Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » MIért félek éjjel a sötétben?

MIért félek éjjel a sötétben?

Figyelt kérdés
ha valami moccanást hallok,meg sem merek mozdulni,szobámnak elég furcsa háttérzaja van
2012. dec. 21. 21:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Én is mindig félek a sötétben 20 éves vagyok amikor lekapcsolom a lámpát egyből eszembe jut az összes horror film amit eddig életembe láttam és elkezdek félni hogy megesz a fogtündér elvágja a nyakam a tükör megtámadnak a sötétben de az a vicces hogy csak itthon van ez ráadásul itt még a szüleim is itthon vannak igaz alszanak kollégiumban meg barátomnál meg sosincs ilyen. Túl nagy a fantáziánk és veszélyes dolgokat képzelünk oda amit nem látunk jól
2012. dec. 21. 22:36
 12/16 anonim válasza:

jó darabig közömbös volt számomra a téma, aztán pár éve volt egy lidérces álmom... vagyis igazából félig ébren voltam, nem tudtam aludni - arra "eszméltem", hogy előbb suttogást hallok, ami folyamatosan átalakul iszonyatos ordítássá, különböző hangok szóltak a fejemben, én meg nem mertem megmoccanni, kinyitni a szemem, mert meg voltam róla győződve, hogy valami gonosz lények állnak az ágyam körül és... nem tudom. de nagyon rossz volt, az egész éjszakát magzat pózban, görcsölve-verítékezve töltöttem. csak akkor nyugodtam meg, mikor éreztem, hogy már világos van.

Na azóta zavar a sötétség, mert ez mindig eszembe jut. Nem merek sötét szobában tükörbe nézni, meg úgy általában nem nézelődök a szobában, hanem próbálok minél hamarabb elaludni. :'D

2012. dec. 21. 23:22
 13/16 anonim ***** válasza:
Ha kicsit tudományosabban akarjuk megközelíteni a dolgot,akkor azért félsz,mert az ember alapvetően nappali "állat" : semmilyen érzékszerve nem alkalmas a söttben való tájékozódásra. Mivel már lemásztunk a fáróol,az intelligencia egyik nagy előnye,hogy képesek vagyunk tudatos viselkedésre,nem csak ösztönből fakadóra. Nyilván van ennek is beteges formája .
2012. dec. 22. 05:57
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Legtöbbször én is a lidérces álmaimra visszaemlékezve félek a sötétben. Legutóbb azt álmodtam, hogy egy láthatatlan lény lehúzza rólam a takarót és lassan ülőhelyzetbe hoz a tarkómnál fogva. Utána visszaenged ugyanolyan lassan, betakargat, majd bebújik mellém. Állítólag akkorát ordítottam, hogy anyám berohant megnézni.
2012. dec. 22. 06:37
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Én 23 éves vagyok és még mindig félek.. ha egyedül vagyok otthon a sötétben és pl lemegyek a konyhába inni felfelé az emeletre ahogy lekapcsolom a lámpát már szaladok.. Ilyenkor tudom, hogy hülyeség, de olyankor valahogy félek... Külön ráadásul rá is paráztatom magam.. Fekszem az ágyban és azon gondolkodom, mi lenne, ha most meghallanám, hogy valaki még lélegzik a szobában rajtam kívül vagy kinyílna a szekrény és kilépne belőle valaki vagy egyszer csak ott ülne az ágyamon.. a másodikon van a szobám de néha még attól is félek, hogy valaki benéz az ablakon.. De ezt csak akkor, ha egyedül vagyok.. ha valaki van még a házban semmi para.. 23/L
2012. dec. 22. 08:24
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Emberek,emberek,a sötéttől való félelem az ember egyik legalapvetőbb ösztöne.Nem a horrorfilmek az okozói,nem is az ember saját élénk fantázia,ezek mint csak a végtermékei annak ami valójában végbemegy minden egyes emberben.

A sötétben nem látunk,a sötétnek nem látjuk a végét sem az elejét,és ez bizonytalanságot kelt bennünk.

Ha hangokat hallunk éjszaka és megijedünk erre vezethető vissza,hogy a sötétben bizonytalanok vagyunk,nem látunk,ezért ott van a sebezhetőség érzése,még akkor is mikor tudjuk hogy senki nincs a házban.Ez természetes félelem,a védekezési ösztönünk diktálja ezt.Ebben nincs semmi furcsa,elvégre akkor is ösztönösen lélegzünk ha nem fuldoklunk,persze hogy az ösztöneink működnek és készen állnak hogy megvédjenek,akkor is amikor nincs potenciális veszély.Elvégre a félelem valójában pont hogy a támadásra készít fel.

Persze az embernek jól működik a józan esze is,és észleli hogy a sötétséget nem tudja megtámadni,ezért tudat alatt olyan rémképeket vetít ki magának amik megfoghatóak.Egy gyilkos,egy szörny,egy óriáspók is megteszi.Az a lényeg hogy a megfoghatatlant átváltsa a megfogható.

Az emberi természet utálja a bizonytalant.

2012. dec. 26. 01:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!