Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mit tehetek ha félek végig...

Mit tehetek ha félek végig menni az utcán?

Figyelt kérdés
Kb 21 éves korom óta kialakult bennem egy fóbia hogy félek emberek közé menni. Félek a buszon félek mások szemébe nézzni. Olyan mintha nem urralnám, a testem hogy hova mozgassam a fejem mikor rántsam meg a vállam mindenki engem néz. Régebben nem volt gond végig sétálni az utcán mit tegyek?
2009. nov. 10. 01:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én is így vagyok vele pedig még csak 14-vok nem merek egyszerűen végig lépcsőzni a bérházba nehogy valakivel összefussak. Az utca az már katasztrófa olyan gyorsan haladok hogy beérjek az iskolába. Sokszor lesnek engem és engem is zavar. Mást nemtudok ellene tenni úgyis mindig így lesz.
2009. nov. 10. 07:00
 2/11 anonim ***** válasza:
96%

Ez agorafóbia, amit pszichológus tud kezelni. Keress fel egyet.

Az agorafóbia a kóros mértékű szorongás egyik formája. Ilyenkor arról van szó, hogy a beteg félelmet csak akkor él át, ha valamilyen biztonságos környezetet (lakását, autóját) el kell hagynia. Ha biztonságban érzi magát, akkor nem szorong.

2009. nov. 10. 07:17
 3/11 anonim ***** válasza:
57%
Ez nem agorafóbia. -.-' Az agora-fóbiás, nem megy ki soha a házából akár 10-20 évig is kerül mindent, ami él és mozog. Az, hogy a kérdező rosszul érzi magát az utcán, de attól kimegy, ez nem agora-fóbia. Egyszerű szorongás, depresszió, esetleg tömegiszony vagy pánikbetegség. De nem agora-fóbia -.-' Az agora-fóbia egy nagyon-nagyon súlyos mentális betegség.
2009. nov. 10. 07:39
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Agorafóbia jelentése: tériszony, írtózás a nagyobb terektől, utcáktól

A kérdező az emberek társaságában feszélyezett, tehát a problémája tapasztalatom szerint szimpla tömegiszony magyarul: emberundor vagy szorongás/pánikbetegség. De egyikünk sem pszichológus-pszichiáter, így csak hozzá-nem-értőként tudunk tippelgetni és válaszolgatni. Egy biztos: a "normál" "átlag" emberek jól érzik magukat a többi ember társaságában, tehát valami gondod biztosan van veled, valami lelki probléma vagy mentális probléma. Nem ártana felkeresni egy szakembert.

2009. nov. 10. 07:54
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Pedig ez agorafóbia, maximum a korai szakaszában. Senki sem mondta, hogy csak egyféle stádiuma van, ahogyan a fertőzéses betegségeknek sem csak 1 stádiumuk van.

Régebben nem okozott gondot végigsétálni az utcán. Aztán kialakult a társas fóbia, azaz a beteg fél emberek közé menni, azt hiszi, mindenki őt nézi és ítéli meg.

Ez kezeletlenül csak rosszabbodik, és elérkezünk az agorafóbiához, amikor a társas fóbia, az emberektől való félelem olyannyira elhatalmasodik, hogy az ember nem meri elhagyni a biztonságot nyújtó házat.

2009. nov. 10. 07:56
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Tök mindegy, hogy minek nevezzük, én szociális fóbiának nevezném, de lényeg az, hogy ne hagyd elhatalmasodni. Kereshetsz egy jó pszichológust, esetleg kineziológust vagy jóga, amiben hiszel. Minndenesetre oka volt, hogy kialakult, valamiféle önbizalomhiány. De ha nincs pénzed ilyenekre, akkor önerőből, esetleg egy megbízható barát segítségével is megszabadulhatsz tőle, ha erőlteted, hogy igenis kimenj (akkor is, ha éppen nem lenne muszáj), igenis nézz az emberek szemébe csak normálisan, ahogy mindenki más, és ha hosszú távon azt fogod tapasztalni - márpedig azt fogod - hogy semmi következménye nem lesz, nem leszel rosszul, akkor majd elmúlik. És jobban fogod magad érezni, mint előtte, mert a jól végzett munka jutalmaként visszajön az önbizalmad.
2009. nov. 10. 08:32
 7/11 anonim ***** válasza:
62%
Ez hülyeség szerintem, hogy egyszer csak váratlanul kialakul egy ilyen súlyos betegség, mint az agorafóbia. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy már gyerekkorban nagyon korán észlelhető a különbség egy "normális" gyerek és egy későbbiekben agorafóbiás gyerek között. De végülis tényleg tökmindegy, hogy mi mit gondolunk, csak ügye ha hülyeségeket beszélünk a kérdező hajlamos lehet elhinni, hogy van egy bizonyos betegsége és így már össze-vissza fog beszélni majd a pszichológussal vagy pszichiáterrel, mert utána néz majd az általunk említett betegségeknek és fel véli fedezni magán a "tüneteket" és így az egészet másképp vázolja fel a szakembernek. Ezért nem szabad tippelgetni, hanem egyből szakembert kell tanácsolni neki. -.-'
2009. nov. 10. 08:43
 8/11 anonim ***** válasza:
73%
Nem agorafóbia,hanem szociális fóbia.
2009. nov. 10. 12:26
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
8:32-nek igaza van, önbizalomhiány, kóros mértékben ráadásul. Ha ezzel állítasz oda a pszichológushoz, biztos, hogy nem fogod "félrevezetni", két kérdésből megállapítja, hogy ez a szitu. És onnantól indulhat a kezelés. Mindenképpen keress fel szakembert.
2009. nov. 10. 12:55
 10/11 anonim ***** válasza:
Egy jó ideje én is igy vagyok ezzel amikor végig megyek az utcán vagy amikor csak a suliba felmegyek a lépcsőn érzem hogy néznek és ez nagyon rossz.Még akkor is megérzem ha néznek amikor csukva van a szemem és éppen alszok...
2009. dec. 3. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!