Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Jogos lehet egy ember halálvág...

Jogos lehet egy ember halálvágya, ha tényleg semmi értelme nincs az életének?

Figyelt kérdés

Aki meg akar halni, arra azt mondják, depressziós és menjen pszichológushoz...

de mi van akkor, ha tényleg nincs semmi oka arra, hogy tovább éljen, tehát depresszió vagy nem depresszió, reálisan látja a múltját, jelenét és jövőjét... mindegyik szar, és semmi esély a javulásra. Ilyenkor mi van?? Jogos lehet az öngyilkosság? Csak, hogy megszabadítsa önmagát, környezetét, és a társadalmat a "tehertől"?

Például mint a gyermekkora rettenetes volt, az iskolában utáltak kiközösítették, egy erős introvertált személyiség, nem tud beilleszkedni normálisan közösségekbe. nem is okos, sőt majdnem átlag alatti IQ, tehát jó karrierút lehetetlen, örökké minimálbérért fog dolgozni, átlag alatti egzisztenciával.

ezenkívül tehetségtelen is, se sporthoz, se tánchoz, se művészetekhez, se semmilyen "szabadidős" tevékenységhez nincs affinitása... barátai 1-2 van, nem jár szórakozni, szüleivel él, apja alkoholista, állandóan terrorizálja a családot lelkileg, gyerekkora óta.

ezenkívül ha valaki felhozná, de egészség van, az a lényeg, hát az sincs. kihullott haj, póthajat kell viselni, szőrösödés, plöttyedt test stb.

rengeteg kísérlet volt az élet javítására, boldogságra: több hónapos külföldi "szerencsepróbák", új hobbi kipróbálása, gyakori munkahelyváltás... eredménytelen.

ja és párkapcsolat nuku, senkinek nem elég jó, természetesen. nem kell senkinek (átverték, elhagyták, megalázták, vagy teljes teljes ignorálás).

szóval egy ilyen élet felesleges. ez nem depresszió, ez a szín tiszta valóság.

mit gondoltok?

ha belefáradt a folyamatos közdelembe, lehet most már nyugit kérni? erős személyiség, hogy folyton felállt a kudarcból, de ha folyton csak kudarc éri az embert és soha semmmi pozitívum, boldogság nincs,akkor abba bele lehet fásulni.

2013. aug. 18. 11:00
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

köszi a hasznos válaszokat!

az olyanok, akik olyat írnak, hogy gyáva... meg az egyik "inkább meghalna, minthogy megoldja a problémáit..."

nem olvastad végig a kérdés alatti kifejtést ???? az ilyeneket úgy bírom, mikor osztják az észt, hogy szánalmas dolog, meg nInCS AKARATEREJE ... van ezeknek az embereknek fogalma arról, csak egy icipici is, hogy átérezzék, mit érez egy ilyen sorsú ember????? nincs és azért vagdalóznak folyamatosan ezekkel a jelzőkkel: szánalmas, gyáva, akaratgyenge, lusta, semmirekellő, pesszimista...

valakire tényleg ráillik, nem mondom, hogy nem, de pl. a fenti esetben amit felvázoltam, direkt kihangsúlyoztam, hogy folyamatosan akárhány kudarc is érte, mindig felállt és optimistán, a kudarcból okulva folytatta tovább... minden egyes veszteség után. elolvastátok ezt???

mindig úgy állt hozzá, hogy javít az életén, mindig tök erős volt, nagyon-nagyon erős és bátor, mert remélte, nem is, tudta, hogy ennél már csak jobb lehet és nem lehet mindig lent.

de... sok-sok év eltelt, és eddig mindig csak nehézség volt kudarc volt neki, mindig. semmi sem sült el jól, bármibe is vágott és bárhogy is próbálta megváltoztatni az életét (külföldi tanulás, majd munka, egyetemek stb.). párkapcsolatoknál ugyanez.

