Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Szerintetek mért van az, hogy...

Szerintetek mért van az, hogy a lányok kevésbé szeretik a sportot, mint a fiúk?

Figyelt kérdés

Egyik ismerősömnek mondtam, hogy én szeretem, és tökre meglepődött, hogy "egy lány, aki szereti a sportot".

Például foci, jégkorong, stb.

Mondjuk azért rajtam kívül még biztos vannak olyan lányok az oldalon, akik szereti, de sejtem, hogy nem vannak sokan.:)

Ennek van valami pszichologiai oka is?

2010. jan. 14. 17:26
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Evolúciós ok. Az ősembernél is a férfiak voltak a vadászok, arra specializálódtak, hogy csapatban állatokat öljenek, amit hazavihetnek. Ehhez az kellett, hogy erősek legyenek, legyen bennük csapatszellem, bátorság, célzóképesség az állat elejtéséhez. Itt alakult ki a presztizs, az alá-fölé rendeltségi viszony, aza alfa-hím, aki a csapatot vezette, rajta fontos volt, h ne látszódjon félelem, tudja kezelni a helyzeteket.

A nők otthon voltak, őrizték a fészket, gondoskodtak a kicsinyekről, gyűjtögettek. Mivel egymásra voltak utalva, ezért a kommunikációs készségeik fejlettebbek lettek, ők hamarabb felismerték a baba érzéseit, egymás érzéseit, fejlettebb lett az arcmimikájuk, jobb lett a beszédkészségük, egyenlőségi viszonyt alakítottak ki.

A férfiaknak nem kellett jó beszédkészség, mivel jelekkel és hangokkal hangolódtak össze, és fontos volt, hogy a vezér erősnek mutassa magát, mertakkor a társai közül valaki előlép és legyőzi.

Na mármost. Nem ismerem a történelmet annyira, de szerintem ez a kor több tízezer, százezer évig tartott. Fokozatosan alakult ki a mai ember. Az értelmes ember mennyi ideje létezik? 10.000 éve? Mi az a több százezres evolúcióhoz képest? Ezért még mindig olyanok vagyunk, mint akkor voltunk, legalábbis az ösztöneink megvannak, és túlságosan hamar előjöhetnek. A férfiak között még mindig alá-fölérendeltségi viszony és presztizsszemlélet van. Na és a sport. Szinte mindegyik az ipari forradalom után alakult ki, amikor már nem volt szükség fizikai munkára. És hát le kell vezetni a tesztoszteront. Mit gondolsz miért pont egy olyan sport a legnépszerűbb, ahol csapatban kell a célzóképességet használva "bevenni" egy kaput? Itt törnek elp az őskori ösztönök. A nőknek pedig még mindig fontos a pletyka, a családi kapcsolatok, ugyanúgy, ahogy a férfiaknak a térbeli és fizikai képességeket igénybe vevő dolgok.

Szóval ezért.

17/f

2010. jan. 15. 21:26
 12/16 anonim ***** válasza:
Ez nem evolúció, hanem szocializáció, és egyszerűen azért alakul így folyamatosan, mert a szüleinket is erre szocializálták. (Hogy a fiúnak erősnek meg bátornak kell lennie, stb). Aki ennyire híve az evolúciós elméleteknek, az olvasson utána a pszichológiának rendesen, mert sokkal meggyőzőbb érvek vannak a többi megközelítésben. Az evolúciós megközelítés (szerintem) eléggé primitív...
2010. jan. 15. 21:49
 13/16 A kérdező kommentje:

Szerintem is inkább pszichologiai.

Amúgy az én anyám fiatalkorában megszállott jégkorong rajongó volt, apám meg nem igazán látom, hogy nagyon érdeklődik sportban, max box, meg egy kis foci + egy kis tenisztudás, kb ennyi, de azok se nagyon érdekelték.

Na, én foci rajongó vagyok, + szeretek egy csomó sportot még ezen kívűl, a testvérem meg semmit (ő fiú).

Szóval nálunk is érdekesen alakult, de én nem bánom.:D

2010. jan. 15. 22:53
 14/16 anonim ***** válasza:

én kézilabdázom 7 éve, elég durva sport, de imádom :) azelőtt meg atletizáltam, szóval egész eddigi életemben sportoltam :D és nem is tudnám elképzelni a jövőmet sport nélkül.

16/L

2010. jan. 17. 12:22
 15/16 A kérdező kommentje:
Nagyon helyes.;D
2010. jan. 17. 15:13
 16/16 anonim ***** válasza:
Én is szeretem a sportot :)
2010. júl. 28. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!