Introvertált, extrovertált: csak az aktivitás irányára utalnak, vagy a figyelem irányára is?
A minap eltöprengtem, elbizonytalanodtam, egészen pontosan mit is jelent e két kifejezés... csupán az aktivitás irányát mutatják, hogy befele, vagy kifele aktív-e az illető, avagy a figyelem irányát is mutatják?
Mondok egy példát. Vegyünk egy bélyeggyűjtőt. A bélyegek nem valamiféle szürreális ,introvertált fantázia termékei, hanem a külvilágból származnak. Tegyük fel, az emberünk befele figyel, többnyire, az érzelmeire, hangulataira, gondolataira, és többségében kevésbé köti le, mi történik a külvilágban, Ez alapján introvertáltnak gondolhatnók... ;) Na de a bélyegek, amiket gyűjt, az anyagi világ termékei! Akkor ezáltal félig extrovertált?
Még pontosabb példára cserélem... Az illető műkincs gyűjtő... kifinomult, egyéni, belső rezdülései vannak a festmények felé, művészlélek, mint általában az introvertáltak... de a festménygyűjtés, műkincsgyűjtés egy világias, az anyagi világ iránti kézzel fogható dolgok gyűjtésének szenvedélye.
Értitek, hova akarok kilyukadni? ;) Tehát a műgyűjtő figyelme erősen kifelé, az anyagi világ felé irányul, miközben mindezt elmélyült belső világából fakadó vágyból teszi, és nem is nagyon "pörög" a külvilágban... Akkor ő introvertált a műkincs gyűjtő szenvedélye által, vagy extrovertált, vagy mindkettő?
Tisztában vagyok avval, h tisztán senki se egyik, vagy másik, hanem vmilyen arányban kevert, na de különféle tényezőkből áll össze a teljes kép! És a műkincsgyűjtő szenvedélye a példában szereplő embernek: egy tényező, amit elvileg egyértelműen be lehetne sorolni az egyik irányultság alá... vagy mégse? ;)
Én is nagyon sokat szoktam gondolkozni dolgokon, fogalmakon. (introvertált vagyok) Tisztelem hogy elgondolkoztál rajta :D
Igazából mint ahogy a végén is mondtad az a lényeg hogy ELŐSORBAN mi köti le az illetőt.
Attól még lehet valaki Introvertált hogy Extravertált tevékenységeket is végez. Végül-is nem a külvilág köti le az egész figyelmét hanem csak a világ egy apró darabkája mint a bélyegek vagy műkincsek.
Pusztán logikai síkon tudom megfogni a dolgot,utána olvasni
lusta vagyok.
Az általad felsorakoztatott szakmabeliek is két részre bonthatók,én most szélsőségekkel fogok példálozni.
-Azon emberek csoportja akik csupán a maguk kis világában szeretik élvezni az anyagi dolgokat és másokkal nem megosztani,és munka közben is inkább internethez nyúlnak ha gyűjteni akarnak,majd valahogy megpróbálják oldani hogy
mások juttassák el hozzá a tárgyat,mert hát kimozdulni nem szeret.Ezek az emberek csupán a tárgyakért rajonganak.
-A következő csoportomba azok tartoznak akik eme szenvedélyüket azért képesek hatékonyabban űzni mert hatalmas ismeretségi körre tettek szert eme érdeklődésük miatt,ezek az emberek meg is osztják másokkal mivel rendelkeznek,esteket szervezhet bemutatóval összekapcsolva,rendezvényekre megy még több embert megismerni és még több inspirációt begyűjteni a jobb munkáért.
Számomra elsődlegesen az emberek felé irányultságot sugallja ez a két megnevezés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!