de nem, valamiért nem működik. nem sikerül neki semmi.

a plöttyedt test, önhibán kívüli. nem elhízott, mert szép alakja van, csak nem szálkás. de a hormonproblémák nem engedik javítani, az orvosok nem segítenek.

akinek szép, fényes élete van, sikert sikere halmoz és csak néha szembesül apró-cseprő problémákkal, az nem tudja, sőt, nem is értheti ezt az egészet és ezért rögtön semmi mást nem tud tanácsolni, semmi mást nem tud mondani erre az emberre és hasonlókra: beteg, szánalmas, depressziós, lúzer, akartgyenge negatív ember. pedig semmit sem tud, hogy mit érezhet. akinek nem ilyen az élete az nem érti. az ne adjon olyan tanácsot, hogy gyenge vagy, szar vagy.

2013. aug. 18. 15:31
 12/19 anonim ***** válasza:
61%

Azért "mertem" ilyeneket írni Neked, mert fiatal korom ellenére sok mindenen átmentem és a vége depresszió lett, de magamtól gyógyultam ki, úgy, hogy a kutya nem segített és ez időbe telt.

Elolvastam többször is a kérdésedet..számomra 2 féle ember létezik. Az egyik, aki MINDIG a megoldást látja és optimista, a másik meg mindig tud hibát látni mindenben, hiába történik körülötte bármi.

Minek tetted fel a kérdést akkor? Vagy azt várod, hogy mindenki sajnáljon és azt írja, hogy IGEN, JOGOS, HALJ CSAK MEG?!!

Senki nem mondta, hogy szar vagy..nem fényes az életem, de teszek azért, hogy szebb legyen. :)

Szép estét..

2013. aug. 18. 19:31
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

De mi az hogy átgondoltad a múltat, jelent,...JÖVŐT?????????????? Honnan tudod mit hoz majd a jövő? Bár ha így állsz hozzá hogy úgyis szar lesz akkor nem is lesz jobb.

Az én életem is egy nagy rakás trágya: apám ivott és molesztált engem, nem értek semmihez, rohadtul nem vagyok okos, nem járok szórakozni és kevés igazi barátom van. Na és akkor ki nem szarja le? Én is lehettem volna már egy párszor öngyilkos. DE nem leszek mert én bízok a változásban. Hiszem hogy egyszer adódik egy olyan alkalom ami megváltoztatja az életemet. Ha ezt el tudod te is érni magadban rögtön nem leszel olyan derűlátó.

2013. aug. 18. 19:52
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Régebben nagyon sok ideig én is meg szerettem volna halni. A családomat szó szerint utáltam, a barátaim ott hagytak, a tanáraim/főnökeim rettenetesen megaláztak amikor csak lehetett. Ami a lelket tartotta bennem az a hitem volt. Hittem benne, hogy egy nap rám is vár egy szép élet. És aztán egy nap tényleg minden megváltozott. Találkoztam egy férfival aki aztán később a férjem lett. Lett normális állásom, és egy idő után szép és egészséges gyermekekkel büszkélkedhettem. Hálás vagyok a hitnek és a reménynek, hogy nem engedték, hogy meghaljak. Te se halj meg. Addig is azt javaslom vegyél magadhoz egy kutyus aki majd tartja benned a lelket és önzetlenül szeret. Nem beszélve arról, hogy akkor már lesz miért élned. Remélem tudtam segíteni, és kívánom, hogy Te is élj legalább olyan boldog életet mint most Én. További szép napot!
2013. aug. 19. 21:46
 15/19 anonim ***** válasza:

akkor ha jól kapisgálom megakar halni az illető mivel belefásult mindenbe és unja a kudarcokat, de valamiért nem képes az öngyilkosságra és szeretne ebben segítséget kérni hogy valaki eltegye láb alól?

szerintem lehet jogos a halálvágy, de jobb lenne csökkenteni azt hogy mennyi embert érintsen.

magyarán próbálj másoknak ne ártani a haláloddal, ha ez az ártalom kicsi akkor szerintem társadalmilag sem lehet elítélhető a halálvágy.

