Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Létezik szabad akarat?

Létezik szabad akarat?

Figyelt kérdés

Mindenki máshogy áll a dolgokhoz,máshogy él át egy pillanatot,más értékeket képvisel. De ha testet cserélnék valakivel ,ugyanúgy gondolkodnék , ugyanolyannak éreznem az ízeket ? Másik aggyal ugyanúgy dolgoznék fel mindent ,mint az előző testemben? Ha okos vagy buta lennék ,szép vagy ronda ,gazdag vagy szegény ,egészséges vagy beteg ,szerencsés vagy szerencsétlen ,ha máshova születtem volna ,az lennék ,aki most vagyok? Tehet valaki valójában arról ,hogy hülye ,deviáns,bűnös,szorgalmas vagy géniusz?Tehet arról ,hogy mit kedvel vagy mit utál,hogy milyen hatások érték ,hogy milyen testbe született, hogy így alakult az élete? Létezik egyáltalán olyan ,hogy szabad akarat ,én ,lélek,saját gondolat? Mindenki a saját adottságai és a környezet által teremtett illúzióban éli meg a valóságot?

Vagy sors létezik?Amiben minden előre meg van írva?De akkor ki vagy mi dönti el ,hogy kinek milyen sorsot szán? Buddha , Isten, Allah, Zeusz, Természetanya, Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú stb? Tényleg igazságosak lennének akkor ezek az istenek? Ha egyik léleknek jobb sorsot szán ,mint a másiknak?Ha egyiket kezdetektől fogva az örök kárhozatra ítéli?

Hús vagy a sors a fegyver,ami elsüti a golyót?

Akármelyik is a válasz ,teljesen tök mindegy.

2009. aug. 30. 13:13
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

"a pudingos-zabkásást témát pedig figyelembe véve, mégiscsak döntesz, hiába számítható ki, és te nem a genetikámból következtetsz, hanem a viselkedésemből, ami pedig megint a lélekhez kapcsolható"

A viselkedés a személyiséghez kapcsolható, az pedig a genetikai tulajdonsághoz és a korábbi élettörténethez. Elvileg ha mindent tudnánk az agy felépítéséről, akkor az agyad vizsgálatával meg tudnánk mondani, mit akarsz csinálni. Ez a kérdés FÜGGETLEN attól, hogy van-e valamilyen "lélek", vagy materialisták vagyunk-e.

2010. ápr. 3. 01:33
 22/24 anonim ***** válasza:
szerintem pont az a lényege a szabad akaratnak, hogy a "lélek", tudat, gondolkodásmód független a testtől, de mégis együtt vannak jelen, tehát aki gyenge jellem, annak befolyásolva vannak a "fizikumától" (vágyak, ösztönök, stb.) a döntései, aki nem, az pedig függetleníteni tudja magát mindezektől, tehát szabad.
2010. ápr. 3. 08:44
 23/24 anonim ***** válasza:
Létezik, csak nem tudom mire jó ha semmi nem úgy történik, mint ahogy akarom.
2010. ápr. 16. 02:00
 24/24 anonim ***** válasza:
Létezik szabad akarat az Istennél, és Ő azt akarja, hogy Rá figyeljünk.Ha Istenre összpontosítunk, van, hogy "átjön" egy kis szabad akarat.Olyankor lehet néhány szabad döntésünk.Ha "törekedünk fáradhatatlanul", végül elérjük Isten végtelen szabad akaratát, és nem leszünk többé biorobotok.
2010. jún. 22. 10:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!