Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért félünk az élettől?

Miért félünk az élettől?

Figyelt kérdés
Ez valami aljas tömegprogramozás?

2014. máj. 26. 20:34
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Miért félünk? Tehát én is. Szóval nem vagyok más.
2014. máj. 26. 21:40
 12/17 anonim ***** válasza:

Nem nézek tévét az LCS egy számítógépes játék bajnoksága, youtube-on nézem. Hidd el tisztában vagyok azzal amiről beszélsz, valóban kemény a helyzet. A jelenlegi nyugati társadalom egy nagyon felszínes, korrupt, haszon alapú rendszer. Az ember ahogy felnő, ahogy beilleszkedik, már kisgyerek korától fogva folyamatosan meg kell felelnie. Aztán érdeklődési kört kell "választania", hobbi, célok, vágyak, kedvenc étel, háziállat, stílus, öltözködés, és persze a szerep kiválasztása (van a vicce fickó, a szószátyár, a csendes visszahúzódó, a nagyokos stb). Aztán ahogy az emberek felnőnek, teljesen hozzászoknak ezekhez a dolgokhoz, pedig az igazi, eredendő én nem ez, ez csak az egó, csak egy adag réteg, ami alapvetően védekezési mechanizmus a külvilággal szemben.

De eredendően mindenki jó, mindenki szabad, csak sérültek, befolyásoltak. Ez van, de a fejlődés lehetősége mindenki száméra ott van. Amúgy gondolj arra, hogy lehetne sokkal rosszabb is. Gondolj a sötét középkorra például. De az még semmi,lehetne SOKKAL durvább is. Az élet nem habos torta, de szép.

2014. máj. 27. 00:15
 13/17 anonim ***** válasza:
Amúgy érdekes, hogy nekem pont a tudatmódosítás nyitotta fel a szemem. Amit ugye a társadalom démonizál... Pedig olyan szegleteit mutathatják meg a világnak, amit azelőtt elképzelni se tudnál. Új nézőpontot adhatnak. Persze hatalmas különbségek vannak szer és szer között és a társaság/hozzáállás nagyon fontos. Eléggé félreértett egy téma ez, de van egy szűk réteg akik tudják mit csinálnak ;) Tudom, kívülállóknak ez így nem hangozhat túl meggyőzően, de azért biztos ami biztos én leírtam, mert számomra fontos. Na minden jót! :D
2014. máj. 27. 00:30
 14/17 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy ez a civilizáció működni tudjon, bizonyos fajta emberekre van szükség. Ezeket az embereket a család, az oktatás, a közösségek, a média formázza olyan fogaskerekekké, amelyek beilleszthetőek lesznek a megfelelő helyre. Ez nem valamiféle összeesküvés eredménye, nem találhatsz embereket, akik ezt az egészet ténylegesen irányítanák. Ez a rendszer, a civilizációnk maga alá gyűrt mindenkit, azaz majdnem mindenkit. És bár az emberek szeretnének minél gazdagabbak lenni, ám ha ezt valaki éppen most akarja megszerezni (nem örökség, nem nyeremény), és nem játszik a rendszer szabályainak (nem feltétlenül leírt) megfelelően, hajszálpontosan, akkor soha el nem érheti.

De a kérdésed az életről szólt. Hogyan tudna élni egy olyan ember, aki tulajdonképpen gép, szimulákrum? Mindenkinek egyformának, elidegenedettnek, gépiesnek, eltárgyiasítottnak kell lennie, hogy érvényesülhessen. Ha vannak is még olyan emberek, akik intelligensek, de ők sem értelmesek (különben nem szolgálnák ki a rendszert még több pénzért sem).

Másrészt pedig a haláltól (megsemmisüléstől) való félelem is eredményezhet olyat pszichológiailag, hogy úgy próbál védekezni, hogy nem él, és aki nem él, az nem is halhat meg. Ez igaz is valahol, mert már halott, csak még mozog.

A szabadság, szeretet, élet értelme, a megsemmisülés-halál-élet alapproblémáival az egzisztencializmus foglalkozott leginkább, van ilyen pszichológia is. Tudok ajánlani jó könyveket a világról és önmagunkról.

2014. máj. 27. 10:16
 15/17 anonim ***** válasza:

"Ha vannak is még olyan emberek, akik intelligensek, de ők sem értelmesek (különben nem szolgálnák ki a rendszert még több pénzért sem)"

Mit értesz az alatt, hogy kiszolgálják a rendszert? Szerintem azzal, hogy az ember megtanul együtt élni vele (de közben végig tudatosan figyel) szerintem nincsen semmi gond. Főleg, ha próbál segíteni másokon is. Amúgy, bár értem miről beszélsz, szerintem nem ennyire drámai a helyzet. Meg az is túlzás, hogy az emberek nem is élnek, csak mennek maguktól mint a gépek. Van benne valami, de túlzás. Én is éreztem már úgy, hogy hányni tudnék ettől a társadalomtól. De mostanra már megbékéltem vele. Az például már pozitívum, hogy van benne egy tucat olyan ember, akiket szeretek. Igazából ha jobban megismerek valakit, szinte óhatatlanul elkezdem megkedvelni (vagy sajnálni, szélsőségesebb esetekben). Őrült egy időszaka ez az emberiségnek, de ez van. Ebből kell kihoznunk a legjobbat. Még egyszer mondom: lehetne SOKKAL rosszabb is.

2014. máj. 27. 11:58
 16/17 anonim ***** válasza:

A kiszolgálják a rendszert azt jelenti, hogy ha pénzt és megfelelő ellenszolgáltatást kapnak, akkor bármit megtesznek, nem érdekli őket az, hogy a tevékenységük mennyire káros a többi emberre, vagy akár az egész bolygóra. Azaz intelligensek, de nem értelmesek.

A helyzet a lehető legrosszabb és még rosszabb lesz. De te jól csinálod. Szeretetet kell adni és megtanulni elfogadni, ami az őszinte megismerésen keresztül lehetséges. Igyekezni megszabadulni lehetőleg a legtöbb képzetes ostobaságtól, amivel tömik a fejünket, önálló gondolkodású, értelmes emberekké válni, szabadon és autentikusan élni amíg erre van lehetőség.

2014. máj. 27. 12:28
 17/17 anonim ***** válasza:
Áááá értem már. Sztem te a kényelmi zónákra gondolsz és hogy milyen nehéz egy ilyen felépített kényelmi zónát elhagyni. Akkor ajánlom a "Szállj le a döglött lóról" c. könyvet pont erről szól! :)
2014. jún. 13. 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!