Hogyan tudnék megváltozni? Már a barátom is szakítani akar velem az önbizalomhiányom miatt.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Nagyon súlyos önbizalomhiányom van kb. 12 éves korom óta. Ez abban nyilvánul meg, hogy:
-Régebben nagyon csúnyának éreztem magam, mára már hatalmas munkával sikerült elfogadnom (bár megszeretnem sajnos nem) a külsőmet. Ezért ezt nem is tárgyalom tovább. A gond a belsőmmel van.
-Nagyon félénk vagyok. Szívesen jelentkeznék órán mert sokat tanulok és sok kérdésre tudnám a választ de nem merek megszólalni. Rettegek ha beszélnem kell pl. egy ilyen helyzetben. Görcsbe rándul a gyomrom és a szívem elkezd vadul kalapálni. Ha még is megszólalok akkor alig hallatszik a hangom, nagyon vékony szinte már vinnyogós hangon kezdek el beszélni. Ezt én az önbizalomhiánynak és az ebből eredő túlzott rágörcsölésnek tudom be.
-Félek a társaságtól, az új emberektől. Nagyon rosszul esik leírni de félek az osztálytársaimtól. Nem merem megvédeni magam, kiállni magamért.
- Evészavaros voltam, hónapokkal ezelőttig rendszeresen hánytattam magam mert valaki megjegyezte, hogy egy kicsit híztam. (ekkor voltam 50 kg a 165 cm-hez)
-Sokáig vagdostam magam mert úgy érzem nem vagyok elég jó ezért ezt amolyan büntetésnek szántam. Néha a mai napig előfordul annak ellenére, hogy sokszor kidobtam a pengéket "Mostmár végleg abbahagyom!!" megszólalással
-Mindig másokhoz hasonlítgatom magam MINDEN TÉREN!! Túl versengő vagyok.
-Nem bízom magamban, mániás depressziós vagyok.
Gyűlölöm magam, meg akarok változni! Eddig elvoltam a saját önsajnálatom keserű levében de nem akarom elveszíteni a barátomat és a barátaimat/barátnőimet...de főleg saját magamat nem. Egészséges önértékeléssel szeretnék élni és szeretnék bátrabb és nyíltabb lenni. Nem akarom, hogy megalázzanak...
Kérlek titeket ha tud valaki valamilyen segítséget nyújtani akár tanáccsal, akár valami mással azt nagyon szívesen venném.
Ui.: A probléma ennél sokkal összetettebb mint amennyit leírtam. Ha kérdésetek van szívesen válaszolok.
Ha gondolod írj privit és beszélgethetünk.
A külsőddel van valami probléma, vagy csak magadnak nem tetszel?
Jól leírtad túlságosan rágörcsölsz a dolgokra. Fogd fel könnyedén és tudatosan tegyél ellene, szépen lassan apró lépésekben haladj a célod felé.
Barátaid vannak?
Ha nem mered magad megvédeni, akkor még sok rossz dolgot átfogsz élni, nem hiszem, hogy ezt szeretnéd. Igenis állj ki magadért és ne húzd be füled-farkad..
Szerintem nem ártana felkeresned egy szakembert, aki tud segíteni, mert itt nem 1 problémáról van szó. Vagy esetleg iskolapszichológust/orvost.
Nem csak a barátodat veszíted el így, hanem az életedet. Persze az is lehet, hogy pár év múlva, ha komolyodsz és felnősz befejezed ezt az önsajnáltatást, de addig sem ártana segítség.
Ezt helyetted megoldani senki nem tudja, hiába teszel fel itt egy kérdést.
Határozd el magad, legyenek céljaid, nézz motivációs videót, olvass ilyen könyveket, sportolj(!).
Nem akarod, hogy megalázzanak?! Akkor ne hagyd. Sajnos ez tényleg ilyen ""egyszerű"". Helyetted ebben a világban senki nem fog semmit megtenni, sajnos-vagy nem sajnos.
Szia, én is hasonló dolgokkal küzdök. 26 éves srác vagyok.
Nagyon, de nagyon sok pszichológiával foglalkozó könyvet olvastam, és Timothy D. Wilson: Ismeretlen önmagunk című könyvében találtam egy jó módszert. Összefüggő, koherens történetet kell alkotni írásban, és így feldolgozható a múltbéli trauma. Pannabbaker írt erről könyveket, és tervezem, hogy kiveszem a műveit a könyvtárból, és elvégzem a gyakorlatokat. Azt írja TDW, hogy a pszichológus is úgy segít, hogy egy új történetet alkotunk magunkról, és az életünkről.
Kell az életbátorság, nekem is szükség lenne rá. De egy szakember valószínű többet segít, mint bármilyen önálló munka.
Javulást kívánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!