
Az egyik tanárom azt mondta a módszertanból, hogy az ember úgy tudja legjobban leküzdeni az izgalmát, ha a legjobb tudása szerint felkészül. Mivel az izgulás visszaveti a teljesítményt, így annak, aki hajlamos izgulni, 100 helyett 150 %-osan kell felkészülnie.
Csak azzal tudod kompenzálni az izgalmat, ha még jobban felkészülsz.
Én is ilyen vagyok/voltam.
S talán még azzal, ha mielőtt elindulsz otthonról/de akár már ma este a tükör előtt gyakorolod magát a szöveget is, illetve mondogatod magadnak, hogy ügyes vagyok, okos vagyok, menni fog, meg tudom csinálni, ismerem a témát, otthon vagyok benne, nem ijedek meg a kérdésektől, mindenre próbálok válaszolni stb.
Ez kicsit egoistán hangzik, de önbizalmat erőltetsz magadba. S hozzá még annyit, hogy mély levegőt veszel, kihúzod magad.
Gondolom nem véletlenül kaptál lehetőséget, hogy előadást tarts ennyi embernek, úgyhogy semmi izgulni valód nincs, mert megérdemled, hogy ott állj a pódiumon.
Egy kalappal és sok sikert!
19:58 vagyok:
Még arra gondoltam (bár ez a témától függ), hogy projektorral vetíthetnél ki egy rövid vázlatot, s az is segít, hogy ha ránézel a vázlat következő címszavára, akkor tudod, hogy mi fog következni a mondandódban.
Próbálj megnyugodni!!!
Állj a tükör elé és mondogasd azt hogy Én vagyok a legjobb!! Ez nekem is segített :)
szerintem ugy a legjobb ha elképzeled h
*mijen benyomást akarsz tenni
* magadat (hogy hogy adod elő)
*a közönséget h tetszik nekik az elöadás :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!