én mondjuk azt nem értem miért küzdött eddig, mert elvileg ilyen az élet lehet összejön lehet nem valakinek meg mint itt is nagyon nem.

szerintem jogos a halálvágy még akkor is ha nem próbálkozott volna, csak akkor lusta lenne, szóval így még inkább fel vagy rá jogosítvan.

ennél jogosabb fizikai szenvedés, folyamatos lelki terror, vagy tartós nagymértékű életminőség csökkentő fogyatékosság esetén lenne.

vagyis ha nem vagy boldog vagy nincs is kilátásban és még a sok próbálkozásba is belefáradtál szerintem teljesen jogos, hiszen a saját élete felől csak a sajátja felől miért ne rendelkezhetne bárki.

ha valakinek az élethez joga van akkor az élet velejárójához a halálhoz is joga kell hogy legyen szerintem.

2013. aug. 21. 05:29
 16/19 anonim ***** válasza:

"a halálhoz is joga kell hogy legyen"

Ezzel a jogosultsággal garantáltan mindenki élni fog. Vagy pontosabban halni. De ez nem jelenti azt, hogy az ideje is meghatározható. Mint ahogy az élethez való jog sem úgy működik: ülök a felhőn és letekintek: jogom van megszületni, indulás. Az a már élő joga.

2013. aug. 24. 17:33
 17/19 anonim ***** válasza:

akkor te arra gondolsz hogy ha jogos is a saját halálunkkal rendelkeznünk, akkor sem határozhatjuk meg az idejét, mivel nem tudjuk hogy meddig él valaki konkrétan?

szóval ha élsz de valamiért meg akarod szüntetni ezt akkor azért nincs jogod meghalni magadtól, vagy külső segítő által mert, nem élted le az élettartamod ami nem meghatározott?

és a "Mint ahogy az élethez való jog sem úgy működik: ülök a felhőn és letekintek: jogom van megszületni, indulás. Az a már élő joga."

részt annyira nem értem mi nem a megszületésről beszélünk az tőlünk függetlenül történik.

vagy ha szerinted nem akkor a hitet a lélek fogalmát és egyéb dolgokat is bele kellene venni.

ja és az hogy van egy időtartam amíg élhetsz jó esetben, ez miben befolyásolja azt hogyha valaki véget akar neki vetni még idő előtt?

az hogy még lehetőségek lehetnek benne és nem akar élni vele?szóval szerinted ha megszülettünk akkor kötelező élni?szerintem nem, bár meghalni sem ez választás kérdése lenne.

és pont ez a választás amiben nem értenek egyet a kérdezővel.szóval ha nem hagysz meghalni valakit szabad akaratából nem hagyod választani önállóan.

félreértelmezés esetén kérnék egy részletesebb kifejtést.

2013. aug. 25. 01:39
 18/19 Saga1986 válasza:
Hát felőlem felakaszthatod magad.de ezen ne sértődj meg.te akarsz meghalni. Én csak támogatlak a döntésedben. (na erre nem számoltál mi félőske)
2014. ápr. 7. 05:38
 19/19 anonim válasza:

Azt hiszem köszönettel tartozom. 18 éves fiú vagyok és nagyon sokáig küszködtem kiközösítéssel, depresszióval, és vágytam a halálra. De amit most nekem itt elmondtál, megmutatta hogy milyen hihetetlenül szerencsés vagyok és még bőven nem tartok ott ahol ilyen megoldás kellene.

Máskülönben pedig egy hihetetlenül értelmes ember vagy, és biztos vagyok benne hogy csodálatos személyiség, és nagyon jó lehet veled beszélgetni.

Még egyszer köszönöm és bármi problémád van, nekem nyugodtan írd le!

2014. aug. 28. 02:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!