Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Hogyan lehet leküzdeni a...

Hogyan lehet leküzdeni a fizikai fájdalomtól való félelmet?

Figyelt kérdés
Erős fájdalomra gondolok, ami például fizikai károsodás (pl. baleset, bűncselekmény) esetén lép fel.
2014. okt. 17. 11:01
 1/3 anonim ***** válasza:

Megértem a kérdésedet, mert régebben nekem is voltak ezek a félelmeim. Sajnos vagy nem, de azóta már sok mindent átéltem és rájöttem dolgokra. Először is az agy annyira fantasztikus, hogy pillanatok alatt tud alkalmazkodni a helyzethez. A valóságban valamiért sosem olyan szörnyű, mint ahogy elképzeled, talán van az agyunkban egy olyan receptor, ami meggátolja a pánikot az adott esetben.

Persze most normális, nyugodt és egészséges körülmények között igen sokkoló lenne, ha jönne egy kisördög és azt mondaná, most megmutatom neked milyen érzés. Szar lenne, mert készültél rá. A balesetek és gyilkosságok általában váratlanul történnek, ezért legtöbb esetben nem is tudatosul az emberben, szerintem ez így normális.

Hallottam már olyan beszámolókról, akik túlélték a hasba szúrást, és amikor megtörtént, csak egy ütést éreztek. A rosszullét kicsit később következik be, de akkor már többnyire nincsenek tudatában ,hogy mi történt.

Nekem egyszer egy szüretelésnél valaki belevágta a metszőollót a kézfejembe véletlenül. Ő lóbálta az ollót, én a kezemet, és összelóbáltunk. Nem vettem észre!!!! Ő sem. Ütést éreztem a kezemen, de mentem tovább és egy osztálytársam kezdett el visítozni, hogy vérzik a kezem. Akkor vettem észre, hogy jé, tényleg. A kisujjam szinte lógott, de semmit nem éreztem egy darabig. Mire fájt, addigra meg már sikerült felfognom. Szerintem egy mélyebb sebnél már annyi ideg sérül, hogy valójában nem a sebet érzed, hanem valami mást. Valami belül lezajló dolgokat.

Eszembe jutott egy film is, amikor egy család balesetet szenvedett az autópályán és pár fiatal talált rájuk. A család minden tagja meghalt, csak egy fiatal lány lébecolt az autó körül és a hajcsatját kereste. A következő pillanatban összerogyott és meghalt. elgondolkodtató volt, szerintem az ember semmit nem fog fel, ha komoly az ügy.

Nekem pl. volt belső vérzésem is. fájt, fájt, de nem tudtam mi ez az érzés. Műtét előtt fél órával még hajat mostam. Vizes hajjal vittek a műtőbe. Semmit nem fogtam fel az egészből.

Aztán másik példa: Nem egy olyan ismerősöm volt, aki úgy halt meg, hogy a halála előtti napon az átlagnál jobban lett. Volt egy barátom, akin eluralkodott a rák, és az utolsó előtti napon rendkívül aktív lett és jól volt. Ami utána következett, azt valószínűleg fel sem fogta.

A férjem mamája is az utolsó napján jobban lett a kórházban, mosolygott, éhes volt és etettük stb.

Szóval hidd el, valami van az agyban, amitől könnyebb, sokkal könnyebb, mint ahogy elképzeled. Persze ,hogy most egészségesen ezt nehéz elképzelni, de ne is képzeld el és ne törődj ezzel. Meg ne törődj a horror filmekkel, mert azok épp azokat a félelmeidet közvetítik, amiket írtál.

2014. okt. 17. 11:59
 2/3 anonim ***** válasza:
Ez természetes. Ösztönösen félünk. Leküzdeni szerintem csak akkor tudja az ember ha megsérül. Elképzelt fájdalmat leküzdeni nem lehet szerintem.
2014. okt. 17. 17:38
 3/3 anonim ***** válasza:
2. pontosan összefoglalta egy sorban a lényeget, amit én 26 sorban próbáltam kifejteni. :-) ez tényleg így van.
2014. okt. 17. 21:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!