Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Csak én gondolom feleslegesnek...

Csak én gondolom feleslegesnek a filozófiát?!

Figyelt kérdés
Úgy értem hogy erre tényleg olyan nagy szükség van? De most komolyan...

2015. febr. 8. 20:13
 1/7 anonim ***** válasza:
Igen, szükség van rá. Baj?
2015. febr. 8. 22:14
 2/7 A kérdező kommentje:
Nem nem... De akkor hogy egy kicsit tanuljak is, kérlek ismertetnéd hogy miért is van rá szükség? :D
2015. febr. 8. 23:40
 3/7 MesCool válasza:

Hát, kezdjük ott, hogy a filozófiából alakult ki az összes többi tudomány, szóval akkor az ókorban csak nem volt az olyan ,,haszontalan". :)

A mai korban leginkább szerintem a szellemi és társadalmi szinten van szükség rá.

A társadalmi jó és rossz meghatározása, vagy az erkölcs, mint olyan. Például képzeld el, milyen lenne, ha olyan társadalomban élnénk, ahol naponta erőszakolják a nőket, lövik le a férfiakat, és rongálják egymás tulajdonát. Ezt nemcsak azért nem jellemző ma, mert a törvény tiltja, hanem azért mert társadalmi szinten megvetik aki ilyet tesz.

De nagy jelentősége lehet az életfilozófiának is a karrierista világban. Rengeteget lehet tanulni hogy hogyan legyünk boldogok életünk során, hogyan éljünk hatékonyan, milyen célt tűzzünk magunk elé, ilyesmik.

Aztán ott vannak a különböző isten és transzcendens világot feltételező, vagy épp elítélő elméletek, amik a szellemi hozzáállásban, és a megmagyarázhatatlan megmagyarázásában segíthetnek.

Vagy a halál elfogadásában és feldolgozásában.

Most ezek jutottak eszembe hirtelen, de ha gondolkoznék még néhány percig, biztos tudnék mondani még :)

Úgy gondolom, hogy az emberiség nagyon sokat fejlődött az elmúlt 50 évben anyagi szinten, de szellemileg még mindig több ezer év lemaradásunk van. (lsd: az átlag emberek nagy része még mindig egy szakállas embert képzel a felhők fölé, ami szerintem elég primitív hozzáállás)

Az információ korát éljük, tehát éppen a szellemi fejlődés az elvárható ettől a századtól. :)

2015. febr. 9. 08:53
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszod. És habár értem amit mondasz, pont emiatt tartom feleslegesnek a filozófiát. Éppen ezek az érvek miatt teszem fel a kérdést, hogy mégis mi szükség van rá. Miért kell tanítani? Miért kell megtanítani élni az ebereket? Annyi tanítás és mindegyikbe valahol van is valami... De mégis minek?! Az élet egy gép? Én úgy gondolom nem. Ha az élet gép lenne akkor rögtön szükségünk lenne filozófiára. Igen tapasztalatlan vagyok 17 évesen, lehet hogy tévedek... De miért is lenne a ez élet gépies? Én szétnézek magam körül és semmi nem gépies. Azért teszem fel ezt a kérdést hogy mégis tényleg olyan nagy szükségünk van rá, mert előre gyártott válaszokat ad az életről ami koránt sem előre gyártott... Jó persze akár tévedhetek, de éppen ezért kérdezlek titeket. Nem szeretnék kötekedni...
2015. febr. 9. 14:49
 5/7 MesCool válasza:

Magamat filozófusnak tartom, azonban én sem értek egyet a legtöbb filozófiai elmélettel.

Nem, én sem gondolom az életet gépiesnek. Viszont nagyon sok törvényszerűség van, aminek az elfogadása és betartása rengeteget segíthet életünk során.

A tudás hatalom - szokták mondani. Ha tudod, hogy hogyan működik az élet körülötted, akkor sokkal hatékonyabban és tudatosabban tudod megélni. A legtöbb ember csak sodródik az életben. Azt hiszik, hogy ők örök vesztesek, meg hogy "szerencsétlenek".

Pedig ha tudnák, hogy nem létezik szerencse, sem sors, mert "mindenki a saját sorsának kovácsa", akkor kezükbe vehetnék az életüket, és elérhetnék a céljaikat.

Vagy mások örökké ragaszkodnak tárgyakhoz vagy személyekhez. Pedig ha tudnák, hogy "Semmi sem állandó, csak a változás" és ez alapigazságként működik az univerzumban. (Minden változik, és minden megváltoztatható), akkor rájönnének, hogy a ragaszkodással pont önmagukat zárják be!

Na, de nem akarlak untatni... A végére annyit, hogy én egyetértek buddha szavaival, aki valami olyasmit mondott: "A fájdalom és szenvedés forrása a tudatlanság".

Ezt a saját életemen keresztül tapasztalom. Jó "képbe lenni" az életben, és tudni, mi miért történik körülötted. :)

2015. febr. 10. 11:14
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszodat. :) A mai nap során sikerült részt vennem egy érdekes beszélgetésben, így sok mindent átértékeltem a filozófiával kapcsolatban. Tényleg nagy szüksége volt az emberiségnek a filozófiára, amikor még akkora nagy volt a szellem sötétség.
2015. febr. 10. 14:33
 7/7 anonim ***** válasza:

Sajnos megint nő a szellemi sötétség.... :(

Ez jó jel a filozófiára nézve (?) :D

2015. febr. 10. 17:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!